Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Susret subotičkih zborova
Jedinstvo u znaku duhovne glazbe
Prošloga četvrtka, 15. svibnja, subotička katedrala-bazilika sv. Terezije Avilske po dvanaesti je put po redu bila mjestom susreta pjevačkih zborova Subotice. Naime, Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« je 1996. godine prvi put okupio pjevačke zborove s područja Subotice i okolice, sa željom da na njemu sudjeluju zborovi različitih konfesija i nacija, te da se duhovna glazba prezentira široj javnosti. Ova se ideja pokazala vrlo dobrom, pa su se od samog početka manifestaciji pridružili i svjetovni zborovi, te je ovaj susret postao jedan od značajnijih glazbenih događaja u gradu. 
Na ovogodišnjem susretu nastupilo je pet zborova: Mješoviti zbor udruge umirovljenika (pod ravnanjem Diane Miskolci uz orguljsku pratnju Irene Molnar Lutz), Zbor župe Marija Majka Crkve (dirigent Miroslav Stantić), Zbor Reformatske crkve (dirigentica Melinda Molnar), Crkveni zbor pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg »Slavenska« (dirigentica Dragana Nikolić) i Komorni mješoviti zbor Collegium musicum catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića. 
Na programu zborova bila su djela vrlo velikog vremenskog raspona, od stare glazbe Clemensa non Pape, Caldare, preko Mozarta, Liszta, Bortnjanskog, Hallera, Vidakovića, Kolba do Stankovića i Negro spirituala. Iako koncert nema svrhu natjecanja, zborovi su ovom prilikom pokazali sve svoje glazbene mogućnosti. To je prepoznala i publika u prepunoj katedrali, pozdravivši burnim pljeskom sve zborove (ukupno 130 izvođača), koji su za kraj zajedno, pod ravnanjem Melinde Molnar, otpjevali Canticorum iubilo, zborski ulomak iz oratorija »Juda Makabejski« G. F. Handla. 
Dirigentima zborova uručene su zahvalnice, te im je upućen poziv za sudjelovanje i sljedeće godine. Bila je to večer koja je obogatila prisutne slušatelje i izvođače, dokazujući još jednom da glazba spaja i oplemenjuje ljude, iako je dijelom ostao dojam kako je moglo nastupiti i više zborova. Nadajmo se da će ih iduće godine biti više. 
M. S.
 
 
Kompakt disk komornog zbora »Pro musica« 
Kruna četrdeset godina rada
Paradigmatično nastojanje za oblikovanjem jedne pojave, u netransparentnim je društvima vezano za poteškoće. U kauzalnosti takvih odnosa u kojima s jedne strane postoji mukotrpni rad, a s druge kult uspjeha sa svojim tržišnim mjerilima, teško je uraditi pravu stvar na ispravan način. Inhibiranost intelektualnih snaga društva ogleda se i u dominaciji mogućnosti za zadovoljenje najnižih kulturnih potreba, ali jedno društvo je ipak skup različitih uloga, funkcija i potreba. Stoga je i CD Komornog zbora »Pro musica«, nedavno promoviran na njihovom koncertu u povodu obilježavanja 40 godišnjice rada, odraz odnosa u društvu.
Pomanjkanje kulturne snage ovoga grada ogleda se u tome što nema sustavnog rada na objedinjavanju dviju protega – vertikalne i horizontalne, koje bi onda u trećoj protegi – prostoru – ostvarivale svoje kretanje, i tako zaokružile svoju svrsishodnost. Horizontalna protega – sustavni rad, ima smisla samo ukoliko je upotpunjen vertikalnošću, dakle prohodnošću u ostvarivanju svojih aktivnosti, dok protega prostornosti osigurava potrebnu povratnu informaciju koja se ponovo koristi kao gradivni element u radu. Naime, od ideja do ostvarenja ovdje je skoro nemoguć put jer se snaga troši samo na pojedini segment ovoga kruga, te loše realiziranih ideja imamo na pretek. Moguće je da je sumnja u procjenu vrijednosti prezentiranih zaokruženih ideja od nastanka do ostvarenja koje podrazumijeva nastanak novih ideja i također i njihovo ostvarenje, opravdana u odnosu na one koji o tome odlučuju jer jednostavno nema sustavnosti, jasnih kriterija kao i dalekovidnih pogleda u budućnost. Zato svaka u sebi logična aktivnost, koja podrazumijeva ciljeve, načine rada, načine prezentacije, objedinjavanja svoga rada u dostupnu formu, te planira profit a time i osigurava sredstva za daljnji rad, ima smisla. 
Tako je četrdesetogodišnji rad komornog zbora »Pro musica« krunisan CD izdanjem na kojem možemo čuti 18 glazbenih numera. Izbor skladbi predstavlja presjek  dugogodišnjeg rada, a od autora zastupljeni su predstavnici renesanse, hrvatskog ranog baroka, te mađarskih, srpskih i hrvatskih autora iz 20. stoljeća kao što su Gyõrgy Bárdos, Lányi Ernõ, Csér Ádám, Farkas Ferenc, Stevan Hristić i  Albe Vidaković. Na ovom CD izdanju osim komornog zbora »Pro musica« sudjeluju i Helga Nánási i Timea Dulics – soprani, Monika Csapó – alt, Balint Kasza i Franjo Vojnić Hajduk – tenori i Viktor Tolnay i Nebojša Bošnjak – bas, a orguljsku je pratnju osigurao dr. Andor Pecze, dok je cijelim projektom i snimanjem ravnao mr. Csaba Paskó.
Kvalitetan dizajn zvuka uradio je László Dobos, profesor, zborovođa, glazbeni organizator i inženjer zvuka, voditelj »Do – lá« glazbenog studija za snimanje tzv. ozbiljne glazbe u Pečuhu.
Kompakt disk je sniman u Subotici a na izdanju se nalazi oznaka DDD, dakle zvučni zapis je snimljen, masterizovan i spremljen u digitalnom formatu.
Pristojan dizajn s motivom iz Gradske kuće na naslovnici te knjižica (booklet) na četiri jezika (srpskom, hrvatskom, mađarskom i engleskom) čini ovaj CD nezaobilaznim u svakoj kućnoj zbirci ljubitelja glazbe te vrijednim darom iz Subotice.
Nela Skenderović
 
U organizaciji zemunskih Hrvata
Predstavljen zbornik 
»Ilija Okrugić, znameniti Zemunci i Srijemci«
U organizaciji Zajednice Hrvata Zemuna, u subotu 17. svibnja predstavljen je Zbornik radova »Ilija Okrugić, znameniti Zemunci i Srijemci« s drugog znanstvenog skupa »Dani Ilija Okrugića« održanog u Zemunu 25. i 26. svibnja 2007. godine. Ovaj događaj upriličen je u prostorijama Knjižnice i čitaonice »Ilija Okrugić« u Zemunu. Program je započet kratkim pozdravnim govorom koji je prisutnima uputio predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna Zvonimir Rajković, pozdravivši tom prigodom dopredsjednika Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Petra Gašparevića, predsjednika Udruge Zemunaca u Republici Hrvatskoj Damira Milata, dopredsjednika Zavičajnog kluba Hrtkovčana »Gomolava« Zlatka Žužića, kao i sve ostale goste. 
O zborniku je govorio njegov priređivač i urednik prof. dr. sc. Vlatko Rukavina, predsjednik Organizacijskog odbora simpozija. U svom je izlaganju istaknuo kako ova knjiga sadrži tri tematske oblasti. U prvom dijelu knjige obrađeno je životno djelo Ilije Okrugića kao svećenika i teologa, pučkog dramatičara i graditelja svetišta Snježne Gospe Tekijske uz osvrt na njegovu povezanost sa Zemunom. Drugi dio zbornika govori o znamenitim Zemuncima i Srijemcima, dok treći dio ističe hrvatsku stranu grada Zemuna i podsjeća nas na 120 godina rada i djelovanja sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zemunu (1887. – 2007.). 
U programu je sudjelovala i Danijela Lukinović, koja je kazivala Okrugićeve pjesme (»U našemu lijepo ti je Srijemu«, »Oj, Dunave, hladni, brzi«, »Domovina i ljubav«). Uz mnogo iskrenih osmijeha koji su bili izraz zadovoljstva, uz ugodan razgovor svih uzvanika, nastavak večeri protekao je u veoma ugodnom ozračju. Svemu tome poseban ton su dali i Zemunski tamburaši, uz koje su mnogi veoma rado i zapjevali. Domaćin, mons. Jozo Duspara, iskoristio je ovu prigodu pozdraviti svoje župljane i uzvanike planirajući neke sljedeće ugodne i uspješne večeri slične ovoj.
D. L.
 
 
   Osnažavanje pozicije na globalnom filmskom tržištu
Hrvatski film u Cannesu
Treću godinu u nizu hrvatska se kinematografija predstavlja na filmskom sajmu Marché du Film koji se održava u okviru 61. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koji završava u nedjelju 25. svibnja.
Predstavljanje se održava u Paviljonu Hrvatskog audiovizualnog centra u Cannesu, a okosnicu programa čine filmovi »Tri priče o nespavanju« Tomislava Radića, »Kino Lika« Dalibora Matanića, »Ničiji sin« Arsena Antona Ostojića i »Nije kraj« Vinka Brešana. 
HAVC-ov paviljon predstavlja ne samo središnje promotivno mjesto filmovima, već i mjesto na kojem hrvatski filmski profesionalci i novinari ugošćuju svoje kolege i poslovne partnere. Tu se, naime, ugovara suradnja u vidu koprodukcije, distribucije i razmjene filmova, te vrši selekcija za filmske festivale. 
Za ovu je priliku priređen katalog recentne hrvatske produkcije, Croatian Cinema 2007 / 2008, koji je namijenjen predstavnicima filmske industrije, distribucije i filmskih festivala. Katalog sadrži informacije o filmovima koje su dovršili ili upravo dovršavaju primjerice Zrinko Ogresta (»Iza stakla«), Goran Rušinović (»Buick Riviera«), kao i o već nagrađivanim filmovima: »Armin« Ognjena Sviličića, »Živi i mrtvi« Kristijana Milića, »Moram spavat, anđele« Dejana Aćimovića, »Ajde, dan… prođi...« Matije Klukovića, »Pjevajte nešto ljubavno« Gorana Kulenovića, »Kradljivac uspomena« Vicka Ruića i »Pravo čudo« Lukasa Nole. Najavljeni su i projekti u nastajanju Rajka Grlića, Gorana Devića i Zvonimira Jurića, Branka Ivande, Matije Klukovića, Antonia Nuića, Nevena Hitreca, Hrvoja Hribara, Branka Schimdta, Ognjena Sviličića, Dejana Šorka, Lordana Zafranovića, debitanata Nikše Sviličića i Danila Šerbedžije, kao i grupe autora okupljene oko projekta Zagrebačke priče.
Promocija novije hrvatske produkcije ne zaustavlja se na dugometražnim igranim filmovima. 
Katalog pruža i širok pregled kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova koji potvrđuju kvalitetu ovogodišnje produkcije poput pobjednika posljednja dva izdanja Dana hrvatskog filma, »Ručak« Ane Hušman i »Dobro jutro« Ante Babaje, zatim hvaljen »Slučajni sin« Roberta Zubera i Tomislava Mršića, te nagrađivana »Mala smrt« Damira Čučića. U kategoriji animiranih nalazi se primjerice »Morana« Simona Bogojevića Naratha i »Ona koja mjeri« Veljka Popovića (oba su filma uvrštena u selekciju ovogodišnjeg Annecy-ja, najznačajnijeg svjetskog festivala animiranog filma), te brojni drugi filmovi koji zaslužuju pažnju profesionalaca i publike. 
Hrvatska se kinematografija iz godine u godinu dokazuje kao sve kvalitetnija, raznovrsnija i zanimljivija, a promotivni projekti poput predstavljanja na međunarodnim filmskim sajmovima u Berlinu i Cannesu nužni su kako bi se zadržala i, još važnije, osnažila pozicija na globalnom filmskom tržištu. 
(Culturenet.hr)
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika