Arhiv tekstova Arhiv tekstova

An­ti Jakšiću u spo­men

Prije šest godina Berežani su poznatom violinisti »Miki iz Berega« podigli bistu na ljetnoj pozornici u centru sela, gdje se svake godine održavaju sada već tradicionalni »Mikini dani«. Da ovi ljudi ne zaboravljaju velikane svoga sela, dokazali su i u nedjelju 4. srpnja, kada su na rodnoj kući književnika Ante Jakšića otkrili spomen-ploču ovom velikom pjesniku, a ipak malo poznatom u svome rodnom mjestu.
    Ovim činom su mještani Berega željeli Antu Jakšića otrgnuti od zaborava. Spomen-ploču je otkrio počasni predsjednik HKPD -a »Silvije Strahimir Kranjčević« Joza Kolar, a potom je ploču blagoslovio velečasni Davor Kovačević. U Domu kulture je priređen program na kojem su, kao i na otkrivanju spomen-ploče, bili prisutni ugledni gosti: generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. sc. Jasmina Kovačević, književnik Milivoj Prćić, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i Ivan Kovač, učitelj u mirovini, koji je mnogo doprinio razvoju i očuvanju kulture u ovom selu.
    Prije početka programa prisutne su pozdravili Joza Kolar i dr. sc. Jasmina Kovačević, koja se ovom prilikom i oprostila od Berežaca zbog premještaja, ali je naglasila da je odlazak iz Subotice neće udaljiti od dragog joj Berega. Petar Kuntić je poslije pozdrava pozvao prisutne da izađu na izbore, koji bi se trebali održati u rujnu. O životu i radu Ante Jakšića govorio je Milivoj Prćić, a nakon njegovog izlaganja članovi društva su pročitali nekoliko Jakšićevih pjesama, a mlađa i starija grupa HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« predstavila se šokačkim narodnim pjesmama i igrama.
    Ante Jakšić je rođen 22.travnja 1912. godine u Bačkom Bregu. Počeo je učiti bravarski zanat, ali ga napušta i odlazi u sjemenište u Suboticu. U šestom razredu je premješten u Travnik, ali ubrzo napušta isusovačku gimnaziju i odlazi u Sombor gdje pohađa realnu gimnaziju. Nakon mature odlazi u Zagreb gdje 1937. godine diplomira slavistiku na filozofskom fakultetu. Svoj radni vijek je proveo u prosvjeti. Umro je u Zagrebu 30. studenog 1987., a po svojoj želji je sahranjen u rodnom Bačkom Bregu. Izdao je mnogo pjesničkih zbirki, romana i pripovijetki i smatra se za jednog od najvećih kršćanskih pjesnika u Hrvata.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika