Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nada u mlade

Pjesmom Ivana Špehara, koju je pročitala Bojana Jozić, i sastavom »Da mi je stvarati čuda« Emine Firanj, koja u OŠ »Bratstvo – Jedinstvo« pohađa IV. razred kao i nastavu na hrvatskom jeziku, otvorena je redovita Godišnja skupština (Sabor) HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora. Nazočne je pozdravio predsjednik Šima Raič i svima poželio dobrodošlicu. Pozdrave je uputio konzulici Generalnog konzulata RH u Subotici Ivi Aranjoš, predsjedniku HNV-a Branku Horvatu i v.d. direktorici i urednici Hrvatske riječi Jasminki Dulić. Minutom šutnje odana je počast preminulim članovima između dva sabora, a potom je predloženo radno predsjedništvo u sastavu: predsjednik Žiga Fratrić, zamjenici predsjednika Marija Šeremešić i Vinko Jozić, zapisničar Pavle Matarić, te ovjerovitelji zapisnika Mata Matarić i Hermina Malković.
BOGAT RAD DRUŠTVA: Predsjednik radnog predsjedništva Žiga Fratrić  predložio je dnevni red, a prva točka je bilo izvješće tajnika Zorana Čote o radu Društva u između dva sabora.
On je naglasio kako je u svibnju prošle godine  u Osijeku održan Međunarodni okrugli stol »Urbani Šokci«, na kojem je priređena promocija zbornika radova-sažetaka, na kojim se predstavila Marija Šeremešić radom pod nazivom »Vraća li se tambura u Monoštor i Bereg«. Početkom lipnja predstavnici HKUD »Vladimir Nazor« upriličili su dvodnevni posjet Srijemu u Republici Hrvatskoj i tada su svečano otvorene službene prostorije Zajednice bačkih Hrvata u Vinkovcima, udruge koju su osnovali prognani Hrvati iz Vojvodine, a istog je dana u Nijemcima potpisana povelja o trajnoj suradnji između udruge »Divan je kićeni Srijem«, Zajednice bačkih Hrvata u RH i 17  hrvatskih udruga iz Bačke i Srijema u Srbiji, kao i iz Mađarske i BiH. Drugoga dana održan je Sajam kulture, turizma i gospodarstva, a među brojnim izlagačima bio je zapažen štand HKUD »Vladimir Nazor« kojeg su uredile članice Društva.
U istom mjesecu uslijedila je premijera predstave »Kad se opanak popapuči«. Društvo je sudjelovalo na 7. prigorskim danima u Sesvetskom Kraljevcu. Na četvrtom po redu natječaju literarnih i novinarskih radova »Zlatna ribica«, koji organizira Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka, desetogodišnja članica Društva Emina Firanj osvojila je jednu od drugih nagrada. U Bačkom Monoštoru je 30. lipnja održana manifestacija »Lira naiva« u kojoj je sudjelovalo nekoliko članova  literarne sekcije Društva.
Tradicionalna Dužionica, 73. po redu, održana je  posljednjeg vikenda srpnja, a učenici koji uče hrvatski jezik, a članovi su dramske sekcije, u kolovozu su besplatno ljetovali na moru u Selcu.
U rujnu  su članovi Društva sudjelovali na Pokrajinskoj smotri recitatora u Subotici. Konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Davor Vidiš je zbog odlaska na novu dužnost imao oproštajni posjet Društvu, a folklorna sekcija 29. i 30. rujna sudjeluje na »Miholjskom proštenju« u Budimpešti i na Vinkovačkim jesenima. U organizaciji Društva po sedmi je put održana likovna kolonija »Colorit« na salašu Stane i Pavla Matarić. Članovi Društva sudjeluju na seminarima u Pučišću na otoku Braču, a dramska sekcija nastupa u Gradskom  amaterskom kazalištu u Županji.
U studenom folklorna sekcija nastupa u Okučanima, a 16. studenoga u Hrvatskom je domu predstavljen četvrti, peti, šesti i sedmi svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca.
Slijede brojni posjeti, nastupi i kulturne manifestacije kao što su 72. po redu  Veliko bunjevačko-šokačko prelo održano 2. veljače u organizaciji dramske i folklorne sekcije. Tijekom korizmenog vremena Duhovni centar o. Gerarda svakog je ponedjeljka priređivao vjerske tribine u Hrvatskom domu na temu »Molitva u kršćanskom životu«. Često je izvođena i velike uspjehe je postigla predstava »Đuvegije« u režiji i adaptaciji Marije Šeremešić.
Na koncu svog izlaganja tajnik Društa je zahvalio svima koji su pomagali HKUD »Vladimir Nazor« i onima s kojima su u proteklom razdoblju ostvarili izuzetnu suradnju.
Izvještaj o financijskom poslovanju podnijela je Marija Šeremešić, a izvještaj Nadzornog odbora Klara Šolaja-Karas, u kojem se kaže kako je Nadzorni odbor utvrdio da su poslovne knjige Društva uredno vođene, isplate izvršene na temelju uredne dokumentacije, da je urađen popis osnovnih sredstava i sitnog inventara, te da je završni račun predan u roku mjerodavnim tijelima. Izvještaj Nadzornog odbora završen je konstatacijom da je Društvo u proteklom razdoblju bilo vrlo štedljivo i dobro raspolagalo novčanim sredstvima.
RASPRAVA: Treća točka dnevnog reda bila je rasprava o podnesenim izvješćima. Prvi se za riječ javio predsjednik radnog predsjedništva Žiga Fratrić, najstariji član Društva.  Obratio se mladima, koji su uvijek prednjačili u Društvu i bili perjanica Društva. Poručio je kako je u temelje Društva ugrađena velika ljubav predaka, onih kojih više nisu među nama i pozvao mlade da se priključe brojnim sadržajima koje nudi HKUD »Vladimir Nazor«, a što će pridonijeti očuvanju našeg nacionalnog bića.
Nekadašnji predsjednik i sadašnji član Društva Alojzije Firanj se u raspravi osvrnuo nekoliko desetljeća unazad, te je to vrijeme koje je usporedio s današnjim vremenom. Konstatirao je kako je Društvo opravdalo svoj predznak i da je veoma značajno za naše podneblje.
O financijskim poteškoćama u svezi s putovanjima i održavanjem Hrvatskog doma, govorio je Stipan Pekanović, a potom je nekadašnji sportaš i član Društva Mata Mišanji iznio svoje mišljenje i razočaranje o neslaganju hrvatske nacionalne manjine na ovim prostorima.
Marija Šeremešić je kratko iznijela kako u ovom Društvu još od osnutka 1936. godine nema nikakvih podjela i nikakvih neslaganja, te je citirala  dio iz njezine predstave u kojem se kaže kako bi trebalo one koji nisu ovdje pitati zašto ih nema.
Konzulica Iva Aranjoš je u ime Generalnog konzulata RH u Subotici i u svoje osobno ime  pozdravila nazočne i prenijela iskrene pozdrave generalne konzulice gerant RH u Subotici Ljerke Alajbeg, koja iz opravdanih razloga nije mogla prisustvovati Saboru, ali je Društvu poželjela uspjeh u radu.  Pozvala je članove HKUD »Vladimir Nazor« da sačuvaju prostor, iako ga  je teško održavati, ali je daleko teže onima koji nemaju svoje prostorije. Naglasila je kako se puno toga može uraditi s puno manje sredstava i čestitala dugogodišnjim članovima na njihovu radu, te ih  pozvala da svoja iskustva čuvaju i prenesu na svoju djecu i susjede.
Za riječ se javio i Branko Horvat, predsjednik HNV-a. On je  Društvu poželio uspješnu iduću godinu s  ciljem da uvijek imaju rezultat više. Istaknuo je kako rad u Društvu iziskuje izuzetno veliko davanje  svakog pojedinca i da to nije bitka za koreografiju više, za dramsku predstavu više, već je to bitka za obranu hrvatskoga bića.
V.d. direktorica i urednica »Hrvatske riječi« Jasminka Dulić  uputila je pozdrave i čestitala na još jednoj godini u nizu proteklih desetljeća uspješnog rada. Ona je naglasila kako Hrvatska riječ sada ima redovitoga dopisnika iz Sombora koji svakoga tjedna šalje više priloga iz ove sredine, što je pozitivna stvar ove godine.
»Nama iz Subotice često govore kako smo suboticocentrični, da se sve događa i odvija u Subotici. To je vjerojatno s razlogom jer je Subotica kulturno, političko i duhovno središte Hrvata u Vojvodini, jer u Subotici ima 16.000 Hrvata, a treba istaknuti da je i Sombor s preko 8000 Hrvata značajna općina po brojnosti. ‘Hrvatska riječ’ prati i dokumentira sva zbivanja u vašem Društvu, ali i sve ono što je važno i što predstavlja neki problem u životu Hrvata ovih krajeva«, rekla je Jasminka Dulić te je pozvala na suradnju s Hrvatskom riječi, koja može iznijeti na vidjelo i poticati da se riješe neki problemi hrvatske zajednice u ovoj sredini. 
Predsjednik Društva Šima Raič je zahvalio na lijepim riječima upućenim Društvu, te je pozvao članove da redovito plaćaju članarinu, jer je potrebna svaka financijska pomoć. Ukazao je na probleme koji prate  Društvo i pozvao mlade da dolaze u ove prostorije.
NOVI ČLANOVI:  Nakon opširne rasprave slijedila je četvrta točka dnevnog reda: dopuna tijela Društva. O novim članovima Društva raspravljalo se na  sjednici Upravnog odbora. Neki članovi više ne mogu udovoljavati obvezama kao članovi Društva i Upravnog odbora. Stoga su umjesto Antuna Kneževića, Zdravka Feđvera i Ivana Džinića za nove članove tijela imenovani Klara Šolaja-Karas, Emil Antunić i Josip Firanj. 
MIROLJUB: Novi broj lista »Miroljub« predstavio je urednik prof. Matija Đanić. On je izrazio zadovoljstvo zbog izlaska ovog broja »Miroljub«, a u njemu se može vidjeti koliko je Društvo radilo. Matija Đanić je rekao kako su u prošlom broju na naslovnoj strani bili oni najodgovorniji u Društvu, a to su članovi Izvršnog odbora, koji na neki način kreiraju cjelokupnu aktivnost, a sada su na naslovnoj strani najmlađi članovi, na kojima Društvo ostaje. 
Na koncu je Marija Šeremešić pozvala roditelje, bake i djedove, da svoju djecu upišu u školu na nastavu na hrvatskom jeziku, jer ona na to imaju pravo. Obavijestila je i kako će se 13. lipnja održati predstava »Igrajmo se mora«, mlađih članova dramske sekcije, a sljedećeg dana će gostovati dramski odjel »Bunjevačkog kola« iz Subotice s komedijom Koste Trifkovića »Ljubavno pismo«.
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika