Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uređuje se knjižnica u HKPD »Vladimir Nazor« u Somboru
 Tihi prijatelji
SOMBOR – HKUD »Vladimir Nazor« od samog osnutka njeguje i čuva pisanu riječ u svojim brojnim knjigama, koje čuva njihova knjižnica. Od 1936. godine osnivači i uprava ove udruge su zaduživali ugledne ljude – ljubitelje knjige, da skrbe o osnivanju knjižnice, evidenciji, kupovini i nabavi knjiga. Prvi je za knjižnicu bio zadužen Josip Tumbas, zatim Milan Jagić, Mato Kovač i Julija Bakić. Za knjižnicu brinu i Stipan Periškić, Matija Tucakov, Pavle Periškić, Milan Bajić i Ivan Kovač. Ovi su ljudi o »Nazorovoj« knjižnici brinuli gotovo do kraja dvadesetog stoljeća. Početkom dvadeset prvog stoljeća dobio je HKUD »V. Nazor« dosta knjiga na dar, a neke i sami tiskaju. Postojeći fundus knjiga udruge se širi i sve je više potreban rad, ali i stručnost. 
Jedna točka dnevnog reda na sjednici Upravnog odbora, održanoj studenoga prošle godine, bila je sređivanje knjižnice. Svoje usluge ponudila je Marija Maširević, koja ima certifikat za rad u knjižnici. Ona uz pomoć Alojzija Firanja uređuje knjižnicu i vrši upis knjiga u knjigu inventara.  Ormari  su popunjeni knjigama, koje su složene po abecednom redu. Radnu ekipu su činili – Marija Maširević, Marija Firanj, Valentina Gromilović, Lidija Jobađi, Snežana Tošanović i Mario Kirasić.
O knjižnici HKUD-a »Vladimir Nazor« razgovarali smo s predsjednikom kulturnog savjeta Alojzijem Firanjom. On nam je rekao da je osnovan odbor koji pomaže Mariji Maširević voditi knjižnicu. Ona će biti otvorena za sve koji žele čitati. U planu je, kako kaže Firanj, da se napravi prava čitaonica, gdje će se moći čitati dnevni, tjedni i mjesečni tisak, koji Društvo redovito dobiva. Sve to bi bilo na raspolaganju članovima knjižnice.
»Volim elektroničke medije, jer se na kraći i mnogo jednostavniji način može doći do određenih informacija, ali volim i knjige, jer su one tihi prijatelji koji čekaju čitaoca da mu ponude ono što želi. Knjiga je neuništiva, ona je nenametljiva i u sjeni strpljivo čeka svoje vrijeme da čitatelju pruži svoje usluge«, rekao je Alojzije Firanj.
Z. G.
 
 
EUROPEADA 2008 - Švicarska
Uspješan start na nogometnom EP nacionalnih manjina
Nogometna reprezentacija vojvođanskih Hrvata uspješno je završila uvodni dio nastupa na Prvom europskom nogometnom prvenstvu za nacionalne manjine EUROPEADA 2008, koje se igra u Švicarskoj od 31. svibnja do 7. lipnja 2008. godine. U tri kvalifikacijska susreta naši su nogometaši zabilježili dvije pobjede i jedan poraz i zauzeli drugo mjesto u skupini, koje ih vodi u daljnju fazu natjecanja.
Prvi susret na prvenstvu odigran je 1. lipnja u gradiću Vella, pred oko 100 gledatelja, protiv reprezentacije Roma iz Mađarske, koja je bila spretnija i pobijedila rezultatom 2:0. Unatoč dobroj igri i nekoliko izvrsnih prilika lopta nikako nije htjela u protivnički gol, a kako to u nogometu često biva, protivnici su iskoristili svoje prilike i postigli dva pogotka za pobjedu. Inače, reprezentacija Roma iz Mađarske sastavljena je od aktivnih nogometaša koji igraju u II. i III. mađarskoj ligi. Kuriozitet predstavlja činjenica kako je susret odigran na nadmorskoj visini od 1500 metara. Za reprezentaciju Hrvata iz Vojvodine nastupili su: 1. Antunić, 2. Ilovac, 3. Nimčević, 4. Mračina, 5. Bedeković (kapetan), 6. Saulić, 7. Lukač, 8. Babić (Vizin), 9. Tumbas (Ostrogonac), 10. Kekezović i 11. Memišević (Patarčić). Izbornik: Marinko Poljaković
U drugom susretu igranom pod reflektorima u mjestu Trinu, pred također 100 gledatelja, naši su nogometaši uvjerljivo pobijedili reprezentaciju njemačke manjine iz Danske rezultatom 12:1. 
Važnu pobjedu, koja je donosila realne izglede za plasman na drugo mjesto u skupini i prolaz u nastavak natjecanja izborili su:
1. Antunić (Miković), 2. Ilovac (Ostrogonac), 3. Nimčević, 4. Mračina, 5. Bedeković (kapetan), 6. Saulić, 7. Lukač, 8. Babić (Memišević), 9. Patarčić, 10. Kekezović i 11. Skenderović.
Izbornik: Marinko Poljaković
Osrednja momčad Nijemaca iz Danske nije se mogla dostojno oduprijeti silovitoj igri reprezentacije Hrvata iz Vojvodine, te je, s 3 gola Mračine, Kekezovića i Lukača, 2 gola Patarčića i golom Nimčevića, ostvarena visoka pobjeda od 12:1.
U posljednjem susretu kvalifikacijske skupine izborena je još jedna visoka pobjeda (22:2) protiv reprezentacije Sjeverne Frizije (danska manjina u Njemačkoj) s kojom je potvrđen prolaz u četvrtfinale nogometnog EP za nacionalne manjine EUROPEADA 2008. Za prolazak u polufinale protivnik je reprezentacija Nijemaca iz Poljske.
 
Petar Kuntić, koordinator reprezentacije
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika