Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavit će se prekinuta sjednica

Na zahtjev dvaju članova Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća – Antonije Čota, zadužene za kulturu, i Joze Kolara, zaduženog za gospodarstvo – u ponedjeljak, 23. lipnja, održana je izvanredna sjednica Izvršnog odbora HNV-a. Osim navedenih članova, sjednici su bili nazočni: predsjednica IO Slavica Peić i tajnik HNV-a Ladislav Suknović.
Hitno sazivanje sjednice traženo je zbog utvrđivanja raspodjele sredstava Ministarstva kulture Republike Srbije udrugama kulture na natječaju raspisanom u veljači 2008., ali i za-uzimanja stava u svezi s pozivom Hrvatske matice iseljenika za sudjelovanje na Tjednu vojvođanskih Hrvata u Zagrebu u listopadu i izvaninstitucionalnog donošenja odluke o upućivanju dramske i pjevačke skupine na ovu manifestaciju (pri čemu nisu konzultirani članovi IO HNV-a), te zauzimanje stava i prijedloga za rješavanje financiranja »Dužijance« (budući da uslijed, kako se u zahtjevu navodi, neopreza vodstva natječajna aplikacija nije dostavljena na pravu adresu od strane HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, koje je organizator ove manifestacije). 
Antonija Čota je također zahtijevala da se dnevni red dopuni i sa sljedećim točkama: izvješćem o organizaciji proslave blagdana hrvatske nacionalne manjine, razmatranjem odluka Nadzornog odbora NIU »Hrvatska riječ«, zauzimanjem stava u vezi odgovora predsjednice IO HNV-a o sazivanju ove sjednice, zauzimanjem stava o izvješću članice IO da ovu sjednicu zbog okupiranosti dužnosnika HNV-a neće sazivati do početka srpnja, razmatranjem izvješća članice IO Antonije Čota o rezultatima radnog posjeta Općini Bač, a u svezi s sufinanciranjem manifestacije »Tragovi Šokaca«, kao i financiranja emisije »Zvuci bačke ravnice« na Radio Bačkoj, informacijom o isplati za nostrifikaciju diplome, detaljnim financijskim izvješćem o poslovanju IO HNV-a za prvu polovicu 2008., kao i o pripremama sjednica HNV-a.
Nakon glasovanja na dnevnom redu su se našle četiri točke – tri prvospomenute, kao i razmatranje zapisnika s prošle sjednice IO. Kako je Slavica Peić obrazložila, taj zapisnik nije dostavljen, budući da je ovo izvanredna sjednica. Antonija Čota i Joza Kolar tražili su da se konstatira kako zapisnik nije dostavljen, te je usvojen prijedlog da se zapisnik razmatra na sljedećoj redovitoj sjednici IO.
Na sjednici je usvojen prijedlog utvrđivanja raspodjele sredstava Ministarstva kulture Republike Srbije udrugama kulture na natječaju raspisanom u veljači ove godine. Predlagateljica Antonija Čota je navela da ta sredstva iznose 750.000 dinara, te ocijenila da je riječ o »sramno malom« iznosu. »Na ovaj natječaj javilo se jako malo udruga, što je i inače praksa u našoj zajednici. Također, dokumentaciju još uvijek ne dostavljaju onako kako je traženo«, rekla je Čota. 
Govoreći o kriterijima za predloženu raspodjelu sredstava Čota je navela kako se pazilo da iznosi budu ujednačeni po područjima te da se primjereno značaju manifestacije i veličini udruge uspostavi ravnoteža financiranja. 
Nakon ove točke, sjednicu je napustila predsjednica IO Slavica Peić, te je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika