Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HKUD »Ljutovo« gostovalo u Belišću 
 
Dramska sekcija HKUD »Ljutovo« sudjelovala je na 30. memorijalu Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje u Belišću (Republika Hrvatska), koji se održava u spomen na dvojicu istaknutih kazališnih djelatnika u tom mjestu. Ljutovčani su u petak, 30. svibnja, u dvorani Amaterskog kazališta nastupili s predstavom »Ode Bolto na ogled« Matije Poljakovića, u režiji Nandora Klinockog. Inače, na Memorijalu, koji traje oko mjesec dana, svakoga petka nastupaju amaterske kazališne skupine. Osim Ljutovčana, na Memorijalu ove godine sudjeluju skupine iz – Zagreba, Županje, Belog Manastira.  
»Ovo je naše drugo gostovanje u Belišću. Članovi Amaterskog kazališta iz Belišća prošle su godine gostovali u Ljutovu na manifestaciji ‘Mjesec kulture’«, kaže članica ansambla iz Ljutova Ana Ivković. 
Inače, Dramska sekcija HKUD »Ljutovo« nastupa večeras (petak, 6. lipnja) na Smotri amaterskog dramskog stvaralaštva u Bajmoku. Predstava njihove dječje skupine pod nazivom »Meštani« bit će igrana u 19 sati, a komedija »Ode Bolto na ogled« najavljena je za 20 sati.
 
Festival dječjeg folklora u Tavankutu
 
U organizaciji HKPD »Matija Gubec« u nedjelju, 8. lipnja, u Domu kulture u Tavankutu održat će se XIII. festival dječjeg folklora »Djeca su ukras svijeta«. Ovogodišnji Festival poprimit će multikulturalni karakter, jer će, osim hrvatskih dječjih folklornih skupina, nastupiti mađarske i rusinske te slovačke dječje skupine. Očekuje se sudjelovanje ukupno devet  kulturno-umjetničkih društava, čiji će najmlađi članovi pokazati svoje plesno umijeće. Početak je u 18 sati.
M. M.
 
Zvonko Sarić na stranicama internetskog projekta »Rastko«
 
U okviru projekta srbijanske elektroničke knjižnice »Rastko« (rastko.org.yu), pod žanrovskom odrednicom »signalizam«, objavljeni su tekstovi vezani za recentno stvaralaštvo subotičkog književnika Zvonka Sarića. Na portalu su dostupni tekstovi: »O prekovremenosti u romanu ‘Prosjački banket’ Milovana Mikovića (tekst objavljen na hrvatskom jeziku), »Kolduslakoma« Jozsefa J. Feketea (tekst objavljen na mađarskom jeziku), te dva teksta na srpskom jeziku – »To mjesto gdje žive anđeli« Davida Kecmana i »Sarić plays Sarić« Draginje Ramadanski, kao i tekst Zvonka Sarića »Provincijalizam – zdravi regionalizam« (objavljen na hrvatskom jeziku). Projekt »Rastko« je neprofitni i neovisni izdavački i kulturni pothvat posvećen umjetnosti, tradiciji i znanostima, koji je s javnim radom počeo u rujnu 1997. godine, a književni kritičari su ovime prikazali roman Zvonka Sarića »Prosjački banket« u izdanju NIU »Hrvatska riječ«, kao i knjigu pjesama ovoga autora »Neonski zavrtanj«, u izdanju »Hrvatske čitaonice«.
 
Gospel i Jazz u subotičkoj katedrali
 
U nedjelju, 8. lipnja, u katedrali-bazilici svete Terezije u Subotici bit će održan koncert pod nazivom »Gospel i Jazz u katedrali«. Nastupaju Komorni zbor »Pro musica« i Jazz quartet, a dirigent je Csaba Paskó. Karte se mogu kupiti do 7. lipnja, radnim danom od 8 do 20 sati i subotom od 9 do 12 sati ispod Gradske kuće u Suvenirnici Gradskog muzeja. Cijena karte je 250 dinara. Početak koncerta je u 20 sati.
Predstavljanje knjige 
»Minimum in maximis« u Subotici
 
Knjiga Tomislava Žigmanova »Minimum in maximis: Zapisi s ruba o nerubnome« (AGM, Zagreb 2007.) bit će predstavljena u četvrtak, 12. lipnja, u Gradskoj knjižnici u Subotici, s početkom u 19 i 30 sati. O knjizi će govoriti: urednica knjige Grozdana Cvitan (Zagreb), germanistica Snežana Ilić (Zrenjanin), filozof Alpár Losoncz (Temerin), filozof Dragan Prole (Novi Sad) i autor.
Riječ je o knjizi koja je dobila nagradu  »Zvane Črnja« za najbolju knjigu eseja 2007. godine u Hrvatskoj. »’ Minimum in maximis’ izvanredno je čista knjiga filozofskih eseja suvremena intelektualca, koji se zatekao istodobno na životnom rubu (‘in minimis’) i bačen u beskraj (‘in maximis’) svojih vremensko-prostornih i inih globalnih te globalističkih zadanosti. (...) Na pozadini suvremene hrvatske a svaštarske ‘opće prakse’, gdje se uporabni oblici i žurnalistička preklapanja i naklapanja svega i svačega dobrano udaljuju od uzorne europske esejistike, Tomislav Žigmanov, skroman kao Montaigne a logičan i prodoran kao Canetti, odlikuje se ostvarivanjem bitnih obilježja eseja kao diskurzivne književne vrste. U ta obilježja spadaju: osobna uvjerenja i stavovi, nepregledna mreža ulančanih značenja bačena preko suvremenoga smušenog svijeta, i prvorazredni znanstveni i književni funkcionalni stil suvremenoga hrvatskog jezika«, stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva za nagradu »Zvane Črnja«.
 
Portal hrvatske kulturne baštine
 
U srijedu je u Zagrebu predstavljen portal »Hrvatska kulturna baština« (www.kultura.hr), mrežno okupljalište arhivskih, knjižničnih i muzejskih digitalnih zbirki i digitalne građe. Riječ je o nacionalnom projektu kojim se želi potaknuti stvaranje novog digitalnog sadržaja, poboljšati njegovu dostupnost i vidljivost te promicati sustavan i ujednačen pristup digitalizaciji građe u kulturnim ustanovama.
Portal hrvatske kulturne baštine je moderno web rješenje koje će omogućiti Nacionalnom projektu digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe da na jednom mjestu pohranjuje digitalizirane sadržaje u on-line bazi podataka u tekstualnom, slikovnom, video i audio obliku.  
Zamisao projekta je da se omogući ustanovama da digitaliziranu građu pohrane u zbirke na portalu kultura.hr, ili da ih postave on-line na svojim web stranicama. 
Projekt je pokrenulo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a kao nositelji u njemu sudjeluju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv i Muzejski dokumentacijski centar, na temelju Sporazuma o suradnji, koji je potpisan u ožujku 2007. godine. Trajat će tri godine.
 
»Nije kraj« na otvorenju Festivala Cinema City
 
Najnoviji film hrvatskog redatelja Vinka Brešana pod nazivom »Nije kraj« nastao u hrvatsko-srpskoj koprodukciji otvorit će Internacionalni festival filma i novih medija »Cinema City«, koji će u organizaciji Udruženja »Exit« od 14. do 21. lipnja  biti održan u Novom Sadu. 
Tijekom osam festivalskih dana bit će prikazano 135 filmova u okviru 14 različitih programskih cjelina, na sedam kino lokacija u gradu, od kojih će tri biti na otvorenom.  Detaljne informacije o programskim cjelinama mogu se naći na www.cinemacity.org.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika