Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nakon desetljeća

Tih je dana Zagreb bio preplavljen našim ljudima koji su na reveru odjeće nosili bedž s natpisom: »Tjedan Hrvata iz Vojvodine« na nacrtanom klasju zrelog žita i dijelovima hrvatskog grba!
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika program je započet 15. lipnja svečanim otvorenjem proslave u prostorijama Hrvatske matice iseljenika  pozdravnim govorima predsjednice Županijskog doma Hrvatskog sabora Katice Ivanišević, potom ministrice Jadranke Kosor i ministra znanosti dr. Ivice Kospovića, a program je vodio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Ante Beljo, koji je rekao kako je posjet hrvatske manjine iz Vojvodine u ovako masovnom broju povijesni događaj. Tada je  otvorena izložba fotografija »Draga moja zemljo, zavičaju moj« i priređen glazbeni program zbora naših studenata u Zagrebu »Iuventus Mariatheresopolis«
BOGAT PROGRAM: Sljedećeg dana održana je tribina na temu »Društveno-politički život Hrvata u Vojvodini«, a navečer je otvorena izložba u Klovićevim  dvorima: »Suvremeno likovno stvaralaštvo Hrvata u Vojvodini«, koju je pripremila Olga Šram.
Trećeg dana Tjedna u Društvu hrvatskih književnika održan je književni susret s hrvatskim književnicima iz Subotice na čelu s doajenom Lazarom Merkovićem, a domaćin je bio ravnatelj prof. dr.  Ante Stamać. Točno u podne, kako je običaj za matineje, vojvođanski su pisci čitali svoje radove, uz  pljesak nazočnih u punoj dvorani DHK.
Istog je dana kasno popodne i navečer održan susret s predstavnicima Matice hrvatske na čelu s ravnateljem dr. Bratulićem, koji je nakon govora razgovarao s nazočnima i pokazao gostima dvoranu koja u zgradi Matice hrvatske stoji netaknuta otkako je u njoj potpisana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika, na čelu s Miroslavom Krležom.
U četvrtak 18. lipnja održana je tribina pod nazivom »O povijesti, jeziku i običajima Hrvata iz Vojvodine« u Hrvatskoj matici iseljenika, a navečer koncert Velikog subotičkog tamburaškog orkestra pod ravnanjem Stipana Jaramazovića, u Hrvatskom glazbenom zavodu, pred prepunom dvoranom. U međuvremenu, istoga je dana u prijepodnevnim satima, delegacija Hrvata iz Vojvodine na  Oltar domovine, koji je uvijek pod vojnom stražom, položila vijenac. Bili su to prvi Hrvati  iz dijaspore koji su to učinili!
NEZAPAMĆEN USPJEH: U petak 19. lipnja 1998.  u podne je održan susret sa zavičajnim udrugama Hrvata iz Vojvodine u Zagrebu, a popodne, nakon susreta, večer domaće bunjevačke i šokačke kuhinje koju su gosti iz Bačke pripremili uz tihu svirku tamburaškog ansambla »Hajo« iz Subotice, u restoranu »Frankopan« u Frankopanskoj ulici, u blizini Zagrebačkog dramskog kazališta.
U subotu 20. lipnja u 9,30 sati u katedrali je održana svečana sveta misa, koju je predvodio uzoriti gospodin Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački (koji tada još nije bio kardinal), a u podne je izaslanstvo gospode iz Srijema u Zaprešiću položilo vijenac na grob bana Josipa Jelačića, rođenog u Petrovaradinu.  Navečer je održano narodno veselje »Kolo igra, tamburica svira« folklornih i tamburaških društava  iz Vojvodine u Domu hrvatske vojske »Kralj Zvonimir«. 
Na koncu, 21. je lipnja na zagrebačkim ulicama održana svečana povorka sudionika, od HNK do katedrale, uz veliku podršku publike, a potom nastupi na Trgu bana Jelačića, te hodočašće u Mariju Bistricu.
Cijeli je hrvatski tisak događanja Tjedna pratio redovitim svakodnevnim obavijestima i fotografijama.
Tada, tri godine po završenom Domovinskom ratu, još uvijek je bila velika euforija sveg hrvatskog naroda  iz matice i dijaspore i zato je ova cjelotjedna svečanost imala neupamćen uspjeh. Nikada poslije niti jedno izaslanstvo iz dijaspore nije dočekano s takvim oduševljenjem u Zagrebu, i to treba upamtiti i zahvaliti neposrednim organizatorima i osoblju Hrvatske matice iseljenika.
Govori se kako će u rujnu biti obilježeno ovo desetljeće, naravno u manjem obujmu, jer 1998. je bio održan festival Hrvata iz Vojvodine u njihovoj matičnoj zemlji, u Zagrebu, njihovoj »bijeloj«, danas milijunskoj, metropoli.
 
Milivoj Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika