Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očekuje se bogat i kvalitetan rod

U ove vrele ljetne dane žetva pšenice na vojvođanskim poljima u punom je tijeku. Počela je prošloga tjedna i završit će se idućeg. Kako je i očekivano, a prvi prinosi to dokazuju, rod će biti bolji od prijašnjih godina, tako da na njivama u Bačkoj dostiže prinos od gotovo šest tona po hektaru. Sa skladištenjem žita u silose nema problema, ali nedefinirana cijena usporava otkup i nezadovoljni proizvođači će zahtijevati ili čekati bolje uvjete otkupa.
NEMA DOGOVORA  O  CIJE-NI: Dogovor o jedinstvenoj cijeni ovogodišnjeg roda krušnog zrna na domaćem tržištu još nije postignut, izjavio je direktor Fonda za žito Vukosav Saković, prenose agencije. Kupcima je prepušteno da, ovisno od potreba i procjena, na svojim otkupnim mjestima ponude proizvođačima određenu cijenu, kazao je Saković i dodao, da je zemljoradnicima trenutačno ponuđena cijena od 14,3 do 15,3 dinara po kilogramu bez PDV-a, odnosno 15 do 16 dinara s PDV-om. On je istaknuo kako očekuje da će ta vrijednost polako biti pomaknuta na 16 dinara bez PDV-a, odnosno 16,8 s PDV-om, ali je i rekao da će ove godine teško biti postignuta viša cijena. Žetva se odvija punim intenzitetom i ako vremenske prilike budu poslužile bit će završena za manje od tjedan dana, a kvaliteta zrna je sasvim dobra. 
Prema procjenama novosadske produktne burze, otkupna cijena će najvjerojatnije biti 16 i pol dinara uz moguće manje korekcije. 
Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević je uoči žetve izjavio da država niti ove godine neće određivati cijenu ovogodišnjeg roda pšenice, već će se ona formirati na tržištu, a da bi, prema njegovoj ličnoj procjeni, mogla biti od 16 do 18 dinara po kilogramu. 
»Dobra je vijest što će Srbija moći samu sebe prehraniti vlastitom proizvodnjom. Očekuje se prinos iznad prosjeka, i to na razini republike iznad 3,8 tona po hektaru, odnosno da će ukupan rod dostići 1,9 milijuna tona. Bit će nekoliko stotina tisuća tona iznad podmirenja bilancnih potreba Srbije, i višak će se moći izvesti«, izjavio je za »Blic« Milosavljević.
Kako se krajem proteklog tjedna saznalo od vojvođanskih mlinara i poduzeća koja se bave trgovinom žita, za sada se u silose prima samo pšenica koja je kupljena proljetos »na zeleno« i uzima se krušno zrno na uslužno skladištenje.
NEMA    OTKUPA ZA REZER-VE: Direktor Direkcije za robne rezerve Slobodan Damjanović je poručio poljoprivrednicima da država ove godine neće otkupljivati žito, jer Direkcija nema novca za otkup, budući da još nije formirana Vlada, koja treba osigurati novac.
Sve u svemu, zaključak je da će se požnjeti posijano, da će rod biti bogat i kvalitetan, da je vrijeme pogodno za žetvu, ali problemi koji su pratili žetvu proteklih godina, prate je i ove godine – a to je otkupna cijena, kojom su proizvođači nezadovoljni, kao i nespremnost države da intervenira otkupom za robne rezerve.
 
Priredio: M. Kopunović 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika