Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska – Turska

Današnji petak mogao bi postati još jedan povijesni datum hrvatskog reprezentativnog nogometa. Pobjeda protiv momčadi Turske vodi Hrvatsku među četiri najbolje reprezentacije našeg kontinenta. A prema prikazanim igrama na ovom »Euru«, momci izbornika Slavena Bilića to zasigurno zaslužuju.
SKUPINA B: Prije početka EP-a, osobito nakon ždrijeba i saznanja da se reprezentacija Hrvatske u skupini B nalazi s momčadima Njemačke, Poljske i domaćina Austrije, rađene su brojne spekulacije glede potencijalnog plasmana u četvrtfinale. Spekuliralo se pogotovu nakon premijernog nastupa na otvaranju protiv Austrije i minimalne pobjede (1-0), kada su brojni »stručnjaci« otvoreno kritizirali cjelokupni učinak reprezentacije. Ali, demanti je ubrzo stigao, već poslije samo četiri dana i velike pobjede nad favoriziranom momčadi Njemačke (2-1), koju su već mnogi unaprijed proglasili pobjednikom skupine  i jednim od glavnih favorita za osvajanje naslova. Da ne bude baš tako pobrinuli su se svojim golovima Srna i Olić, uz svesrdnu pomoć svih reprezentativaca koji su nastupili u tom nezaboravnom susretu na Worthersee stadionu u Klagenfurtu.  Impresivnom pobjedom, uz remi Austrije i Poljske u drugom susretu 2. kola, ostvaren je automatski plasman u četvrtfinale i osigurana pozicija broj jedan na tablici skupine B. Poslije samo dvije odigrane utakmice, u inat svim skepticima!
U posljednjem susretu skupine, protiv Poljske, koji za Hrvatsku nije imao nikakvog rezultatskog značaja, izbornik Bilić je odlučio odmoriti gotovo cijelu momčad i pružiti priliku za nastup pričuvnim reprezentativcima. Oni su mu se odužili na najbolji mogući način i zabilježili treću uzastopnu pobjedu (1-0, Klasnić) i maksimalnim bodovnim učinkom završili nastup u natjecanju po skupinama. 
Hrvatska: Runje, Šimić (kapetan), Vejić, Knežević (Ćorluka), Pranjić, Leko, Vukojević, Pokrivač, Rakitić, Petrić (Kranjčar), Klasnić (Kalinić)
ČETVRTFINALE: Večerašnji susret protiv Turske predstavljat će vjerojatno (dosad) najveći ispit ove generacije koju predvodi Slaven Bilić. Momčad koja ima iskustva u velikim susretima (Brazil i Argentina u prijateljskim susretima, Engleska u kvalifikacijama za EP, Njemačka na EP-u) imat će protiv turskih nogometaša svojevrsnu »malu maturu«, a nakon uspjeha koji svi priželjkujemo, i priliku za onu »veliku« u polufinalnom ogledu.
Protivnik na stadionu Ernst Happel bit će neugodna momčad predvođena glasovitim izbornikom Fatihom Terimom i izvrsnim kapetanom Nihatom, junakom senzacionalne pobjede protiv Češke u odlučujućem susretu skupine A. Podsjetimo i upozorimo, do 74. minute Turska je gubila s 2-0, potom je smanjila na 2-1, a u posljednjih nekoliko minuta susreta uspjela zabiti dva pogotka i posve nevjerojatno preokrenuti ukupni rezultat u svoju konačnu pobjedu. Ipak, ova generacija hrvatskih reprezentativaca ima kvalitetu za još jednu veliku nogometnu predstavu, na radost svih navijača diljem Hrvatske i njezine dijaspore, kvalitetu koja bi trebala rezultirati još jednom pobjedom i nastavkom pobjedničkog niza započetog još 8. lipnja, upravo na stadionu Ernst Happel u Beču.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika