Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dani Andautonije 2008.

U današnjem selu Ščitarjevu, desetak kilometara jugoistočno od Zagreba, nalazio se od 1. do 4. stoljeća poslije Krista rimski grad Andautonija. Grad je bio smješten u posavskoj ravnici, prostoru od izuzetne prometne važnosti, na mjestu gdje je rimska cesta Poetovio (Ptuj) – Siscia (Sisak) prelazila rijeku Savu, odnosno uz prometnicu koja je bila važna i prije dolaska Rimljana. Kao prva i najveća urbana sredina ovog prostora Andautonija upućuje na tradiciju urbanog života na zagrebačkom području staru gotovo 2000 godina te je u tom smislu preteča grada Zagreba. 
PRVA I NAJVEĆA URBANA SREDINA: Zahvaljujući arheološkim istraživanjima, koja traju od 1969. godine do danas, poznato je da se ovaj drevni grad protezao na prostoru veličine oko 1000 metara u smjeru sjever-jug i 400 metara u smjeru istok-zapad te da je imao kamenom opločene ulice, kanalizaciju, javne zgrade, stambene četvrti i nekropole. Nalazi koji su pronađeni na prostoru Ščitarjeva, kao i epigrafski spomenici na kojima se Andautonija spominje kao Municipium i Republica Andautoniensium, svjedoče da se radilo o gradu  koji je već u I. stoljeću imao samostalnu upravu te je tijekom 400 godina bio administrativno, upravno, gospodarsko, kulturno i vjersko središte prostora između Medvednice na sjeveru, Vukomeričkih gorica na jugu, rijeke Zeline na istoku te Samoborskog gorja na zapadu. S obzirom na prirodno-zemljopisne i povijesne čimbenike radi se o jedinstvenom prostoru, današnjem zagrebačkom području, koje je u rimsko vrijeme bilo područje Andautonijske zajednice s urbanim središtem Andautonijom. Od vremena rušenja Andautonije (kraj 4. ili početak 5. stoljeća) prostor ovoga antičkog grada nije ponovno urbaniziran, tako da su sačuvani objekti većim dijelom dostupni arheološkom istraživanju. 
Nakon dugogodišnjih arheoloških iskopavanja i konzervatorsko-restauratorskih radova, od 1994. godine je u samom središtu današnjeg sela otvoren Arheološki park Andautonija, jedinstven na zagrebačkom području i prvi takve vrste u Hrvatskoj, u kojem na 5000 četvornih metara posjetitelji mogu razgledati ostatke tog rimskog grada, uključujući i rimsku cestu, kupalište, dijelove monumentalnih zgrada i sl. 
JEDINSTVENA MANIFESTACIJA: Kako bi se javnost svake godine upoznala s novim sadržajima i aktivnostima u ovom arheološkom parku, te upozorila na ovu izuzetno zanimljivu i jedinstvenu turističko-kulturnu destinaciju u neposrednoj blizini Zagreba i Velike Gorice, već se sedmu godinu za redom u Ščitarjevu održava tradicionalna manifestacija Dani Andautonije, kojom se ujedno i otvara sezona posjeta Arheološkom parku Andautonija. Ova značajna manifestacija održana je zadnjeg vikenda u mjesecu travnju te se tijekom ta dva dana posjetiteljima kroz edukativne i zabavne sadržaje nastojao približiti način života u rimsko vrijeme, a time ujedno i popularizirati arheološki lokalitet i arheologiju općenito, kao i druge prirodne i kulturne vrijednosti ovog prostora. Kako se svake godine »u živo« predstavljaju teme iz rimskog života prije 2000 godina, tako su i ove godine u travnju, posjetitelji mogli razgledati izložbu na otvorenom, sudjelovati u radionicama i igraonicama, oblačiti se u rimsku odjeću, isprobavati rimsku hranu i piće te igrati rimske igre. Predstavljeni su i rimski obrti i niz radionica na temu gradnje u rimsko vrijeme, a posjetitelji su i sami isprobavali tehniku izrade keramičkih posuda, lampica, košara, pisaljki, te su tih dana i zidali, obrađivali kamen, radili mozaike, ukratko – vratili se 2000 godina u prošlost. 
Manifestaciju je organizirao Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom Turopolja Velika Gorica, a projekt su autorski osmislile Dora Kušan-Špalj, viša kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu i Dorica Nemeth-Ehrlich, muzejska savjetnica istog muzeja.
»Prva istraživanja na ovoj lokaciji provedena su 1969. godine kada je otkriven polukružni bazen i dio sustava za grijanje, što je upućivalo da se na ovom prostoru nalazi veći objekt. Zbog toga je 10 godina kasnije počelo sustavno istraživanje ove lokacije, a 1984. i konzervatorsko-restauratorski radovi u svrhu muzeološke prezentacije. Tijekom istraživanja nađeno je mnogo predmeta za svakidašnju uporabu, arhitektonskih elemenata, kao i predmeta koji su prilagani u grobove. Arheološka istraživanja provode se do dna kulturnih slojeva, do zdravice, što na ovom lokalitetu predstavlja iskop do oko 3 metra dubine«, kaže nam Dora Kušan-Špalj, jedna od autorica projekta i dodaje, kako je istražena i konzervirana arhitektura prezentirana 1994. godine, kao prva faza Arheološkog parka Andautonije te da se u svim dosadašnjim radovima oko uređenja arheološkog parka nastojalo uključiti i stanovnike današnjeg Ščitarjeva, koji su svojim radom i zalaganjem pokazali izuzetnu zainteresiranost za uređenje i daljnju sudbinu Parka, što predstavlja važan uvjet za njegov daljnji razvoj.
Podatak da je manifestacija Dani Andautonije u akciji »Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku« izabrana za najuspješniju kulturno-turističku manifestaciju »oživljene povijesti« kontinentalne Hrvatske za 2005. godinu, još je jedan razlog više da tijekom posjeta glavnom gradu Hrvatske neizostavno posjetite i ovu atraktivnu turističku lokaciju.
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika