Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Susret dječjih vrtića »Marija Petković« u Blatu 
Jubilarno hodočašće mališana
 
Na petom po redu susretu dječjih vrtića koji nose ime hrvatske blaženice Marija Petković,  održanom 7. i 8. lipnja, u njenom rodnom mjestu Blatu okupili su se mališani iz Blata, Zagreba. Splita, Osijeka i Subotice. Iako je susret zamišljen kao susret predškolaca, na ovaj daleki put iz Subotice svake godine hodočasti pedesetak mališana i njihovih roditelja predvođeni odgojiteljicama i časnim sestrama Kćeri milosrđa u čijem se samostanu nalazi subotički vrtić. Ovogodišnji susret bio je u znaku pete obljetnice proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković.
Subotičani su svoj put započeli još u srijedu, 4. lipnja kako bi se stigli i odmoriti i pripremiti za svoj nastup i susret s vršnjacima. Iako dugačko i naporno, putovanje nosi notu zajedništva koje se širi među svima. Svakako je zanimljivo bilo pogledati Split makar na kratko, uživati u trosatnoj vožnji trajektom, »plašiti se« vožnje po strmim i uskim putovima. Međutim, za neke ponovni a za druge prvi susret s Prižbom, mjestom u kojem je samostan sestara, bio je poseban. Ovdje se stvara zajedništvo, ovdje se osjeća duh blažene Marije Petković. 
Program susreta počeo je u subotu, 7. lipnja svečanom svetom misom u svetištu bl. Marije Petković, a nastavljen je u Domu kulture, pozdravnim riječima s. Jasminke Gašparović, ravnateljice svih vrtića Marija Petković u Hrvatskoj a u ime provincijalne predstojnice s. Domagoje Marić. Djecu i roditelje srdačno je pozdravio  načelnik Općine Blato Ivo Gavranić, a cijeli je program vodila s. Kristijana Ćuk, voditeljica vrtića u Blatu i glavni organizator susreta. Uslijedilo je predavanje roditeljima o važnosti vjerskog odgoja u obitelji koje je vrlo stručno iznio vlč. prof. Josip Bodrožić iz Splita.
Nastup je svakako najviše razveselio djecu, a potom je bila prigoda za zajedničku fotografiju koja se svake godine čuva u Ljetopisu Družbe Kćeri milosrđa.
Dan je završio zajedničkim kupanjem na Prižbi. U nedjelju su sva djeca i roditelji sudjelovali na misi u Blatu i time posvjedočili svoje ucjepljenje u širu zajednicu.
Važno je reći da su s djecom i roditeljima na ovom putu bile s. Mojmira Mašina, s. Jasna Crnković, odgajateljice Marina Piuković, Dajana Šimić i Mirjana Vukmanov Šimokov a veliki je blagoslov svima bio neumorni vlč. Josip Kujundžić. Oni su u ovaj put i u svoj svakodnevni rad uložili svoju ljubav i stručnost i time djeci i roditeljima pokazali važnost vjere i identiteta u izgradnji naših »malih« ljudi. Hvala i svim dobrotvorima koji su pomogli ovo putovanje jer je to na izgradnju naše hrvatske zajednice. 
K. Čeliković     
 
Konstitutivna sjednica 
Skupštine Grada 3. srpnja
 
Konstitutivna sjednica Skupštine Grada Subotice održat će se 3. srpnja, odlučeno je na konzultacijama stranaka i koalicija koje su na izborima osigurale mjesta u gradskoj Skupštini. 
Kako je izjavio dosadašnji predsjednik Skupštine Općine Subotica i predsjednik Okružnog odbora Demokratske stranke Saša Vučinić, to ostavlja dovoljno vremena do krajnjih rokova predviđenih zakonom, 19. srpnja, za razgovore o skupštinskoj većini i o izboru gradonačelnika Subotice i predsjednika Gradskog vijeća. Demokratska stranka je sa svojim koalicijskim partnerima na proteklim izborima osvojila najviše vijećničkih mjesta, ali nedovoljno da sama, bez drugih stranaka, formira gradsku vlast. 
 
Sistematski pregledi
 
Služba opće medicine Doma zdravlja Subotica tijekom lipnja izvršit će sistematske preglede na osnovi poziva za stanovnike koji su rođeni 1976. i 1978. godine. 
Sistematski pregledi stanovnika koji su rođeni 1976. predviđeni su od 10. do 20. lipnja, a za one koji su rođeni 1978. od 20. do 30. lipnja tekuće godine.
Pregledi će obuhvatiti antropometrijska mjerenja, krvni tlak, opći klinički pregled, procjenu rizika za dijabetes, laboratorijsku obradu za žene, klinički pregled dojki i upućivanje na ginekološki pregled. Rizične skupine pušača, oboljelih od plućnih bolesti ili nasljedno opterećenih za karcinom pluća, upućivat će se u ATD.
Pacijenti koji dobiju poziv, za sistematske se preglede javljaju svom izabranom liječniku, odnosno u ambulantu u kojoj imaju otvoren zdravstveni karton. Ako nemaju izabranog liječnika i otvoren karton, potrebno je izabrati liječnika i kod njega otvoriti karton. To se ne mora nužno poklopiti s naznačenom ambulantom na pozivu, jer su pozivi pravljeni po mjestu stanovanja, a pacijent ima pravo birati liječnika neovisno o mjestu stanovanja na teritoriju koju pokriva Subotička filijala Republičkog fonda. 
Također, ako pacijent nije u mogućnosti odazvati se u predviđenom vremenskom terminu, potrebno je javiti se izabranom liječniku telefonom ili osobno i dogovoriti se za neki drugi termin.  
 
Veće plaće u Subotici 
 
Zaposlenici na teritoriju grada Subotice u travnju su zarađivali osam posto veće plaće nego u ožujku. Prosječna mjesečna zarada naših sugrađana iznosila je oko 32 tisuće dinara. U gospodarstvu je prosjek bio manji – 29 tisuća dinara, a u društvenim i ostalim djelatnostima – 37.000 dinara. U Sjevernobačkom okrugu zarada je u travnju bila 30.500 dinara, što je manje od vojvođanskog prosjeka koji iznosi 33.000 dinara. 
 
Otkup kukuruza
 
Veterinarski zavod »Subotica« d.d. vrši otkup kukuruza na bazi 14 posto vlage, po cijeni od 15 dinara i 85 para po kilogramu s PDV-om. Plaćanje je u roku od sedam dana, a podrobnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj 624-100. 
Također, Zavod u svom Farm-diskontu nudi lijekove i opremu za kućne ljubimce, sredstva za zaštitu bilja i mineralna gnojiva, sjemenski kukuruz novosadskih i zemunpoljskih hibrida, stočnu hranu, premikse i jednodnevne piliće. Podrobnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj 523-922.
 
Opportunity banka otvorila svoju filijalu
Pomoć malim poduzećima
 
Nakon što je krajem 2004. poslovanje počela kao kreditni ured, novosadska Opportunity banka je prošloga tjedna otvorila svoju filijalu u Subotici. Osim kreditnih usluga filijala će obavljati i usluge platnog prometa i šalterskih poslova. 
Opportunity banka se od ostalih banaka izdvaja uslugom »start up« kredita za mala i srednja poduzeća (kredita za početak biznisa), koje osigurava uz vrlo fleksibilna jamstva. 
Kako je navela Vanja Ćetković, direktorica filijale, banka je dosad u Subotici uslužila više od 1100 klijenata i isplatila oko 3,7 milijuna eura poduzetničkih kredita. Pola milijuna eura isplaćeno je kroz start up kredite, a prosječan iznos ovih kredita iznosio je 3000 eura. Najveći isplaćeni kredit bio je 70.000 eura, a najmanji 1000 eura. Poduzetnicima iz Subotice do sada je odobreno najviše kredita u oblastima proizvodnje i trgovine. Očekuje se kako će porasti potražnja za kreditima u građevinarstvu, kao i u oblasti projektnog financiranja. Uz osiguravanje kredita, banka također nudi i usluge savjetovanja svojih poslovnih partnera kroz zajedničku izradu tzv. bussiness plana.
Filijala Opportunity banke nalazi u Matije Gupca broj 9.
D. B. P.
 
Mladi »likovnjaci« u Hrvatskoj čitaonici
 
Danas (petak, 13. lipnja) u Hrvatskoj čitaonici bit će priređena izložba sekcije mladih pri Likovnom odjelu HKC »Bunjevačko kolo«. Otvorenje je u 18 sati.
 
Obilježavanje godišnjice deportacije 
subotičkih Židova
 
U ponedjeljak 16. lipnja, bit će obilježena godišnjica deportacije subotičkih Židova. Polaganje vijenaca na spomenik stradalih Židova kod geta (Javno skladište u Ulici Pala Papa) zakazano je za 10 sati. Vijence će položiti zamjenik predsjednika Općine Pero Horvacki  i izaslanstvo Židovske općine.  Za 11 sati najavljen je prigodni program u dvorištu sinagoge, uz polaganje vijenaca na spomenik koji se nalazi u tom prostoru. Nakon toga usijedit će primanje u Židovskoj općini uz prigodan program.
 
Autobusna linija Subotica–Split
 
Kompanija »Globtour« iz Međugorja od 1. je lipnja uvela autobusnu liniju na relaciji Subotica – Split. Polasci iz Subotice su srijedom, petkom i nedjeljom u terminu od 15,30 sati. Vrijeme dolaska u Split je 10,40 sati. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 320 kuna, a povratne 512 kuna (u protudinarskoj vrijednosti).  
U Mostaru, kuda među ostalim autobus prolazi, o istoj cijeni postoji mogućnost presjedanja za Dubrovnik i Makarsku. 
Inače, povratak iz Splita je također srijedom, petkom i nedjeljom. Termin polaska je 17,20, a dolaska u Suboticu u 11,15 sati. Cijena karte je ista.
 
RTV »Yu Eco« proslavio svoj 15. rođendan
 
Na Dan zaštite okoliša, 5. lipnja, svoj 15. rođendan proslavila je Radio-televizija »Yu Eco«, čija je osnovna opredijeljenost od početka bila ekologija i zaštita okoliša. U tom je povodu ova postaja priredila radni doručak u hotelu »Glorija«, na koji su pozvani predstavnici svih subotičkih radijskih i televizijskih postaja. Govoreći o počecima ove lokalne radijske postaje, njezin glavni i odgovorni urednik József Pintér ovom je prigodom istaknuo kako je »Yu Eco« odrastao uz tada izuzetno jake medijske kuće – Radio Suboticu i Subotičke novine. Glavni problem u to vrijeme za novu radijsku postaju bio je nedostatak kadrova iz područja novinarstva, rekao je Pintér i objasnio kako su ga riješili:
»Mi smo prva privatna radijska kuća koja je s tržištem rada uradila jednogodišnje prekvalificiranje novinara, i to njih 33. Danas, zahvaljujući određenim projektima, možemo podići stupanj te edukacije i upravo ovih dana ekipe BBC-a s tim ciljem radi trening s našim novinarima, tehničkim osobljem, snimateljima i montažerima«. 
»Yu Eco« radio svoj je program počeo emitirati 5. lipnja 1993. godine, na Dan zaštite okoliša, iz razloga što mu je osnovna koncepcija bila ekologija. Za razliku od tadašnjih vremena, danas nema medijske kuće u svijetu koja se ne bavi ekološkim problemima, istaknuo je Pintér i dodao:
»Krenuli smo s programom simbolično u pet do dvanaest kako bismo pokazali da je krajnje vrijeme nešto uraditi, jer je nedostajalo jako puno informacija, edukacije i inovatorstva iz područja ekologije. Ekologija prije petnaest godina nije bila toliko primamljiva tema za medije, što je i jedan od razloga zbog kojih smo krenuli s ovom radijskom postajom. Počeli smo sa željom da se to promijeni, što danas i jest slučaj«. 
I. P. S.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika