Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gimnazijski odjel čeka učenike

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva,  prošloga je petka u Subotici upriličen susret s  roditeljima i učenicima zainteresiranim za upis u odjel na hrvatskom nastavnom jeziku u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici. Podsjetimo, od prošle godine u toj je srednjoj školi moguće pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, a u prvoj generaciji, u odjelu društveno-jezičnog smjera, ima  petnaest učenica. Navedeni susret, koji je održan u Velikoj vijećnici Gradske kuće, bila je prigoda da učenice, njihovi roditelji, te profesori gimnazije iznesu svoja iskustva u svezi s nastavom i radom odjela. 
Roditelj jedne od učenica, Petar Balažević, rekao je kako nema zamjerki na rad odjela u proteklih godinu dana. » Učenici se druže na odmorima, nikad nisam čuo da je bilo nekog ekscesa ili ispada. Sve dobro funkcionira i čini mi se da  društvo polako sazrijeva te postajemo svjesni toga da su različitosti ono što nas obogaćuje, a ne ono što nas dijeli.  Prema tome, spreman sam pozvati sve one koji su možda u dvojbi – da se slobodno opredijele za školovanje na materinskom jeziku«, kazao je Balažević.  
PRAVO SVIH MANJINA: Član HAD-a Dujo Runje je podsjetio kako u segmentu ostvarivanja prava na školovanje na materinjem jeziku, sve nacionalne manjine u Vojvodini imaju svoje srednje škole, najmanje gimnazije. On je podsjetio i kako je gimnazijski odjel u Subotici namijenjen učenicima iz cijele Vojvodine, te da će za one koji dolaze izvan Subotice, biti osiguran smještaj u učeničkom domu. Prema njegovim riječima, roditelji nisu dovoljno informirani, što za rezultat ima to da u gimnaziji ima samo jedan odjel na hrvatskom jeziku iako je, kako je dodao, broj Hrvata veći od jednog odjela. 
O pitanjima u svezi s nastavom govorili su profesor geografije Zoran Nagel i profesorica matematike Agneza Ostrogonac. »Nastava funkcionira, sve nastavne sadržaje stižemo obraditi bez ikakvih problema. Jest da su ove godine učenice išle cijele godine popodne u školu, iz tehničkih razloga, ali nadam se da će iduće godine to biti drukčije. Straha ne treba biti, nastava nije nekvalitetna, redovita je, učenice nemaju praznih sati, druže se s djecom iz paralelnih odjela. U školi postoji dobra volja da se školovanje na hrvatskom nastavi. Što se tiče uprave škole, mi računamo na novi hrvatski odjel«, rekao je Zoran Nagel. 
POTPORA HRVATSKE: Predstavnica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mirela Lucić poručila je kako će Republika  Hrvatska i dalje davati potporu i pomoć ovdašnjim Hrvatima, osobito u segmentu obrazovanja. »Udžbenici će biti na vrijeme, neće biti ranije nego li počne podjela i u Republici Hrvatskoj«, rekla je Mirela Lucić. aOna je dodala kako je srednjoškolska nastava na materinjem jeziku dobra priprava za upis na studij u Hrvatsku, budući da je za kvalifikacijske ispite potrebno poznavanje hrvatskog jezika. Također, svršetak srednjoškolske naobrazbe na hrvatskom jeziku olakšava i tehničke okolnosti vezane za upis na daljnje školovanje u Hrvatskoj, poput nostrifikacije svjedodžbi. 
Na sastanku je istaknuto kako će Hrvatska od ove godine omogućiti ovdašnjim učenicima ravnopravno sudjelovanje na državnim natjecanjima, budući da se postignuti rezultati uvažavaju pri upisu  na daljnje školovanje u Hrvatskoj. Kako je rekao Dujo Runje, bit će ujedno i mogućnost da se učenici, ali i njihovi profesori, afirmiraju u matičnoj državi.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika