Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vratiti sjaj udrugi

Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u srijedu, 11. lipnja, obilježena je 130. obljetnica od osnutka i 10. obljetnica reosnutka Pučke kasine 1878., najstarije udruge bunjevačkih Hrvata u Subotici. Pučka kasina je djelovala do 1947., kada su je ukinule tadašnje vlasti. Godine 1998. udrugu je na starim temeljima i s novim, vremenu prilagođenim ciljevima, obnovila skupina entuzijasta. 
Citirajući riječi preporoditelja Mije Mandića – »Slogom rastu male stvari, a nesloga sve pokvari« (izrečenim u povodu proslave 50 godina Pučke kasine), predsjednik Josip Ivanković je u svojem govoru ocijenio kako su »naši preci osnivanjem Pučke kasine, prije 130 godina, i njenim radom, pokazali da su složni, sposobniji i mudriji od nas danas«.
Ivanković je podsjetio da je udruga tijekom svoje bogate povijesti odgojila velikane koji su iza sebe ostavili značajna djela. »Pučka kasina je jedan dragulj, izrazito velik, izrazito vrijedan. Mnogi ga žele prisvojiti sebi, a ako u tom ne uspiju – makar umanjiti njegovu vrijednost. U bliskoj prošlosti  ovaj je dragulj bačen u blato, u kojem je oštećen i značajno je izgubio svoj sjaj. Moramo sačuvati svoj dragulj, očistiti ga, vratiti mu njegov pravi sjaj i predati ga pokoljenjima«, poručio je Ivanković.
O društvenom i povijesnom kontekstu u kojem je Pučka kasina nastajala i radila govorio je povjesničar Krešimir Bušić, s Instituta »Ivo Pilar« u Vukovaru. Bušić je u svojem izlaganju naglasio da je Pučka kasina okupljanjem i prosvjećivanjem naroda preuzela na sebe dužnost voditi tzv. prvi bunjevački preporod. Između ostalog, objavila je par značajnih knjiga, ali i organizirala prvo veliko okupljanje – prelo, 1879. godine. »Nije slučajno da je počelo s prelom, zato što pjesma, ples, ‘bili šlajer’ ne okuplja samo one umne glave, nego sve glave«, kazao je Bušić. 
Na rad Pučke kasine u proteklih deset godina osvrnuo se tajnik Ljudevit Vujković Lamić istaknuvši kako je udruga od reosnutka u prosjeku organizirala 12 programa godišnje – književnih promocija, tribina, stručnih predavanja... Pučka kasina je bila nakladnikom više knjiga i monografija, a zaslužna je što je u Subotici 2004. izvedena opera »Dužijanca« dr. Josipa Andrića, o 50-oj obljetnici od njezina nastanka. Vujković Lamić je naveo da je udruga uspostavila i razvila dobru suradnju s hrvatskim udrugama u Bajskom trokutu, te  pokrenula svoj list »Glasnik Pučke kasine 1878.«, koji izlazi pet godina unatrag i dosad su objavljeno 58 brojeva. S druge strane, kao aktualne probleme u radu Vujković Lamić je naveo lošu financijsku situaciju, mali broj članova te nedostatak prostorija za rad. 
U okviru akademije nastupio je Katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić, kao i tamburaški ansambl »Ravnica«. 
Svečanosti su, između ostalih, nazočili predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Subotičke biskupije, Hrvatsko bunjevačko-šokačke stranke i Bunjevačke matice.
Obilježavanje dviju značajnih obljetnica Pučke kasine 1878. nastavljeno je nakon akademije u VIP cafeu »Bukowsky«, gdje je priređena i omanja prigodna izložba.
D. B. P.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika