Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Književno popodne u Tavankutu
 
Osnovna škola »Matija Gubec« u Tavankutu organizira danas (petak, 23. svibnja) književno popodne. U školskoj knjižnici škola će ugostiti pjesnike Mirka Kopunovića, Tomislava Žigmanova i pjesnika iznenađenja. Početak je u 17 sati.
 
Instalacija Spartaka Dulića u Smederevu
 
U Galeriji suvremene umjetnosti u Smederevu prošloga je četvrtka, 15. svibnja, otvorena izložba pod nazivom »Promjena motorike tijela i neurokinetike« akademskog slikara-grafičara Spartaka Dulića iz Subotice. Izložbu čini instalacija napravljena od metalnih lanaca i sajli raspetih u vektorsku mrežu. U svojstvu urbane intervencije, instalacija je postavljena na ulici ispred galerijskog prostora i pruža se prema njegovim vratima, gdje se zaustavlja. Instalacija zapravo predstavlja najnoviju inkarnaciju »bića«, kako ga i sam autor naziva, u okviru procesulanog rada što ga je umjetnik započeo još 2002. godine. Prema riječima autora, forma u kojoj će se rad iznova javiti određuje prostor u kojem se izlaže. Naime, nakon što ga je 2007. iskontrolirao i zdrobio, zaustavivši širenje novih vektorskih mreža, »biće« se, kako stoji u pratećem tekstu, ove 2008. godine »na meni trenutačno neobjašnjiv način reanimiralo – transmutiralo u biće – virus organizam ... kompleksno složen... moćan... vabi u svojoj novoj čistoći misli... obuzima i poziva na maksimalnu asimilaciju, gdje je svaki otpor – uzaludan...«
 
N.E.R.D. i Bellrays na EXIT-u
 
Američka zvijezda i producent Pharrell Williams nastupit će s grupom N.E.R.D na Glavnoj bini EXIT festivala na otvaranju 10. srpnja. Iste večeri gostovat će i kalifornijski sastav The Bellrays, najavljuju organizatori. 
N.E.R.D. (No One Ever Really Dies) je alternativni rok i hip-hop trio, koji iza sebe ima dva albuma, dok je izlazak trećeg (»Seeing Sounds«) najavljen za 10. lipnja ove godine. Albumu bi trebao prethoditi, zasad još neobjavljen singl »Everybody Nose«. 
The Bellrays su punk-rock kvartet iz Kalifornije, koji predvodi soul pjevačica Lisa Kekaula, poznata po suradnji s grupom Basement Jaxx na hit singlu »Good Luck«. Postoje od 1990. godine, a iza sebe imaju osam albuma, od kojih je posljednji »Hard, Sweet and Sticky« objavljen u travnju ove godine. 
Također, objavljena su prva imena izvođača na drugoj po veličini koncertnoj bini – Converse Fusion. Prvoga dana, 10. srpnja, nastupit će The Presets, Jinx, Zdob si Zdub, Bad Copy, Moomin, Zoster, Čovek Bez Sluha, dok su za 11. srpnja najavljeni Gentleman & The Far East Band, kao i dva benda iz Hrvatske – Vatra i Let 3.
Sabor HKUD »Vladimir Nazor« u Somboru
 
Godišnja skupština (Sabor) HKUD »Vladimir Nazor« bit će održana u nedjelju, 25. svibnja, u Hrvatskom domu u Somboru. Prije Sabora, u 10 sati bit će služena sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva. Početak Sabora je u 11 sati.
 
Subotičanke na koloniji u Prolom Banji
 
Nedeljka Šarčević i Ildiko Slacki, članice Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, sudjelovale su na Međunarodnoj likovnoj koloniji »Bele Crkve 2008.«, koja je od 3. do 12. svibnja održana u Prolom Banji. Na koloniji je sudjelovalo dvadest dvoje likovnih umjetnika iz – Srbije, Ukrajine, Rusije i Slovačke. Tema kolonije bili su motivi obližnje Đavolje varoši, jedinstvene prirodne ljepote, budući da je ona ove godine pokrenula svoju kandidaturu za izbor u sedam svjetskih čuda prirode. Stoga će se preko 40 radova nastalih na koloniji izlagati i u mnogim drugim gradovima u interesu upoznavanja te pomoći u kandidaturi Đavolje varoši.  
 
450.000 posjetitelja u »Noći muzeja«
 
»Noć muzeja« u Srbiji, održana 17. svibnja na više od 150 lokacija u 23 grada, zabilježila je ukupno više od 450.000 ulazaka – priopćili su organizatori. Od toga je broja samo u Beogradu bilo približno 300.000 posjeta muzejima i galerijama, a oko 100.000 u Novom Sadu. Programe u Subotici, gdje je »Noć muzeja« održana po prvi puta, posjetilo je više od četiri tisuće građana. 
Jedinstvena kulturna manifestacija realizirana je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda i drugih gradova sudionika, a uz potporu Ministarstva kulture.
 
Svečana misa u 
franjevačkoj crkvi i katedrali
 
U nedjelju 25. svibnja, kada je po crkvenom kalendaru 8. nedjelja kroz godinu, u franjevačkoj crkvi u 8.30 i u katedrali u 10 sati, bit će izvedena Svečana misa skladatelja Lorenza Perosija. 
Nastupit će orguljaš mr. Kornelije Vizin i zbor Collegium Musicum Catholicum, pod ravnanjem dirigenta Miroslava Stantića.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika