Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Euro 2008

Kada u subotu 7. lipnja točno u 18 sati lopta krene s centra stadiona St. Jakob – Park u Baselu, u premijernom susretu otvorenja Europskog nogometnog prvenstva između jednog od domaćina Švicarske i Češke, i službeno će započeti opća nogometna groznica koja već trese ne samo naš kontinent, već i dobar dio ostatka svijeta. Jer primjerice, nastupajući Euro 2008, pratit će 10.000 novinara iz 100 zemalja našeg planeta, a putem zemaljskih i satelitskih antena stotine milijuna gledatelja diljem globusa. NJ. V. nogomet zasjeda na prijestolje, a fanovi – podanici u svoje stolce, naslonjače...
EURO 2008
Po drugi puta u povijesti europskih nogometnih prvenstava dvije zemlje zajednički organiziraju summit najboljih reprezentacija našega kontinenta. Prve su bile Belgija i Nizozemska 2000. godine, a sada tu čast imaju Austrija i Švicarska, sa svojim gradovima domaćinima i stadionima na kojima će se igrati predstojeći susreti u borbi za naslov najboljeg. Otvorenje i prvi susret je na spomenutom stadionu St. Jakob – Park u Baselu, dok će se finalni susret upriličiti na stadionu Ernst Happel u Beču. 
Stadioni  i gradovi domaćini u Austriji: Ernst Happel (Beč), Worthersee (Klagenfurt), Tivoli Neu (Innsbruck), EM Stadion Wals-Siezenheim (Salzburg).
Stadioni  i gradovi domaćini u Švicarskoj: St. Jakob – Park (Basel), Stade de Geneve (Geneve), Letzigrund (Zurich), Stade de Suisse (Berne) 
SKUPINE, GRADOVI, DATUMI, VRIJEME
A: Švicarska, Češka, Portugal, Turska (Basel, Geneva) – 7., 11., 15. lipnja (18.00 i 20.45)
B: Austrija, Hrvatska, Njemačka, Poljska (Beč, Klagenfurt) – 8., 12., 16. lipnja (18.00 i 20.45)
C: Francuska, Italija, Nizozemska, Rumunjska (Zurich, Berne) – 9., 13., 17. lipnja (18.00 i 20.45)
D: Španjolska, Rusija, Švedska, Grčka (Innsbruck, Salzburg) – 10., 14., 18. lipnja (18.00 i 20.45)
Branitelj naslova: Grčka 
SLOGAN: Expect Emotions (Očekuj emocije)
NAGRADNI FOND: UEFA je namijenila 184 milijuna eura koji će biti raspodijeljeni sudionicima EP-a. Svaka zemlja sudionica ima zagarantiranih 7,5 milijuna eura temeljem plasmana. Pobjeda u skupini donosi 1 milijun, a neriješeni ishod 500.000 eura. Uspjeh u četvrtfinalu vrijedi 2 milijuna, pobjeda u polufinalu 3 milijuna, poraz u finalu 4,5 milijuna, dok će pobjednik finalnog duela uz naslov najbolje momčadi starog kontinenta inkasirati i svotu od 7,5 milijuna eura. Ukoliko prvak Europe zabilježi sve pobjede na prvenstvu može osvojiti ukupno 23 milijuna eura.                        g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika