Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U lipnju

U lipnju
 
Sve je u mjesecu lipnju u znaku nogometa. Prvo je reprezentacija Hrvata iz Vojvodine ostvarila zapaženi nastup na Europskom prvenstvu nacionalnih manjina u Švicarskoj, a zatim su i vatreni zabilježili pobjedu u svome prvome nastupu na EP-a u Austriji i Švicarskoj. Nogomet je, htjeli mwi to priznati ili ne, ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu i svi drugi, često mnogo važniji događaji, u usporedbi s njime postaju manje važni. Uključite samo svoje televizore u rano poslijepodne i ostavite ih uključenima do kasnih noćnih sati, i bit će vam sve jasno. 
I dok se nakon 90 minuta igre na terenu rezultat zna, rezultate izbornih igara u Srbiji saznat ćemo tijekom sljedećih 90 dana, možda tek kad se novopečeni zastupnici vrate s ljetovanja.  A kako stvari stoje, izborna će utrka možda biti i ponovljena. Koštunici je sve neizgledniji dogovor s koalicijom oko SPS-a jer niti »pravne analize SSP-a« niti »informacije« o mogućnostima povećanja mirovina, koje DSS nudi Dačiću i drugovima, ne pomažu u sastavljanju »narodnjačko-socijalističke« vlade.
S druge strane, predsjednik Srbije Boris Tadić i nositelj liste Za europsku Srbiju poručio je kako svatko ima svoju bol, ali da razgovori s koalicijom okupljenom oko SPS-a nisu još niti započeli. Svaka priča kako je ime budućega premijera dogovoreno, plod je spekulacija i novinarskih nagađanja, kazao je Tadić i poručio, kako će odluku o premijeru donijeti poslije razgovora liste Za europsku Srbiju i koalicije okupljene oko SPS-a, kada principi rada buduće socijalno odgovorne vlade budu dogovoreni. 
A dok se Koštuničina »nacionalna«, ili pak Tadićeva »stabilna i socijalno odgovorna« vlada, stvorena na »demokratskim i europskim principima«, ne sastavi, u lipnju treba donijeti niz važnih i manje važnih odluka. Lipanj je i u znaku svršetka školske godine i upisa. Vrijeme je donošenja važnih odluka za male i velike đake. Pred učenicima koji su završili svoje osnovno obrazovanje je prijamni ispit za upis u srednje škole nakon čega slijedi izbor škole, smjera, razreda, a roditelji koji se još nisu odlučili u koju školu i razred upisati svog  prvašića, morat će se, najkasnije do jeseni, odlučiti. Većina maturanata se već odlučila što želi studirati i gdje želi nastaviti školovanje, a nakon svih peripetija i nervoze oko upisa na željeni fakultet, ostaje im, a i svima nama, odlučiti kako i gdje preživjeti dva najtoplija mjeseca u godini.  
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika