Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Novom Sadu predstavljena knjiga »Nedovršena demokracija« Zlatka Kramarića
Tanka nit liberalizma u Hrvatskoj
Promocija knjige političara i pisca iz Osijeka Zlatka Kramarića »Nedovršena demokracija« održana je prošle srijede 11. lipnja u novosadskom Radio Cafeu. Promociju je organizirao Centar za regionalizam, a o knjizi su govorili urednik izdanja osječkog ogranka Matice hrvatske Josip Cvenić, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, publicist Tomislav Žigmanov, književni kritičar Dejan Petrović, kao i sam autor. 
Zlatko Kramarić bio je 15 godina gradonačelnik Osijeka. Višegodišnji je profesor teorije književnosti i novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku.  Autor je desetak stručnih i popularnih knjiga, a 1997. dobio je i američku mirovnu nagradu. 
»U Novom Sadu se ne osjećam kao gost, jer ovo je grad za koji sam emocionalno vezan. Ovdje sam doktorirao prije 23 godine«, rekao je Kramarić, dodavši kako je iz tih razloga ovaj grad izabrao za promociju svoje knjige. Prema riječima autora, tekstovi skupljeni u ovoj knjizi, koju je prošle godine objavila Matica hrvatska, pokušaj su demonstriranja pogrješnih uvida u hrvatsku svakodnevicu. Riječ je o zbirci kolumni o političkim i drugim stranama u Hrvatskoj sa stajališta liberala kakav je Kramarić. »Knjiga ‘Nedovršena demokracija’ pisana je sa sviješću da je pisanje povijesti moguće iz pozicije neposrednog svjedoka ili, još bolje, aktivnog sudionika opisanih događaja. Naime, nikako nisam mogao pristati na koncepciju pisanja povijesti koja smatra da je udaljenost od nekog događaja upravo razmjerna njegovom razumijevanju, što će reći da onaj koji nije bio tamo zna bolje od onoga tko jest!«, piše Kramarić na poleđini svoje knjige.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov podsjetio je na posljedice rata, ali i na činjenicu da su nakon tih događaja Osijek, Tuzla i Novi Sad smogli snage potpisati trilateralni Sporazum o međuetničkoj toleranciji. Prema njegovim riječima, još uvijek se pamti činjenica da je Osijek bio izložen napadima Novosadskog korpusa, te kako je barijere nakon tih događaja trebalo savladavati i nalaziti načina za novu suradnju. Zlatko Kramarić je, prema njegovim riječima, u velikoj mjeri pridonio obnovi te suradnje.
Ispred nakladnika Josip Cvetić ističe: »Osijek je, nakon Zagreba, četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, a po broju objavljenih knjiga odmah je nakon Zagreba. Matica hrvatska ima problema s lokalnim fondovima, što govori o tome koliko je političarima stalo do knjige.«
Publicist Tomislav Žigmanov kaže kako Kramarić u ovoj zbirci pokušava oplemeniti liberalnu političku teoriju. »Zlatko misli da je demokracija u Hrvatskoj nedovršena. On je osoba koja snažno reflektira zbilju, što je simbol dosljednosti. U svojoj knjizi reflektira probleme, teze, pojave i piše o tome kako manjka demokracije u Hrvatskoj. Svaki liberal nudi određenu crticu rješenja anomalije i svakom od problema može se naći rješenje. Ovo nisu velike naracije, ali će se teorija iskušavati«, rekao je Žigmanov, te zaključio: »Knjiga predstavlja tanku nit liberalizma u Hrvatskoj, koja nije duga, ali je ipak postojana. To je poučak slučaja koji može biti bitan i za našu zbilju u Srbiji.«
Dijana Prćić
 
Festival »Cinema City« u Novom Sadu
Cijeli grad je kino
 
Premijerom filma »Nije kraj« hrvatsko-srpske koprodukcije u režiji Vinka Brešana u subotu 14. lipnja u Novom Sadu je otvoren međunarodni festival filma i novih medija »Cinema City«, u organizaciji udruge Exit. Službenom otvorenju u Srpskom narodnom pozorištu nazočio je veliki broj stranih i domaćih glumaca, redatelja, producenata i novinara, koji će tijekom osam dana biti gosti festivala.
Novi film Vinka Brešana ljubavna je priča s primjesama crnog humora, koju nam predstavlja glumac iz srpskih pornofilmova – Đuro. Kako bi pronašao Desu, odlazi u Beograd, otkupljuje je od njezina makroa i odvodi u Zagreb. Između njih počinje se razvijati čudna ljubavna priča puna nesporazuma... 
Na festivalu, koji će trajati do sutra (subota, 21. lipnja) na nekoliko lokacija u centru grada bit će prikazano 135 filmova u 14 programskih selekcija, od kojih su tri natjecateljske.  Peteročlani međunarodni žiri odlučivat će o nagradama za ostvarenja u selekciji »Nacionalna klasa«, koja je posvećena domaćoj kinematografiji, kao i za filmove u inozemnom programu »Exit point«.
Novi Sad u ovom razdoblju grad je kina. Na  svakom koraku u samom središtu grada projektirane su kino dvorane na otvorenom gdje se svakog dana prikazuje nekoliko novih filmova. 
Osim filmskih projekcija, »Cinema City« predstavlja i bogat akademski program s preko 30 panela, sa sudionicima iz više od 10 zemalja. Zamišljen je kao interaktivna radionica, a gosti programa, strani redatelji i brojni eminentni stručnjaci iz svijeta filma govore o atraktivnim temama iz područja filmske umjetnosti i industrije filma. Cilj programa je, u okviru kreativnih radionica, diskusija i seminara, mladim autorima pružiti nova saznanja iz ovih područja. 
D. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika