Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nogotenis stigao u Suboticu

Prije nekoliko godina ste upravo na sportskim stranicama našeg tjednika, prvi puta, mogli saznati nešto više o nogotenisu, na našim prostorima posve nepoznatom sportu. Ali zahvaljujući naporima nekolicine entuzijasta iz Hrvatske i Subotice, ovaj zanimljivi i nadasve dinamični sport nastao kombinacijom nogometa i tenisa, u prošlu nedjelju imao je svoju svečanu promociju na sjeveru Bačke. 
DEMONSTRACIJA NOVOGA SPORTA: Pozivu organizatora odazvale su se reprezentativne selekcije Hrvatske, Mađarske i Makedonije, dok su po jedna subotička i novosadska momčad imale priliku po prvi puta zaigrati s već znatno iskusnijim gostujućim igračima. U natjecateljskom demonstracijskom programu odigrano je nekoliko susreta u svim disciplinama nogotenisa, koji se može igrati tri na tri, dva na dva ili u singl varijanti, ali je glavni cilj, uz sportsko nadmetanje, prije svega bilo upoznavanje dvije momčadi i nazočnog gledateljstva s pravilima i načinom igranja ovoga sporta. Neposredno prije samog početka ovog »pionirskog« sportskog događaja na prostorima Vojvodine i Srbije, zamolili smo Dubravka Lipnjaka, predsjednika svjetske nogoteniske federacije (FIFTA) za kraću izjavu o sportu koji su došli promovirati.
»Nogotenis je sport koji postoji već više od osamdeset godina (Čehoslovačka 1924.), ali se na našim prostorima počeo afirmirati prije nekoliko godina zahvaljujući skupini entuzijasta iz Hrvatske, koja je stupila u kontakt s predstavnicima ovog sporta u susjednoj Mađarskoj. Formirale su se prve momčadi, zatim i reprezentativna selekcija i počelo se raditi na širenju sporta u ostalim zemljama na prostoru nekadašnje zajedničke države. Počelo je s Makedonijom, a sada je poslije nekoliko kontakata uspješno realizirana ideja o održavanju jednog prijateljskog ekshibicijskog međunarodnog susreta u Subotici, kao prilika praktične demonstracije nogotenisa. Zahvaljujući velikom naporu organizatora, prije svih Đorđa Komnenova i agencije ‚Piar‘, imamo priliku, po prvi puta, zaigrati i na ovim prostorima. Nogotenis je danas najrašireniji u svojoj postojbini Češkoj, u kojoj ima čak 9.000 registriranih igrača u 800 klubova, zatim u još petnaestak europskih država, te u SAD koje su trenutačno jedina redovita izvaneuropska članica svjetske federacije FIFTA. Redovito se održavaju nacionalna natjecanja i međunarodni turniri, europsko i svjetsko prvenstvo, a budućnost ovoga sporta zavisi ponajprije od njegova omasovljenja među najmlađima.« 
Velike zasluge u promidžbi i organiziranju ovog sporta ima Zlatko Senta, potpredsjednik Hrvatske nogoteniske federacije i međunarodni sudac, koji se ovoga puta našao u ulozi glavnog djelitelja pravde. 
»Izuzetno mi je drago što smo zahvaljujući osobnim prijateljskim vezama uspjeli realizirati ideju o jednoj ovakvoj prijateljskoj demonstraciji nogotenisa u Subotici i pokazati svu ljepotu i dinamiku ovoga sporta. Dolazak selekcija Mađarske i Makedonije, uz našu Hrvatsku, uveličao je ovaj pionirski pothvat pokušaja uvođenja nogotenisa na ove prostore i volio bih vidjeti Srbiju kao još jednu članicu nogoteniskog svijeta«. 
Najbolji hrvatski igrač i trenutačno petoplasirani sa svjetskog i europskog prvenstva Marko Senta također je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja u Subotici i sudjelovanja na ovoj nogoteniskoj ekshibiciji.
»Zadovoljan sam svojim nastupom, ponajprije pobjedom u singl duelu i želio bih još koji puta doći u Suboticu«. 
Za momčad Subotice premijerno je nastupio Dejan Saulić, igrač malog nogometa i po prvi puta odigrao jedan zvanični meč.
»Rado sam se odazvao pozivu organizatora i zaigrao nogotenis s daleko iskusnijim igračima iz Hrvatske, Mađarske i Makedonije. Sport mi se vrlo sviđa, dinamičan je i traži poznavanje nogometne tehnike, ali i određene taktike vezane uz njega.«
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika