Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Trabant
 
Nijemac Rolf Becker, nositelj nekoliko neobičnih pothvata i rekorda, odlučio je postaviti još jedan. Zaputio se svojim trabantom put Pekinga i prema planiranom itinereru trebao bi u grad domaćin Olimpijade stići dva tjedna prije početka igara. Do Kine bi, iz Magdeburga gdje je bio start ove atraktivne auto-avanture, trebao stići preko Baltičkog mora i Rusije.
 
Bomba
 
Iako je Drugi svjetski rat odavno završio, još uvijek postoje neeksplodirane bombe, koje su trebale biti iskorištene za potrebe ratovanja. Posljednja, i još pritom izuzetno golema, pronađena je u Budimpešti i zbog njezinih gabarita je morao biti, privremeno, evakuiran cijeli jedan gradski kvart. U pitanju je zračna bomba teška jednu tonu koja bi mogla uništiti cijelu višekatnicu.
 
Električni automobil
 
Koncept vožnje automobila na električni pogon prvi će temeljito usvojiti Izrael. Prema ugovoru s kompanijama Renault, Nissan i NEC, u ovoj zemlji bi trebalo biti instalirano pola milijuna stanica za punjenje i zamjenu akumulatora, uz čiju pomoć se pokreću automobili. Primjerice, prototip Renaultovog modela Megan ima vozne osobine benzinskog modela 1,6, ali je posve nečujan i ne treba mu mjenjač. Zamjenske stanice moraju biti postavljene razmjerno gusto, jer je jedno punjenje dovoljno za 160 kilometara u gradu, odnosno do 200 na otvorenoj cesti.  
 
Vagoni
 
Stari vagoni podzemne željeznice New Yorka, umjesto u starom željezo, završili su u dubinama Atlantskog oceana. Kod obale Marylanda, 344 vagona su spušteni na morsko dno i poslužit će stvaranju umjetnog grebena, koji bi trebao predstavljati dom za ribe i mogućnost razvijanja industrijskog ribolova. U budućnosti, u njima bi se trebale razviti i brojne kolonije školjki i rakova, zaštićene od raznih morskih grabežljivaca.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika