Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srijem u Podravini

Vezati Srijem za Podunavlje, pa čak i za Panonsko more, to je nekako logično, podrazumijeva se, ali Srijem i Podravina, priznat ćete, to već spada u znanstvenu fantastiku. Ali, sve je moguće, pa je tako Novigrad Podravski ove nedjelje bio srce Srijema i prognanih Srijemaca koji su tu našli novi dom, a na poticaj prognanih Nikinčana, tu se okupljaju za blagdan Svetog Antuna od 1998. godine. Nije to ni slučajno, jer sv. je Antun Padovanski nebeski zaštitnik župe u Nikincima a crkveni su god uvijek slavili 13. lipnja. Ove su godine na najbolji način obilježili 10. obljetnicu toga lijepoga običaja, a slučaj je htio da su utemeljili ogranak Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i to 10. po redu, za županije koprivničku, varaždinsku i bjelovarsku.
JUBILARNA OBLJETNICA: Snašli su se Srijemci u Podravini, pa se Novigradom u nedjelju orila pjesma i srijemska i podravska od ranoga jutra. Sudionici skupa okupili su se na svetoj misi, a lokalni je župnik, vlč. Josip Brglec, upravitelj župe Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom, pri koncu svečane euharistije toplo pozdravio sve nazočne Srijemce, Bačvane, ali i druge prognane Hrvate, jer tu su utočište našli i brojni Hrvati iz Bosne i Hercegovine. »Naravno, ponosan sam na sve te vjernike koji su novi dom našli u Podravini, jer i sam sam prošao golgotu izbjeglištva i progonstva, kada sam skupa s mojim župljanima prognan iz Jasenovca 1991. godine. Vrijedni su to i marljivi ljudi, dobri vjernici i katolici, a ponosan sam jer sam služio i svetu misu na današnji dan prije 10 godina. Obilazim njihove obitelji i njihove domove u prigodi blagoslova kuća i oni svoj vjerski život žive kroz svete sakramente. Nažalost, dijelimo sudbinu, rekao bih, cijele Hrvatske, jer krštenja je upola manje nego ukopa. Ovdje sam već 15 godina i krštenja je od 20 do 30 godišnje, ali je ukopa od 50 do 60. Vidljivo je to i po blagoslovu kuća, jer prije sam znao obići i 760 domova, a danas tek 710, ali tako je diljem Hrvatske.
A snašao se i Josip Špehar, predsjednik novoosnovanog ogranka i predsjednik Udruge Nikinčana. Jubilarnoj obljetnici nazočili su prognani Nikinčani diljem Hrvatske, ali i prijatelji poput Gibarčana, Beščana, Hrtkovčana, Golubinčana, Slankamenaca, te zbor župe sv. Jurja iz Petrovaradina, odnosno njihovog HKUD-a »Jelačić«, i, naravno, načelnik općine Mladen Mađer, župan Darko Koren, predstavnici Koprivnice i »Podravke« i predstavnici krovne udruge, Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, sa sjedištem u Zagrebu.
»Rođen sam u Platičevu ali sam svim srcem Nikinčanin, kaže Josip Špehar, a evo stjecajem okolnosti, danas san Podravac. Zamijenio sam ‘što’ za ‘kaj’ i ne vidim baš neku razliku, a mi Srijemci možemo popiti isto kao i Podravci. No, šalu na stranu, želim zahvaliti svim tim divnim ljudima, vlč. Brglecu, načelniku Mađeru, županu Korenu, Podravci i Koprivnici posebice, jer čitav ovaj kraj živi na njihovoj slavi. Puno hvala i svim mojim Srijemcima, osobito Petrovaradinu, zatim Gibarčanima, s kojima imamo desetljetne odnose, pa i Mitrovčanima, Rumljanima, Golubinčanima, Beščanima, Hrtkovčanima, Slankamencima, i bojim se nabrajati da nekoga ne izostavim.« 
BOGAT PROGRAM: Pripremljen je bogat program za obilježavanje jubilarne 10. obljetnice. Obilježili su blagdan sveca, kojega su štovali i u rodnim Nikincima, sv. Antuna Padovanskog, svečanom euharistijom u župnoj crkvi u Novigradu, a program je nastavljen u ŠD »Drava«, klubu koji je »spušten« rang niže, ali borit će se za I. županijsku ligu. Obećao je to i župan Koren, promuklim glasom, ali ne zbog nazeba, već zbog frenetičnog navijanja nedavno u Klagenfurtu. Nastavljeno je zajedničkom objedom, a na stolu je bilo raznih slastica, od čobanca do janjetine i odojka, rakije, vina i »Karlovačkog«, do kolača, srijemskih i podravskih, ali da prste poližeš. Tamburaši iz Koprivnice usijali su žice na tamburama, a sve je završeno malonogometnim tromečom ekipa domaćina, Zrinski-Nikinci, ŠD »Drava« i NK »Gibarac 95«, kojega su osvojili Gibarčani, te koncertom zbora iz Petrovaradina.
Zadovoljan je bio i župan Darko Koren, osobito općinski načelnik Mladen Mađer, a najzadovoljniji organizator – Josip Špehar. I pravi Srijemci su izrazili zadovoljstvo. Predsjednik HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina Josip Pokas, zahvalio je Podravcima na pozivu i pohvalio se novim odorama članova zbora, te pozvao domaćine da im uzvrate posjet za blagdan Gospe Snježne, odnosno Gospe Tekijske, 5. kolovoza. Naglasio je i kako za blagdan Petrova imaju redoviti godišnji koncert zbora u auli župne crkve sv Jurja u Petrovaradinu. »To će biti veličajno, naglasila je Vesna Kesić-Krsmanović, ravnateljica zbora, koja to radi već 3,5 godine. Njegujemo glazbenu i kulturnu baštinu hrvatske manjine u Vojvodini, radujemo se svakom nastupu diljem Vojvodine i Srbije a posebice diljem Hrvatske, a osim klasičnih numera imamo i kompozicije Ilije Okrugića-Srijemca, publicista i pjesnika, svećenika i opata, koji je službovao, živio i umro u Petrovaradinu.«
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika