Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Neutemeljene ocjene Upravnog odbora

Nadzorni odbor NIU »Hrvatska riječ« odbacio je kao neutemeljene ocjene o radu ovog tijela, koje su iznesene u Izvješću Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«, a koje je upućeno Hrvatskom nacionalnom vijeću na razmatranje prošlog mjeseca.
Na sjednici NO, koju je sazvala predsjednica Antonija Čota i koja je održana 4. svibnja, razmatrano je Izvješće Upravnog odbora, koje je sadržavalo negativne ocjene o radu Nadzornog odbora. Članovi Nadzornog odbora Antonija Čota, Bela Ivković i Zdenka Sudarević jednoglasno su usvojili Odluku kojom se ove ocjene odbacuju kao neutemeljeni napadi na rad Nadzornog odbora. Ova je Odluka također upućena Hrvatskom nacionalnom vijeću na razmatranje.
H. R.
 
 
Konstituirana Skupština Srbije
Verifikacijom svih 250 zastupničkih mandata u srijedu, 11. lipnja, konstituiran je novi saziv Skupšitne Srbije, izabran na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. svibnja. 
Predsjedavajući Jovan Krkobabić (PUPS) prekinuo je rad poslije potvrđivanja mandata i rekao da će zastupnici o nastavku sjednice biti naknadno obaviješteni. 
Potvrđivanjem mandata počeo je teći četverogodišnji mandat novih zastupnika. Time je od srijede počeo teći i rok od 90 dana u kome Skupština treba izabrati Vladu Srbije.
Ukoliko bi se dogodilo da se stranke o tome ne dogovore do 9. rujna, Skupština bi bila raspuštena i raspisani novi izbori.
Poslanici novog saziva, osmog od devedesetih godina, radili su oko sat i pol, jer je sjednica počela u 10,30, a prekinuta već oko 12,00 sati.
 
 
Suradnja Katalonije
 i Vojvodine za primjer
Dr. Petar Teofilović, pokrajinski ombudsman, sa zamjenicima je i suradnicima primio u utorak, 10. lipnja, Lauru Diez Bueso, zamjenicu ombudsmana Katalonije. Na sastanku je bilo riječi o različitm aspektima rada institucije ombudsmana uopće, postupanju ove institucije kod pojedinih pitanja kršenja ljudskih prava, kao i o položaju regionalnih ombudsmana u odnosu na iste institucije na državnoj, odnosno lokalnoj razini. 
Teofilović i Diaz Bueso su se složili da ovakve posjete ne samo da predstavljaju nastavak višegodišnje suradnje dviju institucija, naročito u specifičnim oblastima zaštite ljudskih prava – kao što su prava djeteta i nacionalnih manjina, nego omogućavaju neposredniju razmjenu iskustava o praktičnim i operativnim aspektima rada ombudsmana s građanima. 
Ombudsman Katalonije je partner Izvršnog vijeća APV i Advokatske komore Vojvodine u realizaciji projekta besplatne pravne pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u Vojvodini, dok je Pokrajinski ombudsman, kao institucija koja se do sada bavila aktivnostima najsličnijima ovoj službi, zadužen za praćenje procesa njegove realizacije. 
 
 
Let na liniji Beograd–Pula
 
Avio-kompanija Jat Airways dobila je dozvolu civilnih zrakoplovnih vlasti Hrvatske za letove na liniji Beograd-Pula. Prvi zrakoplov na liniji od Beograda do Pule poletjet će 3. srpnja, a Jat Airways planira do 31. srpnja po dva leta tjedno – četvrtkom i nedjeljom. Uspostavljanjem linije od Beograda do Pule obnavlja se zračni promet između Srbije i Hrvatske, prekinut početkom ‘90-ih godina. Srbija i Hrvatska nemaju međudržavni sporazum o zračnom prometu, ali je obavljanje letova moguće na osnovu specijalnih dozvola. 
 
 
Posjet izaslanstva Republike Hrvatske Izvršnom vijeću APV
Predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine mr. Bojan Pajtić primio je u petak, 6. lipnja, izaslanstvo Republike Hrvatske, koje je predvodio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. 
Razgovoru su bili nazočni: tajnik za regionalnu i međunarodnu suradnju Predrag Grgić, predsjednik Savjeta za pružanje pomoći izbjeglim i raseljenim licima dr. Janko Veselinović, kao i veleposlanik Hrvatske u Srbiji Tonči Stančić i generalna konzulica Ljerka Alajbeg. 
Predsjednik IVV Bojan Pajtić istaknuo je da se pokrajinska Vlada trudila svim izbjegličkim obiteljima pomoći da se slobodno opredijele – žele li živjeti u Vojvodini ili se vratiti u Hrvatsku. Izvršno vijeće je poduzelo niz mjera kako bi pomoglo izbjegličkim obiteljima – od dodjela paketa onima koji se žele vratiti u ranija mjesta prebivališta, do rješavanja stambenih problema dodjelom kuća u Vojvodini. Povratnicima je ponuđena financijska pomoć, od kućnih aparata do poljoprivredne mehanizacije, jer je većina uglavnom podrijetlom iz agrarnih područja. Pajtić je naglasio da se Izvršno vijeće opredijelilo pomagati i poljoprivrednim zadrugama u povratničkim sredinama, jer na taj način mogu mnogo bolje i kvalitetnije proizvoditi, a razgovarano je i o osnivanju srpske banke, koja bi trebala pomoći bržem razvoju ovih područja. Na taj je način proteklih godina urađeno mnogo na planu osiguravanja elementarne egzistencije. Predsjednik Pajtić je rekao kako će problem stambenog zbrinjavanja onih koji žele ostati biti riješen najkasnije do 2009. godine, kao i sveukupna integracija izbjeglica u sve sfere društvenog života. 
Ovom je prigodom konstatirano da je suradnja AP Vojvodine i Republike Hrvatske veoma dobra, što se ogleda kroz ulaganja hrvatskih investitora u vojvođansko gospodarstvo, ali i na razini regionalne suradnje – Vojvodina ostvaruje veoma plodnu suradnju s Istrom, kao i s Osječkom, Šibenskom i Vukovarsko-srijemskom županijom, a predsjednik Pajtić je izrazio nadu da će suradnja ubuduće biti još čvršća. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac izrazio je zahvalnost predsjedniku IVV mr. Bojanu Pajtiću i Izvršnom vijeću AP Vojvodine na trudu i zalaganjima za dostojanstven život izbjegličkog življa i istaknuo, da se i u Republici Hrvatskoj čini mnogo na osiguravanju uvjeta za povratak onih koji se žele vratiti na svoja imanja i da je, u tom pravcu, suradnja s AP Vojvodinom veoma bitna, naročito iskustva koja je pokrajinska Vlada stekla tijekom rada s izbjegličkom populacijom. 
Prema najavama, izaslanstvo hrvatske Vlade se istoga dana sastalo u Centru za humanitarnu integraciju, u prisustvu međunarodnih organizacija, s mladim ljudima, koji proteklih godina žive na teritoriju AP Vojvodine, a podrijetlom su iz Republike Hrvatske. Oni su tražili otvoren razgovor o mogućnostima povratka u svoja ranija mjesta boravka, jer žele sagledati svoje perspektive i mogućnosti za život, ukoliko se odluče vratiti u Hrvatsku.
g
 
U NIU »Hrvatska riječ« održana osnivačka skupština Sindikalne organizacije
Zaštita statusa zaposlenika
Zaposlenici u Novinsko-izdavačkoj ustanovi »Hrvatska riječ« oformili su svoju Sindikalnu organizaciju. Osnivačka skupština održana je u petak, 6. lipnja, u prostorijama ustanove. Novoformirana Sindikalna organizacija zalagat će se za zaštitu prava zaposlenika u NIU »Hrvatska riječ«, za unapređenje uvjeta rada, te za poboljšanje statusa zaposlenika, sukladno Ustavu, Zakonu u radu i drugim propisima u Republici Srbiji. Na osnivačkoj skupštini usvojena su Pravila o radu Sindikalne organizacije i izabran tročlani Odbor sindikata, na čijem je čelu, u funkciji predsjednika, Thomas Šujić. 
Sindikalna organizacija »Hrvatske riječi« dio je Granskog sindikata grafičko-izdavačko-informativne djelatnosti, a pripada Savezu samostalnih sindikata Srbije.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika