Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Završne pripreme pred EP

Reprezentacija Hrvatske u elektroničkom pikadu pobijedila je reprezentaciju Srbije u objema konkurencijama, i muškoj i ženskoj. U muškoj konkurenciji Hrvati su slavili s tijesnim rezultatom 9:8 i 20:16, dok su djevojke iz Hrvatske bile uvjerljivije i pobijedile 10:6 i 15:9. Meč je bio prijateljskog karaktera, a odigran je u Subotici u subotu, 24. svibnja. Inače, bila je to repriza polufinala s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Pragu kada su reprezentativci Hrvatske pobjedom protiv Srbije izborili plasman u finale.
Organizatori ovog sportskog susreta bili su Pikado savez Vojvodine i Srpska pikado unija, a gosti iz Hrvatske došli su u organizaciji Hrvatskog pikado saveza. Meč je odigran na četiri ploče, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Mjesto susreta bio je atrij hotela Galeria, koji je, uz Općinu Subotica, tvrtku Carta Bianca i Pikado savez Vojvodine, bio i službeni pokrovitelj ovog događaja.
SPORT GRADI BUDUĆNOST: »Drago mi je što je organiziran ovaj susret između reprezentacija Srbije i Hrvatske, a posebno mi je drago što se to događa u Subotici, gradu najsjevernijem u Srbiji i najbližem Europskoj Uniji«, rekao je uoči meča predsjednik Pikado saveza Vojvodine i Srpske pikado unije Nenad Stevović. »Sport je oduvijek bio perspektivna grana društva i sport je ono što gradi budućnost. Zadovoljan sam formom naše muške selekcije i nadam se da se s budućeg Europskog prvenstva možemo vratiti s nekom od medalja«.
U ime gostiju iz Hrvatske predsjednik Hrvatskog pikado saveza, ujedno i predsjednik Svjetske pikado federacije, Mate Vukoja rekao je kako je upravo stigao iz Londona, gdje je definitivno odlučeno da će pikado kao demonstrativni sport biti predstavljen na Olimpijadi u Londonu.
»Pikado u Hrvatskoj postoji malo dulje nego u Srbiji«, rekao je Mate Vukoja. »Naša se reprezentacija upravo priprema za predstojeće Europsko prvenstvo, koje će od 7. do 14. lipnja biti održano u Italiji i na kojem će, osim europskih zemalja, kao gosti sudjelovati i igrači iz Kine i SAD-a. Cilj nam je da pikado postane olimpijski sport. U Pekingu će se, inače, u studenom ove godine održati Svjetski kup u pikadu, koji će biti do sada prvo istinsko veliko natjecanje, gdje će se sastati i međusobno igrati reprezentativci iz cijeloga svijeta«.
U HRVATSKOJ OD 1992., U SRBIJI OD 2001.: Pikado je službeno nazočan u Hrvatskoj od 1992., kada je osnovan Hrvatski savez kompaktnih sportova. Pod tim nazivom djeluje do 1999. godine, kada se pikado odvaja i osniva se Hrvatski pikado savez, koji je registriran kao sportska udruga. 
S druge strane, Pikado savez Vojvodine osnovan je 2001. godine sa sjedištem u Subotici, kao nevladin, nepolitični i vanstranački savez udruga u koji se građani preko svojih klubova dobrovoljno udružuju s ciljem organiziranja i razvoja pikado sporta. Savez je osnovan radi razvoja i unapređenja pikado sporta i natjecanja na domaćoj, balkanskoj, europskoj i svjetskoj razini. Pikado savez Vojvodine od 2002. godine član je Svjetske pikado federacije. U okviru PSV-a trenutačno postoji 20 pikado klubova, koji su registrirani i imaju status sportskih klubova. Za ovo kratko vrijeme postojanja i rada PSV je formirao Premijer ligu Vojvodine. 
Meč su pratili konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mirela Lucić i zamjenik gradonačelnika Subotice Pero Horvacki.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika