Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nogomet i jelo

Na jednoj strani dobiješ, na drugoj izgubiš - česti je balans na vagi životne ravnoteže. Ali na kućnoj vagi, po završetku nogometnog EP-a u Austriji i Švicarskoj, mogli bi dobiti hrvatski navijači. Jer navijački zanos i prekomjerna nervoza najbolje se »ublažava« kontinuiranim trpanjem »nečega« u želudac. 
GRICKALICE: Staro je pravilo kako se pravi užitak gledanja nogometa ne može niti zamisliti bez nekih grickalica. Najpopularnije su, naravno, sjemenke suncokreta i bundeve, u golemim količinama, jer susret traje punih sat i pol, a treba se dobro snabdjeti. Jer, kako neuroza raste, osobito pred kraj susreta, najgore što se može dogoditi strastvenom gledatelju je da ostane bez »municije«. Na užas ženske populacije u domovima, osobito kućanica koje poslije moraju pospremiti brojne otpatke koji se neugodno znaju razletjeti svuda po stanu. Na drugom mjestu, poslije spomenute tzv. »narodne zabave« i najjeftinije varijante, slijede one skuplje i ekskluzivnije grickalice poput - čipsa, kikirikija, slanih štapića i pereca, indijskih orašćića, pistacija... Pozor, u pitanju su  kalorijski »eksplozivi«, koji u sebi sadrže stotine i stotine kalorijske energije, osobito ako se u navijačkom zanosu unose u većim količinama. A tko ih može kontrolirati ukoliko je »drama« na televizijskom zaslonu u tijeku, a gol visi »u zraku«.
NAPITCI: Od prekomjernog unosa navedenih grickalica, koje su u najvećoj mjeri solidno zasoljene, jednostavno se ubrzo mora i ožednjeti. Dodatno ukoliko se tijekom prijenosa viče i glasno komentiraju zbivanja na travnjaku.  Ovisno o osobnom afinitetu, tijekom tekme se »tuče« po bezalkoholnom ili alkoholnom izboru osvježenja, ali uvjerljivo dominiraju cola i pivo. Već kako tko voli. I onda slijedi niz ispijenih plastičnih boca, limenki, staklenki u raznim gabaritima i veličinama, te osobnim kapacitetima ožednjelih navijača. Uz »gric-kalorije« (u velikim količinama), slijede nove »guc-kalorije« (ponovno goleme indeksne vrijednosti), koje se neugodno talože u višesatno sjedećem organizmu (najčešće naslonjač, ali postoje i brojne ležeće varijante).
SLASTICE: Konac djelo krasi, ali ovog puta to može biti kolač ili neka druga slastica, poput sladoleda, u ovo toplo ljetno vrijeme. Poslije slanog na redu je malo i slatkoga, osobito nakon uspješnog rezultatskog završetka tekme i pobjedničkog osjećaja. Jednostavno, to tako ide. Istina, u ovu varijantu se ne uklapaju poklonici piva i alkoholnih napitaka, ali i oni pobjedu »zaslade« još kojim dodatnim »napitkom«. I niz kalorijske »zmije« nastavlja svoj gojazni ples. U samo nekoliko sati trajanja jedne nogometne predstave. A na prvenstvu ih ima 24 po skupinama, zatim četiri u četvrtfinalu, dvije u polufinalu i potom veliko finale, gdje se sve navedeno jednostavno mora duplirati. Zbog finala.
UMJESTO KOMENTARA: Ukoliko vaša momčad pobjeđuje, koji kilogram viška neće vas pretjerano rastužiti. No, ukoliko rezultatski uspjeh ne bude u povoljnom odnosu s kilogramskim neuspjehom, onda će vaš životni balans biti neugodno poremećen. Srećom, veliki sportski spektakli nisu baš tako često. Pardon, ove godine jesu. U kolovozu nas očekuje Olimpijada u Pekingu...     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika