Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pravodobna i pravovaljana priprema

Od 2006. godine, u dogovoru s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, brigu o studentima, pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice koji žive izvan Republike Hrvatske, preuzelo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Uprava za hrvatske manjine, useljeništvo i iseljeništvo. Hrvatsko nacionalno vijeće i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici su ove godine adresa na koju se svi zainteresirani iz Vojvodine i cijele Srbije, koji žele nastaviti studij u Hrvatskoj, mogu javiti kako bi dobili sve potrebne informacije. Osoba zadužena za izravne kontakte s mladima je Marija Mandić iz HNV-a, a osim nje, tim koji će pomagati studentima oko cjelokupnog upisa čine: Mirela Lucić, konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici, Ladislav Suknović, tajnik HNV-a i Stipan Stantić, predsjednik odjela za obrazovanje pri HNV-u.  
POMOĆ STUDENTIMA: I ove godine Generalni konzulat i HNV će pomoći budućim studentima oko nostrifikacije svjedodžbi, tako što će svi zainteresirani, kako ne bi odlazili pojedinačno u Zagreb, zahtjeve za nostrifikaciju dostaviti u ured HNV-a najkasnije do 23. lipnja do 14 sati. Bitno je napomenuti da je taj postupak potrebno započeti prije samog odlaska u Republiku Hrvatsku radi prijava za upis.
Popis dokumenata potrebnih za nostrifikaciju i obrasce zahtjeva svi zainteresirani za studije u Hrvatskoj dobili su na radnom sastanku koji je održan u četvrtak, 5. lipnja, u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici.
Ono na što redovito upozoravaju iz Konzulata je činjenica da na studij u Republiku Hrvatsku mogu ići mladi samo ukoliko imaju regulirano hrvatsko državljanstvo. Mirela Lucić je ponovila kako direktnog upisa za pripadnike hrvatske nacionalne zajednice nema, svi zainteresirani moraju položiti razredbene ispite i prijeći razredbeni prag. 
INFORMACIJE I SEMINARI: Svatko zainteresiran, ovisno o željenom fakultetu, može se informirati o datumima prijava za upise, razredbenim ispitima, samim upisima, te potrebnim dokumentima, i putem interneta, na stranicama fakulteta. Za sada ima 20 prijavljenih za studij u Zagrebu i Osijeku. Najveće je zanimanje za Pravni, Medicinski i Filozofski fakultet, na kojemu se mladi najviše opredjeljuju za psihologiju.
»Pučko otvoreno učilište« Zagreb redovito organizira seminare za maturante za polaganje prijamnih ispita. Seminari se organiziraju  po predmetnim područjima, koja su zastupljena na tim ispitima za sve fakultete, veleučilišta i visoke škole. O svemu ovome su maturanti također obaviješteni, te su se trebali prijaviti – ukoliko žele ići na pripreme u Hrvatsku. I ove godine će Generalni konzulat, a sada i HNV, pomoći oko organizacije putovanja od Subotice do Zagreba, te oko smještaja u studentskim domovima u Hrvatskoj za vrijeme priprema za prijamni, te u vrijeme polaganja prijamnog ispita. 
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika