Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladi u Hrtkovcima

 
U subotu, 14. lipnja, u župi Sv. Klement papa i mučenik u Hrtkovcima pod geslom: »Tko sam ja?« (Mk 8,29) održan je drugi susret mladih srijemskog dijela Đakovačke i srijemske biskupije. Pokraj 250 mladih iz srijemskih župa, skupu su bile nazočne grupe mladih iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke biskupije i mladi grkokatoličkog egzarhata. Tijekom dana, pokraj druženja i sportskih aktivnosti, predavanje je imao Stjepan Lice, diplomirani pravnik i tajnik Pravnog fakulteta u Zagrebu i duhovni pisac, koji je mladima tumačio što znači svjedočiti vlastiti život. Pitanje: »Tko sam ja?« mora imati odgovor, a on se nalazi u unutarnjem životu čovjeka.  Kroz priču i  primjere potak-nuo je mlade da se još više aktiviraju u svojim zajednicama u Srijemu.
Svakako, vrhunac susreta mladih dogodio se na misi u 18 h. Župna crkva u Hrtkovcima bila je prepuna mladosti, ljepote, pozitivne energije. Misu je predvodio đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić uz koncelebraciju pomoćnog biskupa i generalnog vikara za Srijem mons. Đure Gašparovića i desetak srijemskih svećenika, koji su došli s mladima iz svojih župa.
    U propovijedi se biskup osvrnuo na temu koja danas zaokuplja sve nas, pa i mlade. »Čovjek nikad nije sam i napušten. Krist je uvijek uz njega. Tko je mladi čovjek danas, i tko je za njega Krist, je li on za njega put kojim će ići, dok nam drugi često nude laž, je li odabir mladog čovjeka Istina, i je li život mladog čovjeka ispunjen istinskim životom?« – zapitao je biskup u propovijedi.
   Domaćin susreta mladih bio je hrtkovački župnik vlč. Ivica Živković. Susret je organizirao  povjerenik za mlade Srijemskog vikarijata vlč. Ivica Damjanović, zajedno s mladim  animatorima i mladima iz župe u Hrtkovcima. Idući susret mladih održat će se 2009. god.  u Maradiku.
I. Radoš
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika