Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mladež DSHV-a u Vukovaru
Druženje sa sunarodnjacima
U povodu druženja i začetka suradnje Mladeži DSHV-a i Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, njihovi predsjednici Siniša Skenderović i Nikola Mažar organizirali su 24. i 25. svibnja dvodnevni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji. Mladež HDZ-a je ugostila 53 člana Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i priredila raznolik program.
Po dolasku u Republiku Hrvatsku domaćini su Mladež DSHV-a dočekali u Općini Lovas, gdje je na sportskom igralištu održan humanitarni turnir, na kome je sudjelovalo osam ekipa – među kojima se našla i ekipa Mladeži DSHV-a. Prije početka samog turnira prisutne je pozdravio načelnik Općine Lovas Željko Cirba, te je gostima poželio ugodan boravak u Republici Hrvatskoj. Prvo mjesto osvojila je ekipa Mladeži HDZ-a Opatovac, drugo mjesto pripalo je Mladeži HDZ-a Tompojevci, a treće ekipi Mladeži HDZ-a Vukovar, dok je ekipa DSHV-a iz Subotice zauzela peto mjesto.
Dok su se mladi na terenima družili, čelnici DSHV-a  Petar Kuntić i Siniša Skenderović  bili su na pres konferenciji u prostorijama Općine Lovas. Nakon toga mladi su smješteni u Učenički dom u Iloku. Poslije toga družili su se s ostalom mladeži uz večeru i svirku tamburaša u lovačkom domu u Vukovaru.
Sljedećeg dana  mladi su posjetili znamenitosti grada Vukovara, prije svega Trpinjsku cestu i bistu bojnika Blage Zadra, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen sobu i Spomen obilježje na Ovčari.
Verica Kujundžić
 
Članice »Cro Femine« 
na dvodnevnom seminaru 
 
Na dvodnevnom seminaru »Žene to mogu«, kojega  je u Subotici 24. i 25. svibnja organizirala Sekcija žena Ujedinjenog granskog sindikata »Nezavisnost«, sudjelovale su i predstavnice Hrvatskog ženskog foruma »Cro Femina« – predsjednica Lozika Jaramazović i članice Etela Vukelić i Marija Horvacki, te predsjednica Foruma žena DSHV-a Marijana Čović. U okviru seminara obrađene su teme: rodna ravnopravnost, mizoginija i javno zastupanje. Ove teme i pohađani treninzi, kako ističu u »Cro Femini«, bit će im od velike koristi u okviru daljnjeg rada u njihovoj ženskoj mreži.
Na seminaru su također sudjelovale i predstavnice Foruma žena G17 Plus, DS-a, LSV-a, te sindikata iz Subotice. Seminar je održan pod pokroviteljstvom Švicarske organizacije za pomoć svijetu rada (SLA) u partnerstvu s Norveškom narodnom pomoći.
 
Priopćenje DSHV-a
Najuvjerljivija pobjeda u mjestima nastanjenim Hrvatima
 
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nakon okončanja izbora za Skupštinu Vojvodine, te sumirajući rezultate izbora za Skupštinu Republike Srbije, kao i za gradsku skupštinu Subotice, ističe pobjedu proeuropski orijentiranih snaga na čelu s Demokratskom strankom s kojom je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini koalicijski partner. 
»Posebno ističemo da je koalicija ‘Za europsku Srbiju,  ...Vojvodinu, ...Suboticu, ...Sombor’ najveću pobjedu donijela upravo u mjestima nastanjenim hrvatskom nacionalnom manjinom, pri tome ističemo kako smo uložili maksimum svojih znanja i mogućnosti objašnjavajući značaj politike naše koalicije«, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik stranke Petar Kuntić.
DSHV smatra da su njihovi članovi i simpatizeri »zasluženo kaznili« one koji su negirali hrvatsko podrijetlo Bunjevaca i Šokaca, eliminirajući ih iz javnog života. »Smatramo da će i novoimenovana državna tijela imati u vidu ovu činjenicu i prestati s državnom podrškom čiji je cilj dioba hrvatskog korpusa«, kaže se u priopćenju. 
»Potvrđujemo da su Hrvati bili i ostali lojalni građani države Srbije, poštujući i cijeneći europske vrijednosti, što je bio temelj političkih akcija u upravo okončanim izborima. Nadamo se da će europska ideja biti trajni cilj svih građana države Srbije. Naši zastupnici u svim skupštinama u svakom slučaju bit će nositelji ovako proklamiranih političkih ciljeva, a očekujemo potporu stranaka iste i slične orijentacije«, zaključuje se u priopćenju.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika