Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Medijacija u Gimnaziji »Svetozar Marković«

Medijacija je način rješavanja i nadvladavanja nesporazuma u kome se neutralna treća strana pojavljuje u ulozi medijatora. tj. posrednika između sukob-ljenih strana. Putem nje olakšava se proces komunikacije između strana koje pregovaraju i omogućuje im se postizanje sporazuma. Ciljevi medijacije su konfliktu prići na konstruktivan način i doći do zajedničkog rješenja u kome sve strane u sukobu dobivaju, a nema pobjednika. Medijator pomaže u rješavanju konflikata, uči osnovnim životnim vještinama, potiče samopoštovanje, popravlja atmosferu.
TRENING MEDIJACIJE: Kako bi ovom procesu naučili u učenike srednjih škola,   došle su obudsman iz Sombora Irina Burka-Parčetić  i psihologinja Stanislava Vidović, te u subotičkoj Gimnaziji »Svetozar Marković« održale četverodnevnu obuku u razdoblju od 25. do 28. svibnja. Učenici su prošli kroz mnoštvo igara i radionica u kojima se govorilo o konfliktu, sukobu, komunikaciji i samoj medijaciji. Na ovom tečaju bila je i učenica koja je obučena još u osnovnoj školi, te novim kolegama iskazala svoje mišljenje o medijaciji, o svom medijatorskom radu, o doživljajima s putovanja u Njemačku gdje je poslana na razmjenu iskustava s Nijemcima i Njemicama. Na kraju ove obuke učenicima su podijeljene potvrde da su prisustvovali obuci, te da su obučeni za »vršnjačkog« medijatora. Ovaj program organiziran je u okviru projekta GTZ-a za transformaciju konflikta i osnaživanje mladih. Medijatori su uvijek tu da pomognu, a na vama je da donesete odluku.  
RIJEČ OMBUDSMANA: »U ožujku 2008. godine u okviru svojih redovitih djelatnosti  održao sam predavanje učenicima gimnazije u prepunoj svečanoj dvorani, o ombudsmanu, zaštiti ljudskih prava, medijaciji i drugim kompetencijama ombudsmana«, kaže Zlatko Marosiuk, općinski ombudsman u Subotici. Nakon tjedan dana javila mi se profesorica Nevenka Čudić i spomenula kako su učenici izrazili želju da više nauče o medijaciji, te postoji li mogućnost da se i oni osposobe za primjenu ove metode mirnog rješavanja konflikata. Budući da sam znao za postojanje projekta – treninga za medijatore, kojeg u Vojvodini provodi ured Pokrajinskog ombudsmana, tražio sam od njih da u projekt uključe i našu gimnaziju. Međutim, ovaj projekt je toliko uspješan da je na »listi čekanja« već devet srednjih škola iz raznih mjesta u Vojvodini, te bi naša gimnazija na red mogla doći tek u listopadu ili studenom, odlučio sam angažirati ovlaštene trenere GTZ Centra u Beogradu (njih isto angažira i pokrajinski ombudsman) da provedu obuku u Gimnaziji ‘Svetozar Marković’, a potrebna sredstva za naknadu za trenere, brošure, sveske, formulare, certifikate i sl. da osiguram putem donatora. Tako je i učinjeno. Donatori za ovaj program – trening su: Općina Subotica, Mađarski nacionalni savez i NLB LHB BANKA. Trening je održavan u prostorijama Gimnazije ‘Moša Pijade’ u razdoblju od 25. do 28. svibnja 2008. godine, po utvrđenom programu obuke. U programu obuke sudjelovalo je 27 učenika drugih razreda, na dobrovoljnoj osnovi (sami su se javljali), od toga 2 učenika hrvatske nacionalnosti, 9 učenika mađarske nacionalnosti, a ostali srpske i ostalih nacionalnosti. Nakon završetka treninga bit će im dodijeljene diplome – certifikati o ovlaštenju medijatora. 
Inače, medijacija je postupak tijekom kojeg dvije ili više strana dobrovoljno nastoje riješiti svoj nesporazum ili sukob mirnim putem uz posredovanje treće,  nepristrane osobe – medijatora.
»Ovaj projekt ima za cilj obučiti učenike o mogućnostima i načinima rješavanja konflikata uz toleranciju mirnim putem«, rekao je na koncu Zlatko Marosiuk, općinski ombudsman u Subotici.                                                   g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika