Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sačuvajmo ono što smo od potomaka posudili

Jučer, 5. lipnja, diljem je svijeta obilježen Svjetski dan zaštite životnog okoliša. Bila je to prigoda još jednom uputiti poziv, dapače vapaj, najrazvijenijim zemljama svijeta, te industrijskim proizvođačima, i velikim i malim, da u svoje proizvodne programe i profitne planove ugrade ekološke standarde, jer s postojećim trendom razvoja – globalno će nam zagađivanje doći glave. Svima. I bogatima i siromašnima. I velikima i malima. 
Razvoj ekološke svijesti na prijelomu milenija postao je imperativ opstanka čovječanstva. Ne učinimo li sve što je u ljudskoj moći, bit ćemo kažnjeni. To nam poručuju i duga razdoblja ekstremnih vrućina, otapanje leda na polovima, suvremene, ranije nepoznate bolesti... Može li se odgovornost prema budućnosti i potomcima suprotstaviti profitnoj grabeži? To je pitanje svih pitanja na koje za sada nemamo pouzdani odgovor.  
I zato, ako ste jučer umjesto auta vozili bicikl, ako ste napisali esej na ekološku temu, ako ste zasadili mlado drvo, ako ste otpad odvojili za reciklažu, ako ste se uključili u neku ekološku udrugu, učinili ste pravu stvar. Svaki je pojedinačni i mali korak dio jednog velikog, zajedničkog koraka. I, ako od svih 365 dana u godini napravimo dan kao 5. lipnja, svojoj ćemo djeci s osmijehom vratiti ono što smo od njih posudili – život na Zemlji. 
Svjetski je dan zaštite okoliša, 5. lipnja, inače, ustanovila Skupština Ujedinjenih naroda 1972. godine, kako bi označila važnost održavanja Stokholmske konferencije o ljudskom okolišu. Naime, na svom 27. zasjedanju Skupštine Ujedinjeni su narodi usvojili sve preporuke Stokholmske konferencije i Rezoluciju o osnivanju Programa UN za okoliš.
Stokholmska konferencija održana je od 5. do 16. lipnja 1972. u Švedskoj. Tada se okupilo više od 1200 predstavnika iz 113 država, te više od 500 promatrača raznih vladinih i nevladinih organizacija. Rezultati konferencije su rezimirani u nekoliko osnovnih dokumenata, od kojih je Deklaracija o zaštiti okoliša najznačajnija. Ta konferencija općenito se smatra prekretnicom u radu UN, ali i u aktivnosti svih čimbenika na zaštiti okoliša, jer je ona svojim sadržajem i usvojenim dokumentima intenzivnije i organiziranije pokrenula svijet na zaštitu okoliša.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika