Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Louvre na Dunavu

U Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoren je postav »Louvre na Dunavu 24 sata« na kojem su po prvi put prikazani eksponati, koji zbog nedostatka prostora do sada nisu bili izlagani.
Prema riječima ravnatelja Muzeja grada Milana Paroškog, ovaj je postav dvostruko veći od Vojvođanskog muzeja i Narodnog muzeja u Beogradu, a prema njegovim očekivanjima, i sadržajno najatraktivniji muzej u gradu. Na sam dan otvorenja muzej je, kako i sam naziv kaže, posjetiteljima svoja vrata otvorio 24 sata, jer im je, prema riječima organizatora, potreban čitav jedan dan da obiđu raznolik i bogat program ovog muzeja novog sadržaja. 
TEMATSKE IZLOŽBE: »Lou-vre na Dunavu« posjetiteljima nudi Ritersku dvoranu, Arheološki atrij, te izložbe - Numizmatika, Povijest školstva u Novom Sadu, Papirni teatar, Građanski kostimi i odore visokog svještenstva u Novom Sadu, kao i Građanski Novi Sad od 18. do 20. stoljeća.  Zainteresirani će imati prigodu vidjeti i suvremenu likovnu umjetnost Novog Sada 20. i početka 21. stoljeća, s oko 200 ulja na platnu, skulptura i tapiserija, izložbu Novi Sad stara varoš 7000 godina, Petrovaradinska tvrđava u prošlosti,  Seoska soba i kuhinja, kao i postave koji se tiču starih zanata. Među starim zanatima predstavljen je pribor koji su nekada koristili obućari, a posebno su rijedak eksponat »kliješta za istezanje kože na mjestu žulja«, tu je i čuvena »singerica«, razni »demode šeširi«, preše za tisak i zbirka brijačkog pribora. Ono što posebno privlači pozornost jest postav starog namještaja, koji prikazuje raskoš i način života nekadašnjih imućnih obitelji, a osobito je atraktivan onaj iz epohe »bidermajer«. Tu imamo prigodu vidjeti kako su nekada izgledale blagovaonice, kitnjasta zrcala, instrumenti iz toga doba, kao i razni predmeti, koji su se tada koristili, poput samovara za čaj.
PRASTARA KUĆA: Na  samom ulazu u muzej, u svojoj pravoj veličini prikazana je kuća u kojoj su na ovim prostorima živjeli ljudi 5000 godina prije nove ere, ukopana u zemlju, prekrivena drvetom i trskom. Odmah nakon nje prikazan je izgled čamca iz toga doba. Riječ je o ogromnom šupljem drvetu, izbušenom po sredini i zaobljenom na krajevima, koji je korišten kao prijevozno sredstvo na vodi.
Na sam dan svečanog otvorenja u Atriju muzeja mogli su se pogledati filmovi »Božić u Muzeju grada Novog Sada«, »Sjećanje na Živka Markovića« i drugi, a upriličena je i promocija knjige Franca Šamsa »Povijest Srijema i Petrovaradina«. Bio je organiziran i obilazak podzemnih vojnih galerija.
Radno vrijeme muzeja je od 9 do 17 sati, a cijena ulaznice je 100 dinara za odrasle i 50 za djecu.
 
Dijana Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika