Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upravni odbor predložio Ivana Karana za direktora

S pet glasova »za«  i jednim »protiv« Upravni odbor NIU »Hrvatska riječ« usvojio je Odluku kojom predlaže Hrvatskom nacionalnom vijeću Ivana Karana, profesora marksizma i socijalističkog samoupravljanja iz Stanišića, za izbor na dužnost direktora NIU »Hrvatska riječ«. Osim Karana na natječaj se prijavila i dosadašnja vršiteljica dužnosti direktora Jasminka Dulić. 
Na sjednici, održanoj 27. lipnja u Baču, bili su nazočni: predsjednica ovoga tijela Vesna Prćić, članovi – dr. Slaven Bačić, Ivan Gregurić, Tomislav Žigmanov, preč. Josip Pekanović i Josip Stantić, v. d. ravnateljica ustanove Jasminka Dulić, član IO-a HNV-a zadužen za informiranje Mato Groznica i Ljubica Vujković-Lamić u svojstvu zapisničarke. 
Osim Zvonka Sarića, za kojega je predsjednica konstatirala kako je u ostavci, odsutno je bilo još dvoje članova UO-a iz redova uposlenika, novinari Dušica Dulić i Dražen Prćić. Vrijeme će pokazati je li ovo slučajnost ili je posljedica sve većeg jaza između članova UO-a »izvana« i članova iz redova uposlenika. Dnevni red nije bio opsežan, pokraj usvajanja zapisnika s prethodne sjednice, dominirala je druga točka: razmatranje prijava na natječaj za izbor ravnatelja NIU Hrvatska riječ i donošenje Odluke o prijedlogu kandidata. 
POZNAVANJE HRVATSKOGA JEZIKA NA TEMELJU ŽIVOTOPISA: Zapisnik je usvojen jednoglasno uz primjedbu Slavena Bačića, koja se odnosila na krivu formulaciju nekoliko njegovih riječi, te uz opasku Mate Groznice o potrebi ispoljavanja zajedništva struktura uprave NIU »Hrvatska riječ«. Na samom otvaranju druge točke dnevnog reda predsjednica Vesna Prćić zamolila je Jasminku Dulić da napusti ovaj dio sjednice, što je samoinicijativno uradio i Mato Groznica. U nastavku je upoznala članove UO-a s prispjelim prijavama na natječaj za ravnatelja ustanove. Prije samog iznošenja pisanih materijala iz prijava predsjednica UO-a upoznala je nazočne s odredbama javnog natječaja, kojemu je protekao rok, te ih »uputila« da o poznavanju hrvatskoga jezika od strane kandidata sami donesu sud na temelju čitanja njihova životopisa i prijedloga programa rada. 
Prigodom pregleda potrebne dokumentacije predsjednica je iznijela primjedbu na validnost dokumenta kojim Jasminka Dulić dokazuje radno iskustvo. Iako je dokument s memorandumom NIU »Hrvatska riječ« i žigom ove ustanove, Vesna Prčić je izrazila sumnju u valjanost potpisa. U daljnjoj raspravi prevladalo je mišljenje, kako ne bi trebalo ulaziti u osporavanja proceduralne naravi, te je konstatirano kako su obadvije prijave nesporne, uz opasku predsjednice Upravnog odbora kako je prijava kandidatkinje Jasminke Dulić »neuredna«. 
ARGUMENTI ZA IZBOR: Konstatirano je i kako kandidati imaju potrebnu stručnu spremu VII. stupnja: Ivan Karan je profesor marksizma i socijalističkog samoupravljanja, a Jasminka Dulić je profesorica sociologije. Rasprava koja je uslijedila odnosila se na programe rada kandidata ponuđene uz prijavu. Dr. Slaven Bačić konstatirao je, kako se iz programa kandidata Karana vidi kako on dovodi puno novoga duha, zalaže se za prestanak sukoba u okviru hrvatske zajednice, za cjelovitu transparentnost u radu, a po njegovom mišljenju ravnatelj bi trebala biti osoba izvan Subotice. Iznio je i mišljenje, da bi nove osobe u Hrvatskoj riječi doprinijele i povećanju kvalitete rada, te kako je program rada kandidatkinje Jasminke Dulić više program rada urednika nego ravnatelja. Josip Stantić je iznio kako postoji potreba uvođenja novina u radu, jer je, po njegovom mišljenju, »Hrvatska riječ« sada kroničarski dnevnik s laičkim komentarima, te da ravnatelj i urednik ne može biti jedna osoba. 
Preč. Josip Pekanović predložio je da UO da jednaku priliku objema stranama, odnosno da prijedlog oba kandidata uputi HNV-u, pa neka konačnu odluku donese ova institucija. Nakon opaske Mate Groznice, koji se u međuvremenu vratio na sjednicu, kako UO mora na sebe preuzeti odgovornost i svoj dio posla uraditi precizno, pristupilo se javnom glasovanju. S pet glasova »za«  i jednim »protiv«, glas – vlč. Josipa Pekanovića, UO je usvojio Odluku o prijedlogu Ivana Karana za izbor na dužnost ravnatelja NIU Hrvatska riječ. 
U okviru točke razno dr. Slaven Bačić je obavijestio nazočne o traženju informacije o isplati božićnica 2006. godine, te o potrebi cjelovite transparentnosti  u svim segmentima rada. On je priopćio da je 26. lipnja uputio žalbu povjereniku za informacije od javnog značaja radi dobivanja informacije o isplati božićnica, te plaćama uposlenima u »Hrvatskoj riječi« u 2004. i 2005. godini, jer mu tražene informacije v.d. ravnateljica nije željela dati.                   g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika