Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Osječko ljeto kulture
 
Tradicionalno Osječko ljeto kulture ove se godine održava od 25. lipnja do 15. srpnja. Ponudit će četrdeset različitih kulturnih zbivanja u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi. Ulaz je besplatan. Priredba je posvećena 500. obljetnici rođenja trojice hrvatskih velikana – Marina Držića, Petra Zoranića i Nikole Šubića Zrinskog.  Premijerno će biti izvedena Držićeva drama »Grižula«. 
Bit će prikazan i dokumentarni film »Marin Držić – od tartare do urote«. Zadarsko Kazalište lutaka izvest će Zoranićeve »Planine«. Predviđeno je i održavanje razgovora nekoliko hrvatskih povjesničara o Zrinskom te predstavljanje zbornika »Povijest obitelji Zrinski«.
Nastupit će i osječki HNK, zagrebačka kazališta Kerempuh, Gavella, Teatar ITD i Exit te sisačko Gradsko kazalište.
U glazbenom dijelu programa nastupit će Panonska filharmonija iz Pečuha, Akademski zbor osječke Umjetničke akademije i osječko Hrvatsko pjevačko društvo »Lipa«. Gradsko kazalište komedija iz Zagreba izvest će mjuzikl »Briljantin«.
 
Loach i Paskaljević dobitnici »Lifke«
 
Prestižna nagrada »Aleksandar Lifka«, koju Festival europskog filma Palić dodjeljuje za doprinos europskoj kinematografiji, ove godine bit će uručena redateljima Kenu Loachu i Goranu Paskaljeviću, priopćili su organizatori festivala.
Loach je jedan od slavnijih engleskih redatelja, koji je bio višestruko nagrađivan za svoja ostvarenja »Kes«, »Zemlja i sloboda«, »Vjetar koji njiše ječam«, »Ovo je slobodan svijet«. 
S druge strane, Goran Paskaljević je jedan od najznačajnijih domaćih redatelja, koji je već nakon prvog dugometražnog igranog filma »Čuvar plaže u zimskom periodu« 1976. godine, privukao pozornost svjetske javnosti. Ove je godine odlikovan najvišim ordenom koji dodjeljuje Republika Francuska, »Ordenom umjetnosti i književnosti« u rangu časnika, »za visoku kvalitetu umjetničkog stvaralaštva«.
Ken Loach će nagradu primiti na svečanom otvorenju Festivala 19. srpnja, dok će Paskaljeviću nagrada biti uručena 24. srpnja, dan uoči zatvaranja festivala. 
 
Ruska kinematografija u Motovunu
 
Motovunski filmski festival (MFF), koji će biti održan od 28. srpnja do 1. kolovoza, obilježava deset godina postojanja, piše Seecult.org. Tu je obljetnicu odlučio spojiti s ruskom – stotom godišnjicom prvog ruskog filma. Rusija je tako zemlja-partner 10. MFF, a dio programa vidjet će početkom srpnja i publika u Zagrebu. Uoči MFF u Zagrebu će biti priređen Tjedan ruskog filma, a u programu će se naći isključivo filmovi koji nisu imali distribuciju u Hrvatskoj, među ostalima i filmovi Alekseja Balabanova, Sergeja Bodrova i Aleksandra Rogozkina. 
Nakon zagrebačke uvertire, prava proslava sprema se u Motovunu – kratku povijest ruskog filma, od samih početaka do pada željezne zavjese pripremili su Tanja Vrvilo i povjesničar Valerij Bosenko.
Program je sastavljen od antologijskih naslova slabije poznatih domaćoj publici, a posebnu atrakciju programa čine pet kratkih filmova Džige Vertova. Filmski program pratit će i glazbeni, u kojem će također biti izvođača iz Rusije.
Đurđici Stuhlreiter uručena nagrada »Mato Lovrak«
 
I ove je godine na Lovrakovim danima dodijeljena je i nagrada za najbolji dječji roman na hrvatskom jeziku. Književnom nagradom »Mato Lovrak«, za najbolji roman za djecu i mladež objavljen u 2007. godini, nagrađena su dva romana – roman »Što mi se to događa« Sanje Pilić (Mozaik knjiga, 2007.) i roman »Juma« Đurđice Stuhlreiter (Naklada Bošković, 2007.). Odlučilo je tako stručno povjerenstvo Lovrakovih dana kulture izabravši između petnaest naslova dva, koji svaki na svoj način govore o problemima djece rastavljenih i često problematičnih roditelja. »Priča koju je istaknula autorica u tolikoj je mjeri životozbiljski utemeljena da djeluje gotovo dokumentaristički. Istodobno, autorica naglašava superiornost čista i brižna dječjeg srca spram roditelja, te je to roman koji uvjerljivo i dojmljivo afirmira suvremeni hrvatski dječji roman. Spomenutim odlikama sukladna je i autoričina naracija pored pregledna fabularnog tijeka, bez zamornih introspekcija ili možebitna dociranja, a osobito se stilskom vrijednošću nameću dijaloške dionice – jednostavne, psihološki iznijansirane, formulirane upravo  prema dječjoj receptivnoj razini«, stoji između ostalog u obrazloženju nagrade za roman »Juma« Đurđice Stuhlreiter.
 
Program »Etnofesta« za vikend
 
U okviru Festivala kulture svijeta »Etnofest 2008.«, koji se održava u Subotici, večeras (petak, 20. lipnja) na Ljetnoj pozornici na Paliću, od 21 sat, nastupit će ciparski sastav Savvas Houvartas Ethnic Jazz Ensemble, domaći reggae sastav Del Arno Band te subotički sastavi B-terv i Bateria Sambass showcase. Istodobno će se u vremenu od 21 do 24 sata održati vašar rukotvorina i slatkiša.
Sutra (subota, 21. lipnja) na istom mjestu, od 21 sat, nastupit će srpsko-nizozemski sastav Balkanopolis te potom Vlatko Stefanovski Trio iz Makedonije. Nakon njih nastupit će subotički DJ Pau Scrowa i plesači Studija »Larisa«, koji će izvesti koreografsku minijaturu »Preplitanje«. 
Festival kulture svijeta »Etnofest« je multinacionalni projekt koji okuplja umjetnike iz raznih krajeva svijeta s namjerom predstaviti njihovo kulturno naslijeđe, ali i nove glazbene i umjetničke forme koje se razvijaju inspirirane najraznovrsnijom kulturnom baštinom koja nas okružuje.
 
The Streets na Exit-u
 
Namjesto pjevačice M.I.A. koja je nedavno otkazala ne samo svoj nastup na ovogodišnjem Exitu nego i čitavu europsku turneju – prvoga dana Exita08 (10. srpnja) nastupit će engleska hip-hop atrakcija The Streets. Najavljuje se kako će Mike Skinner, koji stoji iza ovoga pseudonima, na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti s čak petoricom pratećih glazbenika. The Streets je zasad objavio tri veoma uspješna albuma – Original Pirate Material (2002), A Grand Don’t Come For Free (2004) i The Hardest Way To Make An Easy Living (2006). Budući album »Everything Is Borrowed« trenutačno je u fazi postprodukcije.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika