Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Metle

Metle
 
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji se nakon izbora pokazao kao svojevrsni najavljivač događanja oko sastavljanja vlade i formiranja vladajuće koalicije DS-SPS-PUPS-JS očekuje da će vlada biti formirana krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna, odnosno kada parlament izabere predsjednika, potpredsjednike i radna tijela. Marković je  siguran da će vlada opstati čitav mandat jer, kako je ocijenio, strankama koje će je činiti prioritet nije bila podjela resora nego principi. Principijelnost je političarima, kako oni kažu, uvijek na prvom mjestu a podjela plijena u vidu raspodjele raspoloživih mjesta po ministarstvima, tajni-štvima, lokalnim tijelima i javnim poduzećima su valjda neko nužno zlo. 
A u međuvremenu dok građani čekaju da principijelni političari konačno sastave kakvu-takvu vladu počele su raditi »metle« po javnim poduzećima, smjenjuju se direktori i zamjenici direktora sve u ovisnosti o tome tko je sada »glavni«. I to sve i prolazi nekako »prirodno« jer na ta su mjesta većina njih i došla političkom voljom stranaka koje obnašaju vlast pa tako i odlaze i nitko se zbog toga previše ne uzbuđuje... 
No sasvim je druga stvar s medijima. Premda se nekim političarima čini sasvim »prirodno« da pokušavaju disciplinirati medije – javna se riječ po svojoj prirodi može samo kratkoročno kontrolirati a posljedice po onog koji to pokušava nipošto nisu one koje se očekuju. Jer stara je istina da niti najbolja propaganda ne može dugoročno prodavati loš proizvod a pokušaji kontrole medija uvijek su se završili (kad-tad) loše upravo po one koji su pokušavali uspostaviti vlast nad njima. Piše jedan beogradski dnevni list da će zajedno s odlazećom vladom otići i neki urednici – vjerojatno nekih utjecajnih medija. Hoće li se i u hrvatskoj zajednici pokušati uspostaviti stranačka kontrola nad ustanovama koje po svojoj definiciji, moraju ostati neovisne od stranačkih i grupnih utjecaja i kontrole, vidjet ćemo vrlo brzo, .
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika