Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ples i pjesma otvaraju puteve prijateljstva

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta je protekloga vikenda imalo zadovoljstvo ponovno gostovati u Republici Hrvatskoj, u mjestu Velika, kod Požege, gdje je i ove godine, već tradicionalno održana,  18. po redu, Velička smotra folklora, pod nazivom »Čuvajmo običaje zavičaja«, u organizaciji Turističke zajednice i Općine Velika. Na Smotri je sudjelovalo ukupno dvanaest kulturno umjetničkih društava, od kojih su, osim Tavankućana, koji već po šesti puta gostuju u Velikoj, svoje kulturno nasljeđe prezentirali i sudionici iz Istre, Slavonije, Zagreba, Bosne i Hercegovine, te Budimpešte. Trodnevna manifestacija bila je ispunjena raznolikim zanimljivim programima, tijekom kojih su sudionici imali prigodu predstaviti svoje običaje i tradiciju, kao i upoznati se s običajima ostalih sudionika Smotre. 
Prvoga dana Smotre održana je književna večer i prigodno druženje, dok je sutrašnji dan bio ispunjen mirisima ukusnih jela, koja su također bila sastavni dio predstavljanja svakoga Društva. Primamljivi mirisi i okusi naših »gomboca«, »tarane«, te drugih, za naše krajeve specifičnih jela, svake godine privuku pozornost velikog broja sudionika. Kušanjem jela i međusobnom razmjenom recepata, došlo se do zaključka, kako se neka starinska jela, pripremaju i danas u raznim krajevima Hrvatske na isti način kao i kod nas u Vojvodini, samo pod različitim nazivima.
Posljednji, ali ujedno i središnji dio manifestacije, započeo je nedjeljnom svetom misom, kojoj su nazočili predstavnici svih Društava odjeveni u narodnu nošnju, nakon čega je uslijedio svečani mimohod sudionika do mjesta folklornog nastupa. HKPD »Matija Gubec« nastupilo je s koreografijom bunjevačkih igara, a bjelina šlinga uvijek iznova oduševila je gledatelje. Nastupom i nošnjom bila su oduševljena i ostala kulturno umjetnička društva, od kojih je nekoliko predložilo suradnju, glede sudjelovanja HKPD »Matija Gubec« i na njihovim kulturnim manifestacijama. 
Suradnja HKPD »Matija Gubec« i KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Velike započela je još 1995. godine, kada su na Veličkoj smotri svoje slike od slame izložile slamarke iz Tavankuta, te na taj način izazvale interes Veličana i za rad folklornog odjela HKPD-a »Matija Gubec«. Prvo gostovanje folklorne skupine u Velikoj, organizirano je 2003., a iste godine uslijedio je i njihov uzvratni posjet, prigodom Dužijance u Tavankutu. Prijateljski odnosi održavani su svih ovih godina, a predstojeću tavankutsku Dužijancu u srpnju mjesecu, ponajviše iščekuju mladi folklorci dvaju Društava, kada ih očekuje ponovno druženje, uz pjesmu i ples.
M. Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika