Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavlja se borba za kanale na hrvatskom jeziku

SARAJEVO – Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije donijelo je odluku po kojoj se Prijedlogom zakona o javnom servisu RTV-a Federacije ne povređuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda. Predsjedatelj Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda Josip Perić kazao je novinarima da je očekivao ovakvu odluku te da će hrvatski predstavnici u vlasti iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti, te da će pravdu potražiti i kod međunarodnih institucija. Istaknuo je da će, ako budu iscrpljene političke mogućnosti za dogovor, biti poduzete i radikalnije mjere.
HRVATI IDU I DO UN-A: Zastupnik u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Mate Franjičević izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke Ustavnog suda. Pokraj toga, doveo je u sumnju i njezinu pravnu utemeljenost. Franjičević je napomenuo da je ova odluka u sukobu s nekoliko članaka Ustava Federacije, jer u Ustavu stoji da oblast informiranja spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa. Hrvatski predstavnici u Parlamentu su istaknuli da se ovakvom odlukom uskraćuje Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, da koristi svoje pravo na samoodređenje o pitanjima koja su od identitetskog značaja. Oni ističu da svaki narod ima pravo da sam odredi koji su to njegovi interesi, kao i način na koji će te interese ostvariti, te da nije u redu da drugi o tome odlučuju. Ova prava su zajamčena Međunarodnim aktom o građanskim pravima, koji je dio Ustava Federacije. Zbog toga su najavili da će se predstavnici hrvatskog naroda najvjerojatnije morati obratiti međunarodnim institucijama kako bi ostvarili pravo na RTV kanal na hrvatskom jeziku. Hrvatski zastupnici također ističu da neće odustati od borbe za hrvatski kanal, te da će se, nakon što se iscrpe sve domaće pravne mogućnosti, ukoliko bude potrebno, obratiti i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali i Vijeću sigurnosti i Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. 
VITALNI NACIONALNI INTERES: Sve stranke s hrvatskim predznakom u BiH reagirale su na odluku Ustavnog suda Federacije navodeći da će nastaviti političku borbu za ostvarenje prava hrvatskog naroda u BiH na ravnopravnu poziciju s druga dva naroda na javnom radiotelevizijskom sustavu. 
HDZ 1990. je priopćio da će inzistirati na korištenju svih pravnih mogućnosti na domaćim i međunarodnih sudskim institucijama kako bi na taj način pokušali ostvariti svoje nacionalno pravo. Iz te stranke ističu da će istodobno predlagati promjenu temeljne zakonske regulative koja definira javne medije. Podsjetimo, Klub Hrvata u Domu naroda federalnog Parlamenta povukao je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa navodeći da se Zakonom o javnom radiotelevizijskom servisu RTV-a Federacije povređuje vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Hrvatski klub zastupnika uporno traži da se donese zakon o RTV Federacije, kojim bi se reguliralo postojanje dva kanala u ovoj medijskoj kući, od kojih bi jedan bio na hrvatskom jeziku.                                          g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika