Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zadovoljni izbornim rezultatima

Protekli izbori bili su središnja tema sjednice Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koja je prošloga petka, 23. svibnja, održana u središtu stranke u Subotici. Predsjednik DSHV-a, ujedno i predsjednik Izbornog stožera stranke Petar Kuntić izrazio je ovom prigodom zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatima. »Smatram da je bila povijesna odluka to što smo na izbore išli u koaliciji ‘Za europsku Srbiju’, jer se pokazalo da su svi oni koji su išli izvan te opcije praktički nestali s političke scene«, rekao je Kuntić dodavši, da je ovakav potez stranke naišao i na pozitivan stav dužnosnika u Republici Hrvatskoj.
Govoreći o organizaciji izbora, Kuntić je naveo da je ovo bila jedna od rijetkih kampanja u kojoj stranka nije imala podmetanje »klipova u točkove« u svojim redovima. Iako je išla u koaliciji, stranka je imala vlastitu kampanju što, kako je napomenuo, govori u prilog tome da nema utapanja DSHV-a u drugu stranku. Posebno zadovoljstvo Kuntić je izrazio organizacijom predizbornih skupova stranke održanim u više vojvođanskih gradova i mjesta. Kako je istaknuo, DSHV je kampanju realizirao gotovo u potpunosti uz pmoć vlastitih sredstava. Ukupno je utrošeno 2.415.000 dinara, što, prema njegovim riječima, predstavlja iznos na razini lanjskih izbora.
POSTIZBORNE PROJEKC-IJE: O rezultatima glasovanja govorio je potpredsjednik stranke Dujo Runje istaknuvši, među ostalim, kako nakon formiranja vlasti stranka treba kapitalizirati pobjedu. »DSHV se pokazao kao dobar koalicijski partner, posebice na razni Subotice, te sada predizborna obećanja koalicijskih partnera treba implementirati u stvarnost«, rekao je Runje. 
U tom kontekstu DSHV bi, kako je naveo, trebao dobiti jednog pomoćnika ministra na republičkoj razini, dva pomoćnika tajnika u pokrajinskoj izvršnoj vlasti, te mjesto dogradonačelnika i jednog člana u izvršnoj vlasti u Subotici. Uz dva zastupnika u pokrajinskom parlamentu, stranka je izborila vijećnička mjesta u lokalnim skupštinama u Subotici i Somboru, kao i jedno mjesto u Skupštini Općine Bač. Lošiji rezultat, kako je dodao Runje, zabilježen je jedinu u Apatinu, gdje je ZES izgubio izbore, iako je jedna predstavnica DSHV-a izborila mjesto u lokalnom parlamentu.
SOMBOR, SUBOTICA: O rezultatima izbora u Somboru, gdje je stranka išla u koaliciji s Demokratskom strankom (»Za europski Sombor«), govorio je predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić. Izborima su, kako je podsjetio, prethodile kampanje u Somboru, Bačkom Monoštoru, Bačkom Bregu, a po prvi puta i u Svetozaru Miletiću (Lemešu). On je naveo da je u krajevima općine u kojoj žive pripadnici hrvatske nacionalnosti postignuta dobra izlaznost, a prema procjenama bilo je oko 2700 »čistih« glasova Hrvata. Svaki sedmi vijećnik na listi »Za europski Sombor« bio je iz DSHV-a, tako da je 37 glasova nedostajalo da stranka dobije četiri vijećnika u lokalnom parlamentu, iako je i takva mogućnost, kako je dodao, još otvorena. Jedan od vijećnika bi trebao ući u izvršnu vlast, a moguće je i formiranje samostalne odborničke skupine DSHV-a.
Matarić je dobre rezultate ocijenio činjenicom da su Hrvati u Somboru na izborima izabrali »jedini pravi put«. »Očevidno je da mi trebamo potvrdu iz Beograda, da smo ravnopravni građani, da smo ravnopravni dio europske Srbije«, rekao je Matarić dodavši, kako se nadu da će se ova uzlazna putanja stranke nastaviti i na sljedećim izborima.
Govoreći o predizbornim aktivnostima subotičke podružnice DSHV-a, njezin predsjednik Martin Bačić je naveo da je kampanja predstavljala kombinaciju politike i zabave, što su glasači dobro primili. On je istaknuo da su skupovi bili dobro posjećeni te medijski popraćeni, posebice na lokalnoj televizijskoj postaji K23. Jedinu zamjerku uputio je tjedniku »Hrvatska riječ«, koja na svojim stranicama, kako je naveo, nije izvještavala o završnim predizbornim skupovima stranke. 
PROGRAM MLADEŽI: Na Vijeću je bilo riječi i o aktivnostima Mladeži DSHV-a u razdob-lju od svibnja do rujna ove godine. Prema Kuntićevim riječima, nakon izbora valja se fokusirati i na aktivnosti mladih, te njihov rad pomoći i financijski. S tim u vezi, usvojen je program aktivnosti Mladeži, koji, osim posjeta 100 mladih iz Vojvodine Vukovarsko-srijemskoj županiji (održan protekloga vikenda), predviđa nastavak organiziranja mjesnih organizacija Mladeži, kao i druženje mladih na Hrvatskom majuru prvoga tjedna u rujnu. 
Između ostalog, na Vijeću su donijete odluke o uzimanju u zakup poslovnih prostorija za potrebe Ureda MO DSHV-a u Sonti, kao i o opremanju ovih, ali i prostorija Ureda DSHV-a u Somboru. Prostor za somborski ured nedavno je dobiven od gradskih vlasti.
Donijeta je i odluka o kupovini video-nadzora za Dom DSHV-a u Subotici. Također, bilo je riječi i o proslavi 18. obljetnice od osnutka DSHV-a, te je donijeta odluka da će se proslava održati 18. srpnja u središtu stranke u Subotici. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika