Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hodočašće Srijemaca

Marija Bistrica, mjesto udaljeno pedesetak kilometara od glavnog grada Hrvatske, najveće je marijansko svetište u Republici Hrvatskoj. Budući da su katolici na ovim prostorima poznati  po svojoj posebnoj odanosti Majci Božjoj, nazivajući je u svojim molitvama i pjesmama »majkom i kraljicom Hrvata«, tako to svetište Blažene Djevice Marije karakterizira velika masovnost te se svake godine u njega slijeva stotine tisuća ljudi u posebnom hodočasničkom zanosu. Dok su Zagrepčani prošle subote svečanim euharistijskim slavljem u katedrali te tradicionalnom procesijom s Gospinim likom od katedrale do Kamenitih vrata obilježavali Dan svoga grada i Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, brojni su srijemski vjernici sukladno svojoj tradiciji štovanja Majke Božje hodočastili u Nacionalno svetište Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici.
Tradicionalno zadnje subote u mjesecu svibnju, oko 300 hodočasnika iz 29 srijemskih župa u zajedništvu s isto toliko srijemskih hodočasnika iz cijele Hrvatske, koji su devedesetih godina prošlog stoljeća prognani iz svog zavičaja, pohodilo je i ove godine ovo naše najveće marijansko svetište. Organizator hodočašća je Srijemski vikarijat Đakovačko-srijemske biskupije, a organizaciju hrvatskog dijela srijemskih hodočasnika na sebe je preuzela Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. 
MARIJIN DOM: Svetu misu u crkvi blaženog Alojzija Stepinca predvodio je pomoćni biskup đakovački i srijemski i generalni vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović, uz koncelebraciju sedam nazočnih srijemskih svećenika. »Ovdje smo svi kod kuće, ovo je Marijin dom, ovo je dom Majke Božje Bistričke, a sveta misa koju ovdje slavimo u radosti našeg zajedništva i povezanosti neka nas ispuni nadom i ljubavlju za svakog čovjeka«, rekao je u pozdravnom govoru dobrodošlice upravitelj Nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici, župnik Zlatko Koren i prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića srijemskim hodočasnicima. Pomoćni biskup đakovački i srijemski i generalni vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović u homiliji je govorio o osobi po kojoj je došlo spasenje, o Isusovoj majci, Blaženoj Djevici Mariji ustvrdivši, kako u njoj prepoznajemo uzor vjernice koja nam govori da vjera nije blago, koje se jednom dobije i posjeduje zauvijek, nego da je vjera trajno putovanje, učvršćivanje s Isusom Kristom, koji ulazi u ljude kako bi im povjerio svoje misli, svoju ljubav, da ih ojača svojom snagom. »Ustrajala je Blažena Marija u vjeri, unatoč kušnjama njenog svakidašnjeg života. Još od prvog trenutka njezina začeća, kada je Marija oslobođena istočnog grijeha i kada ju je Bog počeo pripravljati da upravo ona donese Sina Božjega i Sina čovječjega, da bude sa strane čovječanstva onaj Hram, koji će donijeti Isusa Krista svijetu, Marija je pokazala puno povjerenje u Boga i spremnost da učini sve kako bi ispunila volju Njegovu. Braćo i sestre, kada je Isus izgovorio riječi: »Ženo, evo ti sina! Ivane, evo ti majke!«, tada je stvorio Crkvu, tada je stvorio sve nas, članove te Crkve, tada nam je predao Blaženu Djevicu Mariju za majku. I premda svi mi imamo svoje majke, svoje očeve, svoju rodbinu i prijatelje, najdraža nam treba biti i jest Ona koja je spremno odgovorila nebeskom Ocu kada ju je pozvao, Ona koja je predala Isusa Krista svima nama i postala našom majkom. Braćo i sestre, Blaženoj Djevici Mariji nije bilo lako u životu kao što ni nama nije lako u životu.
SAČUVANA VJERA: Imali smo, imamo i imat ćemo problema i poteškoća u svom ljudskom, ali isto tako i u svom kršćanskom životu. Mi Srijemci prošli smo teška iskušenja, ali smo sačuvali svoju vjeru i danas gledamo u budućnost kroz molitvu, moleći se za zagovor Blaženoj Djevici Mariji kod Isusa Krista i nebeskog Oca po Duhu Svetom«, rekao je mons. Gašparović.
Po svršetku svete mise Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata organizirala je zajednički ručak za sve srijemske hodočasnike uz višesatno zajedničko druženje, a hodočašće je završeno križnim putem pokraj Crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca. 
Predsjednik Udruge Mato Jurić, u izjavi za naš list nije skrivao svoje zadovoljstvo okupljanjem Srijemaca s obiju strana granice ustvrdivši, kako je ovaj veličanstven skup još jedan dokaz tradicionalnog srijemskog zajedništva i njihove duboko usađene ljubavi prema Bogu, čovjeku i ravnici, te da su marijanska svetišta ognjišta vjere i u najtežim trenucima naše povijesti. »Danas smo se došli zahvaliti Majci Božjoj Bistričkoj za sve što nam je do sada dala, što je bila s nama u onim teškim vremenima kada smo odlučivali ostati ili otići. Hvala dragom Bogu što je pomogla jednima da ostanu, a dala snagu onima koji su bili svjesni da moraju otići, jer da nisu otišli sudbina bi nam svima bila puno gora«, rekao je Mato Jurić, zahvalivši se biskupu, svećenicima, sponzorima, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog veličanstvenog susreta.
Zlatko Žužić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika