Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sociologija religije

Centar za empirijska istraživanja religije iz Novog Sada objavio je prvi broj časopisa »Religija i tolerancija«. Časopis je pokrenut entuzijazmom profesora i studenata sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Centar za empirijska istraživanja religije već godinama u suradnji sa Savezom studenata Filozofskog fakulteta održava tribine, okrugle stolove i konferencije, na kojima se govori o relevantnim temama iz oblasti sociologije religije, a pokretanje časopisa je oblik proširivanja te prakse.
    Uredništvo ovog časopisa sastavljeno je od sociologa religije koji se duži niz godina bave ovom problematikom. Uredništvo čine: prof. dr. Zorica Kuburić iz Novog Sada, prof. dr. Dragoljub B. Đorđević iz Niša, prof. dr. Milan Vukomanović iz Beograda, prof. dr. Ivan Cvitković iz Sarajeva, prof. dr. Sergej Flere iz Maribora i prof. dr. Ankica Marinović Bobinac iz Zagreba. Uredništvo planira da časopis izlazi dva puta godišnje (siječanj-lipanj i srpanj-prosinac), a tematika bi obuhvatila najznačajnije aspekte religijskog fenomena.
POSPJEŠITI DIJALOG: »Cilj koji smo imali u realizaciji ovog projekta pokretanja časopisa ‘Religija i tolerancija’, ogleda se u želji da se omogući šire i kreativnije sudjelovanje akademske javnosti, studenata, građana i različitih vjerskih zajednica u razmatranju religijskog fenomena. Smatramo da će se kroz ovu publikaciju pospješiti dijalog o problemu religijskog fenomena i religijske tolerancije s obzirom na značaj koji one imaju u multikonfesionalnim zajednicama koje postoje na prostoru bivše Jugoslavije«, pišu među ostalim u uvodnoj riječi glavna i odgovorna urednica časopisa prof. dr. Zorica Kuburić i zamjenica urednice Zlatiborka Popov. Časopis započinje tekstom prof. dr. Đure Šuš-njića »Granice tolerancije« u kojemu dr. Šušnjić piše o dijalogu, toleranciji, iskustvima razlike i krajnostima u mišljenju, ističući kako je tolerancija uvjet razvoja ličnosti i kako je čovjek tolerantan tek onda, kada nešto usvoji od drugog čovjeka koji se s njim ne slaže.
VJERSKA TOLERANCIJA: Slijedi rad dr. Snežane Joksimović i prof. dr. Zorice Kuburić »Mladi i vjerska tolerancija«. U tome radu se razmatraju rezultati istraživanja vjerske distance i vjerske tolerancije učenika srednjih škola u Srbiji. Istraživanje je sproveo Centar za empirijska istraživanja religije iz Novog Sada 2002. godine na uzorku od 610 ispitanika iz sedam gradova. Istraživanje pokazuje među ostalim kako mladi nisu dovoljno otvoreni i spremni na život u vjerski heterogenoj sredini. Profesor Tomislav Žigmanov piše o kršćanstvu i ekumenizmu u tekstu »O ekumenskoj povelji ovdje i sada«.  Žigmanov u radu tematizira i iznosi sadržaj vjerojatno najznačajnijeg dokumenta u posljednjih nekoliko godina u europskom kršćanstvu na planu ekumenskog djelovanja unutar kršćanstva s nazivom »Charta oecumenica«. Časopis još sadrži članak dr. Mirka Blagojevića »Ruska religiozna renesansa na kraju XX. stoljeća: pravni okvir, broj i aktivnost konfesionalnih zajednica«, članak Jevgenija Zajceva »Svjetovni karakter državnih i gradskih obrazovnih ustanova u Rusiji: ustavno pravne osnove i organizaciono rješenje«, rad dr. Lajče Klajna »Pravni položaj vjerskih zajednica« i rad prof. dr. Dragoljuba B. Đorđevića »O protestantizaciji Roma Srbije«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika