Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pa­lić u svi­je­tu fil­ma

Ovogodišnji Filmski festival na Paliću održat će se Zemlja je arena u kojoj svatko od nas igra svoju životnu utakmicu. To je borilište u kojem svaki od nas stupa u borbu s neprijateljem čovječanstva te u toj borbi može podleći ili pobijediti u periodu od 17. do 23. srpnja. U tom periodu će se u takmičarskom dijelu programa predstaviti četrnaest filmova. Ove godine je uveden novi program, pod nazivom »Fokus«, program dugometražnog dokumentarnog filma i program »Mladi autori Europe«. Program pod nazivom »Paralele i sudari« je u potpunosti inoviran.
    Po prvi puta svi zainteresirani će karte moći kupiti i u pretprodaji, tjedan dana prije samog Festivala. Za sve filmove na Ljetnoj pozornici karte će stajati 150 dinara. Svi ostali programi su besplatni. »Za sve ljubitelje filma bit će organiziran besplatan prijevoz šinobusom. U 20 i 15 sati sa željezničkog kolodvora će kretati šinobus za Palić, a povratak se planira oko 1 sat poslije polnoći, poslije druge projekcije filma«, kaže ravnatelj Festivala Blažo Perović.
INOVIRANA PROGRAMSKA FIZIONOMIJA: Novi Savjet Festivala od jedanaest članova čine: Géza Kucsera, Antál Biácsi, Goran Marković, Zoran Simjanović, Radoslav Zelenović, Vitomir Simurdić, Károlj Vicsek, Mira Banjac, Rajko Ljubič i Blažo Perović. U iduće četiri godine ovim Savjetom Festivala predsjedavat će Želimir Žilnik. Za počasnog predsjednika Savjeta Festivala je proglašena glumica Milena Dravić. Usvojen je i dokument kojim se trasira budući razvoj Festivala. Poenta tog dokumenta je da Palićki festival do kraja druge decenije svog postojanja uđe u samu elitu europskih filmskih festivala. Iz ovog opredjeljenja proizlazi niz konzekvenci. Programska fizionomija Festivala je inovirana, tako da Festival ima dva nova programa »Fokus« i »Mladi autori Europe«. Program »Paralele i sudari« je inoviran, a u okviru regionalnog programa osim mađarskog filma predstavlja se još jedna europska kinematografija, njemački film – produkcija Bavarska.
    Žiri Festivala čine: Diana Dumbrava, glumica iz Rumunjske; Salamon Andras, redatelj iz Mađarske; Sonke Wortman, redatelj iz Njemačke; Radmila Živković, glumica iz SiCG i Srđan Golubović, redatelj iz SiCG. Međunarodni žiri kritike za program »Paralele i sudari« čine: Božidar Manov, filmski kritičar iz Bugarske, potpredsjednik međunarodne federacije filmskih novinara i kritičara Fipresci; Jakob Neiendam, filmski kritičar iz Danske, časopisa »Screen international«, član Fipresci«; Blagoja Kunovski, filmski kritičar iz Makedonije, ravnatelj MFF »Braća Manaki« iz Bitole, predsjednik Makedonske sekcije Fipresci.
PRATEĆI PROGRAM: Tijekom Festivala će se prikazati oko 60 filmova. U programu »Paralele i sudari« u kinu »Korzo« će se od 18 do 22. srpnja prikazati deset filmova s početkom u 16 i 18 sati. U ovom programu će sudjelovati i film »Tu« čiji je redatelj Zrinko Ogresta iz Hrvatske. U kino dvorani Otvorenog sveučilišta će se prikazati novi mađarski film s početkom u 16 sati i novi njemački film, produkcija Bavarska s početkom u 18 sati. Program pod nazivom »Fokus« će se moći vidjeti 18. 19. i 20. srpnja s početkom u 16 i 18 sati u Eko centru na Paliću.
     Ovogodišnji dobitnici nagrade »Aleksandar Lifka« za poseban doprinos europskom filmu su redateljica iz Njemačke Margareta Fon Trota i redatelj Žika Mitrović. Njihovi filmovi u programu pod nazivom »Abacija« na Paliću će se moći vidjeti od 18. do 23. srpnja s početkom projekcije u 18 sati. U planu organizatora predviđeno je da svaki program ima svoje goste. Pokraj mnoštva gostiju iz zemlje i inozemstva očekuju se i redatelji i filmski kritičari iz Republike Hrvatske. Nakon takmičarskog dijela za sve ljubitelje filma bit će prikazani i filmski hitovi. Ovaj program će trajati u periodu od 24. srpnja do 3. kolovoza. Cijena ulaznice za ovaj program je 100 dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika