Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nemanja Delić iz DS-a novi predsjednik Skupštine

SOMBOR – Na konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta održanoj u utorak, 10. lipnja, za novog predsjednika SO Sombor izabran je Nemanja Delić, vijećnik Demokratske stranke. Za Delića je glasovalo 38 od ukupno 61 vijećnika, dok je njegov protukandidat Nebojša Berić iz Srpske radikalne stranke dobio 23 glasa. Za zamjenika predsjednika SO Sombor izabran je Zoran Miler iz Bačkog Monoštora, također vijećnik Demokratske stranke. Za tajnika SO Sombor postavljena je Vera Baljak, diplomirana pravnica iz Sombora.
Nakon izbora Nemanja Delić se zahvalio vijećnicima na ukazanom povjerenju i prisegao da će dužnost predsjednika obavljati u skladu s Ustavom Republike Srbije, Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine Općine.
Nakon izbora i kratkog sastanka verifikacijske komisije, vijećnici su potpisali svečanu izjavu, čime je i službeno počeo mandat novih izabranih predstavnika građana.
Najbrojniju listu u SO Sombor ima Demokratska stranka s 26 vijećnika, među kojima su i predstavnici DSHV-a Mata Matarić, Snežana Periškić i Adam Tubić. Za njima slijedi SRS s 23 vijećnika, DSS s 5, Mađarska koalicija s 4 i koalicija »Pokrenimo Sombor zajedno«, koju čine G17 plus, SPO i LSV s 3 vijećnika.
Mata Matarić  
predsjednik DSHV podružnice Sombor
Nas troje smo izabrani voljom naroda i preko Demokratske stranke smo ušli u općinsku Skupštinu. Nastojat ćemo uvesti hrvatski jezik u Općinu, uvesti nastavu na hrvatskom jeziku, nastojat ćemo integrirati sve ljude koji to žele, a nisu većinski narod, u zajednicu koja se zove Općina i pomoći ćemo demokratskim snagama pripremiti se za odlazak u Europu. Statistički podaci govore da ima 8 posto Hrvata u Općini Sombor i iz zakona proističe da nam Općina mora osigurati redovitu uporabu hrvatskog jezika kao službenog, pokraj srpskog i mađarskog – koji su već u uporabi.
Adam Tubić   
vijećnik DSHV-a iz Bačkog Brega
Nastojat ću da se u Bačkom Bregu, mjestu iz kojega dolazim, otvore radna mjesta u stranoj tvrtki. Želja i volja su velike, ali vrijeme će pokazati kako će se ovaj plan i projekt realizirati. Postoji jedan objekt koji pripada mjesnoj zajednici, ali se nalazi na zemljištu čiji je vlasnik željeznica. Nastojat ćemo ovdje otvoriti neki mali pogon. Veliki problem u Bačkom Bregu su vodovodni zdenci. Imamo dva stara zdenca, ali jedan je »propeskario«, te se mještani sela opskrbljuju vodom iz jednog zdenca. O ovom problemu je obaviješten predsjednik Općine i u Općin su nam dali garanciju i preuzeli odgovornost na sebe.
Snežana Periškić   
vijećnik DSHV-a iz Bačkog Monoštora
U suradnji s Demokratskom strankom zalagat ćemo se za izgradnju infrastrukture u Bačkom Monoštoru. Radovi na crkvi se već privode kraju i bilo bi dobro kada bi DSHV mogao priskočiti materijalno u pomoć. Bila sam članica komisije za vodovod i kanalizaciju i prije nego što sam imenovana za vijećnika i na tom ću polju dati sve od sebe, a svakako se treba pobrinuti i za  osnovnu školu u Bačkom Monoštoru, gdje su radovi započeli prije nekoliko godina i polako se privode kraju. Ponosni smo što smo među prvima u Zapadno–bačkom okrugu uveli hrvatski jezik kao izborni predmet, kojeg pohađa doista lijep broj učenika, a ponosni smo i na naš međunarodni festival hrane i muzike »Bodrog fest«.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika