Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Godišnji koncert KUD-a »Palona« u Plavni
»Matoš« predstavio šokačke pjesme i plesove   
U subotu, 14. lipnja, na Godi-šnjem koncertu KUD-a »Palona« u Plavni nastupio je HKUPD »Matoš« kao gost. Društva su prikazala doista lijepe i dobro uvježbane točke koje su oduševile brojnu publiku na ljetnoj bini u dvorištu Osnovne škole »Ivo Lola Ribar« u Plavni. U programu su sudjelovali: KUD »Palona« iz Plavne s plesovima iz istočne Srbije, KUD »Dunavac« iz Bačkog Novog Sela s plesovima iz centralne i istočne Srbije, Folklorna sekcija OŠ »Ivo Lola Ribar« iz Plavne spletom plesova iz Vojvodine, a posebice se istaknuo dječji zbor OŠ s pjesmama iz Vojvodine pod vodstvom nastavnice glazbene kulture Nermine Košutić.
HKUPD »Matoš« predstavio je dio programa svoje zajednice. Ovoga puta nastupile su mlađa i starija skupina folkloraša sa starim šokačkim pjesmama i plesovima iz Plavne i okolice, uz pratnju tamburaškog sastava. Publika je nagradila sve izbedbe burnim pljeskom, a posebno je se dojmila prekrasna narodna nošnja, koju mnogi nisu imali prigodu (dugo) ni vidjeti.
Inače, društvo »Matoš« postaje sve zanimljivije u ovoj regiji i uspješno obnavlja svoj kulturni identitet. Pozitivne promjene, koje su uslijedile zadnjih godina, omogućile su kulturnu obnovu i afirmaciju hrvatske zajednice. Njegujući svoju kulturnu baštinu članovi »Matoša« pokazuju i zanimanje za kulturne modele svih zajednica, a tako dokazuju da ne žive jedni pokraj drugih, nego jedni s drugima.
 
Z. Pelajić
 
 
Motomobil 2008.
U Osijeku je prošloga vikenda, od 12. do 15. lipnja, na sajamskom prostoru Pampas održan 12. sajam automobila i automobilske industrije pod nazivom »Motomobil 2008.«. U dvama paviljonima i na više od 3 tisuće četvornih metara otvorenog prostora, posjetiteljima je predstavljeno 50-ak marki automobila, ali i motocikla, skutera, bicikla i ostalih prometala, te cijela paleta prateće industrije, od rezervnih dijelova do auto-kozmetike. Pokrovitelji sajma su Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, a partneri su Allianz-osiguranje ta Integra-Dundović, zastupnik Toyote, koja je direktoru Sajma Domagoju Hajdukoviću i dogradonačelnici Biljani Borzan darovala ključeve nove Toyote-Corolle.
Ljubitelji oktana, brzina i adrenalina imali su prigodu vidjeti već poznate ali i nove modele i svatko je, sukladno ukusu, ali i džepu, mogao odabrati limenoga ljubimca od 10 pa do 100 tisuća eura, a ostali su mogli uživati u događanjima. Posjetiteljima Sajma omogućeno je i praćenje događanja na EURO 2008. u Austriji i Švicarskoj, jer otvorenje se desilo baš onoga nadnevka kada smo »razbili« Nijemce. 
S. Žebić
 
Gosti »Zvuka bačke ravnice« na Radio Bačkoj
»Plavanjski bećari« na radijskim valovima
U prošlom broju »Hrvatske riječi« pročitali smo da je emisija na hrvatskom jeziku »Zvuci bačke ravnice« na valovima Radio Bačke, 5. lipnja emitirana već 150. put. U međuvremenu je emitirana i prva emisija poslije jubilarne, koja je također vrijedna pozornosti. Naime, posve je razumljivo da je i dalje otvoreno nekoliko pitanja rada ove vrlo značajne emisije: pitanje financiranja, proširenja programa i uredništva, postizanje veće kvalitete programa. U ovoj emisiji ugodno me je iznenadilo, a vjerujem i mnoge druge slušatelje, gostovanje uživo u ovoj emisiji tamburaškog sastava HKUPD »Matoš« iz Plavne.
Emisija je emitirana u četvrtak, 12. lipnja 2008. godine, bila je vrlo učinkovita, poučna i optimistična. U svakom slučaju, tomu je pridonijelo i predstavljanje tamburaškog sastava »Plavanjski bećari«, odjela HKUPD »Matoš« iz Plavne.  Slušajući emisiju, sjetio sam se izjave predsjednika HNV-a Branka Horvata u intervjuu u 150. emisiji »Zvuci bačke ravnice«, koju je završio riječima: »HNV neće staviti točku na ovo područje djelovanja, sve dok sva mjesta u kojima žive Hrvati ne budu medijski pokrivena. U tom smislu i vaša emisija svima daje primjer za ugled«. Doista lijepo rečeno, a ozbiljnim i sustavnim radom i ostvarljivo.
Z. Pelajić
 
Gostovanje u Vrbanji
SONTA – U subotu 21. lipnja, folklorci KPZH »Šokadija« gostovat će u Vrbanji, Republika Hrvatska. Sonćani će sudjelovati na »Raspjevanoj  Cvelferiji«, tradicionalnoj trodnevnoj folklorno-kulturnoj manifestaciji, kojoj je cilj očuvati i promovirati slavonske (cvelferske) plesove i običaje. Na ovoj manifestaciji, osim KUD-ova iz cvelferskih sela,  nastupaju i njihovi gosti iz Hrvatske i inozemstva. U prvom danu manifestacije, 19. lipnja, bit će otvorena izložba »Od tkanja do štafira« i izložba radova Ive Ćosića Bukvinog, a u Domu kulture, uz polusatni nastup domaćeg KUD-a »Posavac«, dramskim će se programom predstaviti gostujući KUD »Mosor« iz Gata. Drugog dana predviđeni su nastupi dječjih KUD-ova Cvelferije i koncert Miroslava Škore. U subotu 21. lipnja, u središnjoj manifestaciji vidjet ćemo mimohod 11 društava s područja Cvelferije, gostujućih »Mosor« iz Gata i »Šokadija« iz Sonte, te jahača i konjskih zaprega. Odmah nakon mimohoda predviđeni su nastupi KUD-ova i večera za sudionike i goste u Domu kulture Vrbanja.
I. Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika