Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sanja i Maja Andrašić, učenice iz Sonte
 
Sestre Andrašić, trinaestogodišnja Sanja i devetogodišnja Maja, ove će godine ići na odmor u biser hrvatskoga primorja, u Opatiju. 
»Jako se radujem ovom putovanju. Sa svojom KPZH ‘Šokadija’ putovala sam puno, vidjela sam mnoge ljepote, upoznala puno novih prijatelja, ali na moru nisam bila nikada. Putovat ćemo obiteljski, idemo u goste kod mamina strica, koji u Opatiji ima svoju kuću. Prije nekoliko mjeseci stric je bio kod nas u gostima, a kad nas je pozvao da i mi dođemo kod njega, mojoj sreći nije bilo kraja. Ići ćemo na desetak dana i već sada sam presretna zbog ovoga putovanja«, kaže za Hrvatsku riječ starija od sestara, Sanja. 
»Ja sam već bila na moru, prošle godine sam putovala sa skupinom djece koja uče hrvatski jezik. Bilo je prekrasno, a mislim da će ove godine biti još ljepše, budući da ćemo ići obiteljski kod našega rođaka. Mamin stric nam je puno pripovijedao o ljepotama Opatije, a vidjeli smo sve to i na internetu. I sestra i ja smo odlične učenice, pa će nam ionako lijepe ferije ovo ljetovanje učiniti nezaboravnim«, kaže mlađa sestra Maja.
K. P.
Maja Stantić, Tavankut
 
Maja Stantić iz Tavankuta je, kao i većina mladih, čekala početak ljetnih ferija. Maja je završila treći razred prirodno-matematičkog smjera Gimnazije »Svetozar Marković«, a dobre ocjene zahtijevale su naporan rad tijekom cijele godine. To je razlogom da je dane ferija željno čekala. Međutim, Maja je vrijedna djevojka, pa tako niti ferije ne provodi besposlena, već svakidašnje pomaže svojoj obitelji u poslovima na njivi. Kako je i članica HKPD »Matija Gubec«, slobodno vrijeme navečer koristi za probe folklora i izlaske s prijateljima. Katkad se organizira i kupanje na bazenima u Moravici i Dudovoj šumi, ali ono »pravo« kupanje tek dolazi. Naime, Maja je proteklih dana s folklornom sekcijom boravila u Biogradu, u Republici Hrvatskoj, gdje je između nastupa bilo malo vremena i za smočiti noge u moru. Sada je čekaju žitna polja, ali motivaciju za rad joj, između ostalog, daje pomisao na ponovno putovanje na more, u kolovozu. Sedam dana u Kaštel Štafiliću, u Dalmaciji, moći će u potpunosti uživati u svim čarima ljeta. Društvo će joj praviti nekoliko dobrih prijateljica, a kako je i prošle godine ljetovala u istom mjestu, očekuju je i tamošnji prijatelji, te je tako Majino ljeto ispunjeno samo lijepim mislima, sunčanim danima i mladalačkim zanosom.
M. M.
 
Ivan Hekli, student iz Sombora
 
Ivan Hekli ove jeseni upisuje četvrtu godinu studija, smjer zaštita životnog okoliša na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.
»Neću ići na ljetovanje ovoga ljeta najviše zbog fakulteta. Prvo sam studirao strojarstvo, što je za mene bilo veoma teško, trebalo je mnogo raditi i učiti, ali nisam ispunio svoja očekivanja. Imao sam gomilu ispita koje nisam mogao srediti, te sam se prebacio na FTN u drugu godinu, a ostala mi je velika razlika ispita iz prve godine. Sve ove ispite nekako »krpim«, pa ću se i ovoga ljeta najviše posvetiti učenju. 
Moji prijatelji također ovoga ljeta ne idu na more, jer svi traže posao i u ovom periodu. Žele zaraditi nešto novca. Volja i priča o ljetovanju postoji, ona se obnavlja svake godine, ali nikako da uskladimo svoje obveze i odemo na odmor. Kad bi nam se ipak ostvario san o ljetovanju, išli bismo motorima do destinacija, koje bismo ovim prijevoznim sredstvima mogli ‘dohvatiti’. To bi bilo – hrvatsko primorje, Crna Gora, Bugarska ili možda Grčka. Ne volim ići na odmor u one države gdje je za ulazak potrebno puno papirologije i čekanja viza«.
 Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika