Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razlog racionalnosti

Razlog racionalnosti
 
Koja će politička koalicija u postizbornoj matematici dostići magičnu granicu od 126 zastupnika, koja znači većinu u republičkom parlamentu, građani će saznati nakon završetka pregovora političkih stranaka. Hoće li to biti konačan odgovor na pitanje – tko je pobijedio na izborima 11. svibnja i hoće li taj odgovor donijeti Srbiji političku i ekonomsku stabilnost?   
Predsjednik Srbije Boris Tadić naglasio je nakon završenih izbora kako je lista Za europsku Srbiju na izborima osvojila 1,57 milijuna glasova, što je za 1,1 milijun više od koalicije DSS-NS. »Onaj tko iz izbora u izbore ima sve manje glasova, a sve veću želju zadržati vlast, upravo je taj koji priželjkuje prekrajanje narodne volje i uzurpaciju vlasti«, istaknuo je Boris Tadić i pozvao sve stranke da poštuju izbornu volju građana, koji su se odlučili za nastavak europskog smjera zemlje.
Boris Tadić je u priopćenju iznio kako je strateški europski put jedina šansa da građani Srbije ostvare bolji život. »Nema te postizborne matematike kojom savez Šešelja i Koštunice može sakriti izborni fijasko. Gubitnici ovih izbora od naroda nisu dobili mandat da mu ukinu perspektivu i budućnost«, naglašava se u priopćenju.
Poznato je kako je u drugom krugu pokrajinskih izbora koalicija Za europsku Vojvodinu ostvarila apsolutnu većinu u Skupštini Vojvodine. Hoće li ova uvjerljiva pobjeda doprinijeti i formiranju proeuropske republičke vlade i hoće li rezultati pokrajinskih izbora razgrnuti postizborna nagađanja i kišu informacija o pregovorima političkih stranaka? Potrebna nam je brzina, a za nadati se je da će političke stranke pročitati i poruku građana Vojvodine. 
Preživjeli smo razne režime, ali valjda smo naučili da se politika vodi novcem. Ne zaboravimo, da bi se potrebna suma akumulirala za vođenje uspješne politike, koja se odražava na standard građana, Srbiji su neophodni predpristupni fondovi Europske Unije. Izbori u Vojvodini  potvrdili su razlog racionalnosti birača, koji žive svoje svakidašnje živote. I pobjeda koalicije Za europsku Vojvodinu pokazatelj je kako je većina građana za eurointegracije.
Na izvanrednoj sjednici HNV-a vijećnici su dali suglasnost za Statut Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u daljnjoj proceduri suglasnost daje i Izvršno vijeće AP Vojvodine. Pred Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata je budući rad, a kao i svakog petka, pred vama su naše novine »Hrvatska riječ«.
Z. S. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika