Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Aoyun
 
Na kineskom jeziku olimpijske igre kažu se aoyun, a buduće OI popularizirale su ovaj izraz kao potencijalno ime za novorođenčad koja se rađaju tijekom ove povijesne godine. Više od 4.000 djece dobilo je ovo ime u proteklih nekoliko godina otkad je poznat domaćin igara, ali iako ime pripada tzv. muškoj kategorizaciji i određeni postotak djevojčica nazvano je tako. Iako se ime čini pomalo čudnim, u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta ima i čudnijih imena poput: Civilization, Space Travel, Defend China i sl. 
 
Gužva
 
Ako se žalite na gužvu u prometu, evo jedne utješne fotografije. Na slici je prizor s jedne od prometnica u Šangaju (Kina). I ne samo to, prema mjerenjima tijekom protekle 2007. godine izbacivanje ugljičnog dioksida u atmosferu u ovoj zemlji je bilo 14 posto više nego u SAD. Ukoliko želite izbjeći prometne čepove i želite smanjiti zagađenje životnog okoliša, vozite bicikl ili idite pješice.
 
Patuljci
 
Nedavno je u Francuskoj uhićena osoba koja je optužena za višestruku krađu vrtnih patuljaka. Naime, 53-godišnji muškarac tereti se za krađu oko 170 simpatičnih ukrasnih detalja, a identifikaciju »otetih« patuljaka i njihovo vraćanje vlasnicima mogla bi otežati okolnost da ih je sve pofarbao u druge boje. U Francuskoj djeluje i organizacija pod imenom Garden Gnome Liberation Front (Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka), koja se često optužuje za ovakva djela, ali ovog puta se radi o pojedinačnom aktu.
 
Žaba
 
Posve slučajno, skupa s večerom koju mu je priredila njegova gazdarica, jedan psić je pojeo i žabu. No vijest ne bi bila zanimljiva da se nije dogodila nevjerojatna stvar. Nakon 40 minuta boravka u psećem želucu žaba je živa i zdrava izvađena van. I psić i žaba su dobro, no, kako je ona uspjela preživjeti - ostat će zauvijek nepoznato.
 
Patke
 
Prošlog tjedna na kanalu Opol u Poljskoj organizirana je humanitarna utrka gumenih pataka, koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za izgradnju dječjih igrališta. U vodu je »pušteno« čak 10.000 žutih patkica, svaka je imala svoj natjecateljski broj, koji se kupovao određenim novčanim iznosom,  a vlasnik najbrže osvojio je lijepu nagradu – put u pariški Disneyland. Postojbina ove utrke je SAD u kojoj se ona organizira pod imenom Great American Duck Race, a prvi put je organizirana ove godine u Poljskoj.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika