Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Josipa Lisac i Livio Morosin u Novom Sadu

Glavni je gradski trg u Novom Sadu, Trg slobode, tijekom ljeta već tradicionalno mjesto na kojem se svakoga vikenda isprepliću različiti ritmovi, izmjenjuju mnogobrojni izvođači, dobra atmosfera i glazba. Povod za to je festival »Novi Sad s’ ljubavlju«, u organizaciji udruge građana »Synthesis media«, a pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Novog Sada koji je i prošle godine bio odlično prihvaćen od strane publike, Novosađana i njihovih gostiju. 
Festival je počeo 9. svibnja, a do 8. srpnja ugostiti će izvođače kao što su – Emir Kusturica i njegov »No Smoking orchestra«, grupa Van Gogh, Ana Stanić, Legende i mnoge druge. Smisao festivala je raznolikim programom svakom Novosađaninu ponuditi nešto što će ga privući na Trg.  
LIVIO MOROSIN: Ove je godine, po prvi put, upriličen »Dan dobrosusjedskih odnosa«. U četvrtak, 29. svibnja, nastupili su Ya-Ya Royanov iz Bugarske i Livio Morosin iz Hrvatske. Livio je Morosin najavljen kao glazbeni ambasador svoje zemlje. »Vjerujem da ovdje među vama ima najmanje dvadesetak Istrijana«, tim je riječima Morosin pozdravio pristune, misleći vjerojatno na  istarski mentalitet koji je najbliži vojvođanskom.
Inače, Livio Morosin jedan je od najboljih hrvatskih autora pop-rock i etno glazbe. Svoju je karijeru započeo  s grupom »Gustaph i njegovi dobri duhovi«. Godine 1993. u suradnji s Alenom Vitasovićem izdaje singl »Ja ne moren bez nje« koji postiže ogroman uspjeh, a već sljedeće godine izlazi album »Gušti su gušti«, ponovno u suradnji sa Vitasovićem, koji je prodan u više od 70 000 primjeraka. S grupom »Anelidi« izdaje album »I Anelidi su bili crnci«, s kojeg je hit bila pjesma »Tri naranče«. U suradnji sa etnomuzikologom Dariom Marušićem izdaje album »Bura tramuntana« koji je nagrađen Porinom, najznačajnijom hrvatskom glazbenom nagradom, u kategoriji najboljeg albuma etno glazbe. Livio Morosin nagrađivan je i na mnogim festivalima, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji i Bosni. Publici je poznat i po abumu »Orihi Orihi« koji je snimio s čuvenim glumcem Radom Šerbedžijom. Novosadski je koncert bio odlična prigoda za retrospektivu ovog glazbenika izvan svih klišea. Izveo je svoje najveće hitove, ali u potpuno novim aranžmanima i u izvedbi živoga benda.
JOSIPA NA TRGU: Jedna od glavnih zvijeza Festivala svakako je velika »ex yu« umjetnica, Josipa Lisac, koja je nastupila u subotu 31. svibnja. Da je Josipa bila rado viđena i s nestrpljenjem iščekivana u ovom gradu, svjedoči činjenica da je njezin nastup bio iznimno posjećen. Naročito burno pozdravili su je pripadnici srednjih generacija, no nije izostala ni mlađa publika koja je s Josipinim pločama u rukama pjevala sve njene pjesme. 
Uvijek ekstravagantna, odjevena u svom »fazonu«, Josipa je priznala da ima tremu pred novosadskom publikom, naročito zbog toga što je upoznata s programom festivala na kojem nastupaju eminentni izvođači. »Mislila sam da će biti hladno, pa sam se odjenula toplije, a zapravo sam vam htjela pokazati da idem na fitnes«, našalila se Lisac misleći na uske hlače koje je odjenula. »Sviđa mi se što cvjeta lipa, posebno volim taj miris jer me podsjeća na baku iz Podravine ispred čije je kuće uvijek bila lipa«, prokomentirala je Josipa objašnjavajući publici da se ovdje osjeća kao kod kuće.
Publika je oduševljeno pozdravila sve pjesme, a njezin osebujan glas odzvanjao je cijelim trgom. Uz podršku gitariste i velikog suradnika Elvisa Stanića koji ju je uz ostatak benda pratio, predstavila je  svoju novu pjesmu »Tisuću razloga«. Uz pozdrav publici »bili ste divni« na koji joj je publika uzvratila »i ti si divna«, Josipa je obećala da se uskoro opet vidimo i to u nekom zatvorenom prostoru. 
Čini se da je »Novi Sad s ljubavlju« postao omiljeni festival Novosađana, ne zbog toga što je ulaz na sve koncerte besplatan, već zbog odlično izabranih izvođača i dobro osmišljenog programa. Ipak, gradski čelnici priznaju da će na ovaj festival, samo ove godine biti potrošeno 350 000 eura. Nadamo se da će »Dani dobrosusjedskih odnosa« također postati tradicija te da će i sljedećih godina Trg slobode, kako ističu organizatori, biti mjesto »na kome će se sudariti pozitivne energije, s kojeg ćemo slati dobre vibracije, na kome ćemo uživati u nastupima najpoznatijih umjetnika«.
Dijana Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika