Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U konkurenciji i dvije predstave iz Hrvatske

Još danas i sutra (23. i 24. svibnja) možete pogledati neke od predstava koje u Subotici ugošćuje petnaesti po redu Međunarodni festival kazališta za djecu. Natjecateljski program sadrži 21 predstavu iz 15-ak zemalja, a skupa s pratećim programima bit će izvedeno oko stotinu predstava. 
Već redovito, više godina unatrag, na festivalu sudjeluju i predstave kazališnih kuća iz Hrvatske. 
Tako je u ponedjeljak na sceni Jadran publika imala prigodu vidjeti predstavu »Plakir« iz ovosezonske produkcije Zagrebačkog kazališta lutaka. Riječ je o pastorali Marina Držića, koju je u povodu obilježavanja 500. obljetnice rođenja velikog hrvatskog renesansnog pisca u ZKL-u uprizorio redatelj Joško Juvančić. 
PLAKIR: »Plakir« je pripovijest napisana (najvjerojatnije) 1556. za izvedbu na piru. U komadu se prepliće mnoštvo likova: antički bogovi i vile s jedne i obični ljudi s druge strane. Radnja  je zasnovana na odnosima pet parova koji lutaju šumom: Plakira, sina Kupidova, i vile, mladića Dragića i njegove djevojke Grube, pastira dobričine Rade i Mione, starca Grižule i njegove sluškinjice Omakale. Bogu ljubavi Kupidu otet je sin Plakir, a kada mu boginja Dijana pomogne da ga pronađe, ponovno biva uveden božanski red, a zbrke i traženja završavaju sretnim spajanjem srodnih bića. 
Uz glazbu Đele Jusića i stihove Luke Paljetka, tu su i živopisne lutke, koje je izradila Vesna Balabanić. Posebnost u predstavi je jezik starog Dubrovnika što nam je potvrdio i jedan od glumaca Pero Juričić, koji tumači starca Grižulu. »Pripremajući predstavu, upravo smo pola vremena radili na jeziku. Meni kao Slavoncu bilo je malo teže svladati ovaj jezik. Stari su Dubrovčani valjda imali puno vremena, pa ta rečenica traje...«, rekao je u izjavi za naš list Pero Juričić. 
ŠUMA STRIBOROVA: U utorak je na programu bila predstava »Šuma Striborova« Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. Klasika hrvatske književnosti s potpisom Ivane Brlić Mažuranić, režirao je Lary Zappia. Predstava je realizirana kao spoj lutkarskog i dramskog izričaja, te se tako četiri glumca smjenjuju u funkciji animatora i naratora priče. Atraktivna vizulano-scenska postavka (Dalibor Laginja) zasnovana je na kombinaciji posebne scene i video-beama u pozadini. Ono što ovu predstavu čini posebno atraktivnom i zanimljivom jest odsustvo antropomornih lutaka. Naime, umjesto njih iskorišteni su obični uporabni predmeti: lanena krpa predstavlja baku, sjekira sina, kožni remen snahu-guju, svračiće zelena traka, dok se u prikazu igre Tintilinića i ‘Domaćih’  lutkari koriste odrazom crvenog svjetla na dlanovima. Glazbu, zasnovanu na etno motivima, smislio je Duško Rapotec Ute. Sve u svemu, komorno malena ali zato gotovo čarobna, »Šuma Striborova« donosi na poznatu priču o  žrtvovanju, čiji se prividno sretni završetak mora skupo naplatiti, na jedan novi i svjež način.
Inače, Riječani su na subotičkom festivalu sudjelovali i prije dvije godine, s predstavom  »Damjanovo jezero«. »Drago nam je doći na festival u Suboticu. Budući da je predstava ‘Šuma Striborova’ više puta nagrađivana na festivalima, nadam se da ćemo uzet koju nagradu i ovdje«, rekao nam je nakon predstave glumac GKL-a David Petrović. 
Međunarodni festival kazališta za djecu završava sutra svečanom dodjelom nagrada, koje će dodijeliti peteročlani žiri, kojim i ove godine predsjedava doajen kazališnog stvaralaštva za djecu – dr. Henrik Jurkovski iz Poljske.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika