Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poruke ekumenskog dijaloga

Svečanom akademijom i euharistijskim slavljem u utorak, 1. srpnja, u subotičkoj je katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske proslavljen Papin dan, povodom obljetnice pontifikata pape Benedikta XVI. Proslava u čast nasljednika svetoga Petra tako je po prvi puta na državnoj razini održana u Subotičkoj biskupiji.
Slavlju su bili nazočni predstavnici Srpske pravoslavne crkve predvođeni episkopom bačkim Irinejem i episkopom Porfirijem, zatim biskup Reformirane kršćanske crkve István Csete-Szemesi, dr. Árpád Dolinszky, superintendent Slovačke evangeličke crkve, kao i predstavnici diplomacije te repub-ličkih, pokrajinskih i gradskih vlasti. 
SVEČANA AKADEMIJA: Prigodom svečane akademije nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar istaknuo je kako ovaj susret omogućava intenziviranje ekumenskog približavanja. »Cilj je ovoga dana i susreta da se svima nama otvore uvijek nove perspektive. U to ime želimo da Svevišnji blagoslovi ovaj naš susret, a posebno biskupa Rima papu Benedikta XVI.«, kazao je nadbiskup msgr. Hočevar.
Nazočnima se obratio i episkop bački Irinej, ocijenivši kako je pojava pape Benedikta XVI. nada za budućnost dijaloga sestrinskih crkava. »Samo kroz zajednički povratak korijenima naše vjere možemo graditi jedinstvenu crkvu za danas i za budućnost«, rekao je episkop bački Irinej. 
EUHARISTIJSKO SLAVLJE: Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij mons. Eugenio Sbarbaro u zajedništ-vu s domaćim biskupom mons. Jánosom Pénzesom, beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. Stanislavom Hočevarom te biskupima mitropolije mons. Lászlom Huzsvárom, umirovljenim zrenjaninskim biskupom, i Đurom Gašparovićem, srijemskim biskupom. S njima je suslavilo četrdesetak svećenika Subotičke, Zrenjaninske i Srijemske biskupije te Beogradske nadbiskupije.
Prigodnu propovijed održao je domaći biskup Pénzes, koji je govorio o ulozi apostola Petra u apostolskom zboru dvanaestorice nabrajajući sva značajna mjesta Novoga zavjeta, koja govore o njemu i njegovoj službi. »Slobodno i jednoznačno na temelju svetopisamskih tekstova možemo reći da je Petar stijena na kojoj je Isus želio sagraditi Crkvu i da su njemu povjereni ključevi Kraljevstva. Danas smo posebno pozvani surađivati s Petrom naših dana svetim ocem Benediktom XVI. te upućivati Ocu nebeskom molitve za njega«, rekao je biskup Pénzes. 
ZAJEDNIČKE INICIJATIVE: Na kraju mise nazočnima se obratio apostolski nuncij mons. Eugenio Sbarbaro. On je podsjetio da je Benedikt XVI. prije nekoliko dana ispisao povijesnu stranicu svojega pontifikata zajedno s ekumenskim patrijarhom iz Carigrada Bartolomejem I. i predstavnikom Anglikanske crkve, kada je u bazilici sv. Pavla u Rimu svečano otvorio Godinu svetoga Pavla, izrazivši tada »živu želju da taj događaj bude velika prilika i za ekumenski dijalog, pozivajući vjernike da unaprijede inicijative s tim ciljem«. »Turska biskupska konferencija je s oduševljenjem prihvatila poziv svetoga oca Benedikta XVI. i između ostalog je izrekla: ‘Prije nego što smo katolici, pravoslavni, sirijci, armejci, kaldejci, protestanti, mi smo kršćani. Na ovoj se osnovi temelji naša dužnost da budemo svjedoci. Nemojmo dozvoliti da naše razlike stvaraju nepovjerenje i štete jedinstvu vjere; nemojmo dozvoliti da se nekršćani udalje od Krista zbog naše podijeljenosti’«, podsjetio je nuncij.
On je također izrazio svoje uvjerenje da će biskupska zajednica u Bačkoj velikodušno slaviti Godinu svetoga Pavla, jer Bačka ima kao posebnoga zaštitnika upravo svetoga Pavla. »Pavlova godina može tako postati lijepa prilika za zajedničke inicijative kako bi se bolje upoznao veliki evanđeoski misionar i obistinilo zajedništvo u različitosti«, rekao je on.
U okviru proslave nastupili su komorni zborovi »Pro Musica« i Collegium musicum catholicum, komorni orkestar svete Terezije, te nekoliko vokalnih i instrumentalnih solista.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika