Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Biciklist
 
Za vozače automobila poznato je pravilo kako nipošto ne bi trebali sjedati za upravljač pod utjecajem alkohola. Trebalo bi tako biti i za bicikliste. Ali, jedan Hrvat je nedavno u Austriji skrivio prometnu nezgodu, upravo pod ozbiljnim »utjecajem«, sudarivši se s drugim biciklistom koji je pritom zadobio ozbiljnije ozljede. Policija mu je na očevidu izmjerila čak 2,8 promila alkohola u krvi, prevezen je u bolnički odjel za alkoholizam, a nakon sudskog postupka prijeti mu zabrana boravka u ovoj zemlji.
 
Novac
 
U nastojanju promoviranja svoje nove knjige o temi »poslovne motivacije« jedan Indonežanin je iz zrakoplova bacio sumu od 10.700 američkih dolara. Najava ove neobične promocijske djelatnosti učinjena je par dana prije, putem internetskih foruma, uz informaciju kako će novac padati s neba. I novac je zbilja pao s neba, a većina banknota je pala u okrilje nogometnog stadiona u kojemu se »posve jasno« stvorila ogromna gužva.
 
Najstariji
 
Min Bahadur Shercan postao je prošlog mjeseca najstarijom osobom koja se uspjela popeti na jedan od vrhova Maunt Everesta. Vitalni 76-togodišnjak bio je član ekspedicije, koja je uspjela osvojiti vrh na visini od 8.850 metara i tako uspio upisati svoje ime u povijest. Prijašnji rekorder je bio 71-godišnji Japanac Katsuke Yanagisawe.
 
Kopljanici
 
Protekloga vikenda Budimpešta se »vratila« u doba srednjeg vijeka. Organiziran je dvodnevni viteški turnir na kojemu je sudjelovalo više od stotinu kopljanika koji su vjerno dočarali ozračje davnih vremena u kojima su vladali neki drugi zakoni. Natjecanje je održano pod nazivom »Nacionalni galop«, a brojna publika mogla je uživati u spretnosti jahača i njihovim vjernim replikama srednjovjekovnih kostima.
 
Jež
 
Simpatična bodljikava životinja jež može biti opasna ukoliko nesmotreno stanete na njezine bodlje, ali slučaj s Novog Zelanda donio je novu vrstu opasnosti. Naime, jedna tamošnja osoba je uhićena zbog povređivanja druge osobe gađanjem živim ježom. Točno tako. U pitanju je bio dječak kojega je spomenuti bačeni jež lakše ozlijedio svojim bodljama, dok je napadač optužen za napad i agresivno ponašanje. Optužba za napad oružjem je ipak odbačena kao neosnovana.
 
Bez zaslona
 
Vijest je zbilja nevjerojatna, ali posve istinita. U cilju provedbe eksperimentalnog pothvata 250-ero djece iz francuskog grada Strasbourga uspjelo je biti 10 dana bez televizije, računala i video igrica. Akcija je pokrenuta nakon poražavajućih podataka prema kojima djeca godišnje pred raznim zaslonima provedu više od 1200 sati, a putem televizijskog programa vide 8.000 ubojstava. Tijekom trajanja pokusnog razdoblja djeci su ponuđeni alternativni vidovi »zabave« poput vožnje biciklom, tečaja šivenja i kuhanja, kao i posjet lokalnoj policijskoj postaji.
 
Poplave
 
Prvi dani mjeseca lipnja donijeli su i velike poplave u Španjolskoj. Najugroženija je Baskija u kojoj su, uslijed jakih kiša popustili nasipi na rijeci Gobelas, a ona je poplavila oblasti Erandio, Leioa, Berango i Sopelana. Patkice na fotosu bezbrižno plivaju ulicama grada Getxo, koristeći izvanrednu situaciju u kojoj su se praktično snašle. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika