Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

 »Tak­mičenje ri­sa­ra«

Od 1968. godine u okolici Subotice održava se natjecanje risara. Ove godine će se održati u subotu, 10. srpnja u Starom Žedniku. Lokacija ove manifestacije je prije samog ulaska u Stari Žednik (od strane Subotice), s desne strane, preko puta tzv. Putarske kuće gdje je njiva na kojoj je žito blagoslovljeno. »Takmičenje risara« će započeti u ranim jutarnjim satima, točnije u 6 sati ujutro i trajat će sve do poslijepodne. Svi prisutni će moći vidjeti mnoštvo zanimljivosti. Nakon okupljanja risara u 6 sati slijedi defile do njive, zatim pletenje uža, doček gradonačelnika i gostiju na njivi. U 8 sati će biti risarski »ručak« na balama slame, nakon toga slijedi pripremanje sudionika za natjecanje. U 9 sati se planira započeti s natjecanjem. Svi prisutni će moći vidjeti prikaz košenja žita starinskim strojevima i konjskom zapregom. Na ovoj manifestaciji će se predstaviti i najmlađi sudionici sa starim igrama na strnjiki, poput »Kasalisice« i drugim. Nakon toga slijedi prikaz vršidbe žita na vršalici. Iza proglašenja pobjednika je svečana »užna«, ručak za risare i goste.

Početak žetve­nih svečano­sti

U subotu, 10. srpnja u Tavankutu s početkom u 19.30 sati bit će otvaranje XIX. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame. Ova manifestacija će se održati u Domu kulture u Tavankutu. Nakon otvaranja slijedi prigodan program. Tijekom kolonije slamarke će raditi u prostorijama osnovne škole »Matija Gubec«, također, u Tavankutu. Prigodom ove manifestacije, organiziran je autobus za sve putnike iz Subotice. Besplatan autobus polazi u 19 sati ispred subotičke katedrale. Povratak istim autobusom je oko 21 sat. Svakim danom kolonija radi u razdoblju od 9 do 17 sati. 15. srpnja kolonija će cijeli dan raditi u Galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici, a zatvaranje kolonije je 17. srpnja u 20 sati.
    Domaćini u Starom Žedniku priređuju trodnevnicu, kao pripremu za veliku svečanost zahvale Bogu, Dužijancu. Trodnevnica počinje u četvrtak, 8. srpnja. Sva tri dana sveta Misa počinje u 19 sati. Nakon sv. Mise u četvrtak će u Domu kulture biti otvorena izložba šlinga. U petak pjevanje pod svetom Misom predvodi katedralni zbor »Albe Vidaković«, a nakon svete mise ovaj zbor će održati kratki koncert. U subotu poslije sv. Mise će svečano biti predstavljeni ovogodišnji, žednički bandaš i bandašica.
    U nedjelju, 11. srpnja će se održati Dužijanca u Starom Žedniku, svečana sv. misa zahvalnica počinje u 10 sati u župnoj crkvi sv. Marka
    U nedjelju, 11. srpnja će biti održana i Dužijanca u Bajmoku, sv. misa je u 10 sati u crkvi sv. Petra i Pavla.
    U srijedu, 14. srpnja s početkom u 18 sati, biti će otvaranje izložbe slamarki s projekcijom filma o slamarkama, Rajka Ljubiča. Ova manifestacija će se održati u Galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici u Bledskoj 2.

Me­di­ta­ci­ja

Po drugi puta, u Subotičkoj crkvi Isusova Uskrsnuća, organizira se Meditacija na temu »Božja ljubav«. Meditacija će se održati u petak 9. srpnja s početkom u 20.30 sati.

Bašti­na za bu­dućnost

Hrvatska karmelska provincija sv. O. Josipa i Institut za kršćansku duhovnost Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Međunarodni znanstveni skup pod nazivom »Baština za budućnost: Karmel u Somboru 1904. -2004.«
Ovaj znanstveni skup će se održati u Somboru, u Hrvatskom domu, 13. i 14. srpnja. Otvaranje skupa započinje 13. srpnja u 19.30 sati.

Li­kov­na ko­lo­ni­ja u Le­mešu

Pročelnik Likovne sekcije HKUD »Knezi Stipan Šimeta« Miško Vidaković bio je domaćin likovne kolonije koja je održana 3. srpnja u Lemešu. Na likovnoj koloniji sudjelovali su slikari-amateri Likovnog odjela Matice Hrvatske iz Subotice. Nekima je to bio prvi dolazak u Lemeš, dok neki, poput Cile Bajić, koja je prošle godine imala i samostalnu izložbu u Lemešu, dolaze redovito na ove likovne susrete koje organizira Miško Vidaković još od 1995. godine.
 
Sve o ka­za­lištu

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika od 19. do 27. lipnja u Pučišćima na otoku Braču održan je seminar »Sve o kazalištu«, za voditelje i glumce dramskih sekcija Hrvatskih KUD-ova iz dijaspore. Iz Bačke su na ovom seminaru bili predstavnici iz Sombora, Bačkog Brega i Ljutova, te sudionici iz Rumunjske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Domaćica je bila Nives Antoljak, a voditelji književnik Miro Gavran, redateljica Nina Kleflin i predstavnica Hrvatske matice iseljenika Vesna Kukavica.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika