Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Radosni mališani
Dječji Exit
NOVI SAD – Čim se spomene Exit, odmah se pomisli na petrovaradinsku tvrđavu i na sada već kultni festival koji se od 2001. godine održava na ovom mjestu. Ali, u sjeni ovog »velikog« Exita, četvrtu godinu zaredom, organizira se i nešto manji ali isto tako značajan, Dječji Exit festival.
Ove godine su se organizatori potrudili da svi koji dođu, prije svega djeca, uživaju u lijepom provodu. Bile su tri bine na kojima su glumci, umjetnici i javne osobe zabavljali djecu i sve nazočne. Djeca su uistinu uživala, što je bilo i za očekivati, jer je i sam Exit bio za njih. Glavni sponzor je bio proizvođač sladoleda »Frikom«, na čijim su punktovima organizirane razne nagradne igre za djecu, što je okupilo veliki broj djece. Također su i drugi proizvođači sokova, dječje hrane i slastica organizirali nagradne igre, te dijelili uzorke svojih proizvoda, a sva djeca koja su sudjelovala u nagradnim igrama dobila su neki dar. Za ovu priliku organiziran je i pravi mali ZOO vrt, gdje su djeca imala priliku vidjeti: zeke, kuce, mace, konje, ovce, koze, golubove, razne vrste ptica, majmune... Ulaz je bio besplatan, pa je ovaj četvrti Dječji Exit bio vrlo posjećen, a veliki broj posjetitelja bio je iz unutrašnjosti. Exit je trajao dva dana 17. i 18. svibnja.
I. Kušeta
 
 
    Seminar »Stvaranje kazališta« u Pučišću na otoku Braču
 Kazalište je teško osmisliti – ali ga nije teško stvoriti
Hrvatska matica iseljenika i u 2008. godini održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) skupina koje djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu skupinu; tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja.
Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih skupina koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Početnički seminar posebno je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama.  Ovim seminarom HMI također pomaže profesionalnom hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i proteklih devet godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusna redateljica, koja iza sebe ima pedesetak režija, ali i kao prokušana pedagoginja i predavač (predavala je glumu i režiju i na sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD).
 
 
Osvrt na ono što ostavljamo iza sebe
Svjetlost muzeja
 
SOMBOR – U prošlu subotu Sombor je bio jedan od šesnaest gradova u kojima je održana peta jubilarna Noć muzeja. Brojni posjetitelji somborskog muzeja mogli su pogledati izložbu pod nazivom »Svjetlost u noći muzeja«, čiji su autori kustosi Gradskog muzeja Sombor, a kroz izložbu su predstavljeni pojedini interesantni eksponati lampi, svijećnjaka i igre svjetlosti. Gradski muzej u Somboru je u Noći muzeja imao 767  posjetitelja. Organizatori ove izložbe pokušali su revitalizirati rasvjetu od rimskog razdoblja do kraja devetnaestog stoljeća i ljubitelji muzeja su mogli vidjeti svjetlost rimskih žižaka, koji su osvjetljavali rimske domove u to doba, ali i sve ono što je pratilo razvoj rasvjete od tih vremena do današnjih dana.
»Pravo njegovanje publike i pravo skretanje pozornosti na djelatnost Gradskog muzeja jest jedan ovakav oblik manifestacije, gdje se kroz širok spektar djelatnosti prikazuje širokoj publici u više uzrasta i na više načina kako se u muzeju ne radi samo o izložbama i o djelatnosti koja je nevidljiva za javnost. Djelatnost muzeja je otvorena i predstavlja prave vrijednosti kulturne baštine. Osvrt na ono što čovjek ostavlja za sobom nije samo kroz izložbu i kroz dokumente, ne čuva se samo u muzeju, nego se čuva i na ovaj način«, rekla je kustosica muzeja Viktorija Lakatoš na otvorenju Noći muzeja u Somboru.
Osim izložbe, posjetitelji Gradskog muzeja u Somboru mogli su pogledati nekoliko zanimljivih filmova ovog muzeja, a imali su i prigodu upoznati se s dodatnim sadržajem povodom obilježavanja 125 godina Gradskog muzeja u Somboru.
Z. G.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika