Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Deseta obljetnica manifestacije u Lipovcu
Divan je kićeni Srijem
Desetu godinu Općina Nijemci organizira manifestaciju »Divan je kićeni Srijem«, tako je u sklopu manifestacije, u subotu 17. svibnja 2008. u Lipovcu održan susret folklornih skupina. Nastupila su društva iz Vrbanje, Momića, Novih Jankovaca, Županje, Bapske, Donjeg Novog Sela, Đeletovaca. Kako se manifestacija zove »Divan je kićeni Srijem« u dosta programa koji prate ovu manifestaciju sudjeluju hrvatske udruge iz vojvođanskog dijela Srijema. Tako su svoje igre i nošnje predstavili folklorni ansambli Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« iz Srijemske Mitrovice i HKPD »Tomislav« iz Golubinaca. Središnja priredba održat će se 31. svibnja i 1. lipnja. U  programu 31. svibnja nastupit će HKPD »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena, a prvog lipnja na danu dječjeg stvaralaštva i kreativnosti među petnaestak dječjih skupina i najmlađi folklorni sastav društva iz Golubinaca.
g
 
Plac za horor
 
SONTA – Dio žitelja ulica Jovana Jovanovića Zmaja i Marka Oreškovića u Sonti priprema peticiju kojom će od Savjeta MZ Sonta zahtijevati hitno rješavanje problema vezanih uz prazan plac na križanju ovih dvaju ulica. Naime, staru kuću s dvorištem na ovoj lokaciji kupio je čovjek koji godinama živi u Njemačkoj. Prije nekoliko godina kuća je srušena i otpadni materijal odvezen, a zapušteni plac ostao je neograđen. U vrijeme prošlogodišnjih ljetnih vrućina, zbog odlaganja otpada nesavjesnih pojedinaca, te zbog upražnjavanja fizioloških potreba gostiju kafića koji je lociran u susjedstvu, plac je bio leglo najneugodnijih mirisa i žarište potencijalne zaraze, a u jednom navratu zbog paljenja suhog korova od strane neoprezne djece i velika opasnost od požara koji je spriječen samo brzom intervencijom neposrednih susjeda.  Priča se ponavlja i ovoga proljeća.  Korov buja, visok je već preko metra, nitko ga ne kosi, a plac je i dalje neograđen. 
Ivan Andrašić
 
Srijemski vikarijat u Hrtkovcima organizira
II. susret mladih
Na inicijativu mladih katolika Srijema Srijemski vikarijat organizira II. susret mladih 14. lipnja 2008. u Hrtkovcima pod geslom Tko sam ja? Mk. 8, 29
Susret je jednodnevan a predviđen je sljedeći program:
13 – 13.30      Okupljanje u župnom dvorištu Sv. Klementa  – Hrtkovci
13.45  Molitveni početak
14 – 16.45 Sportski dio 
17 Predavanje na temu gesla: -  Stjepan Lice
18 Euharstijsko slavlje – predvodi mons. Marin Srakić
19 Večera
19.45 Glazbeni program
Na susret su pozvani srednjoškolci, studenti i radnička mladež i učenici osmih razreda.
- prijavu za susret mladih treba najkasnije 1. lipnja 2008. poslati na email: ivica.damjanovic@gmail.com  ili na telefon/faks 022 381 356.
- prijevoz organizira svaka župa za sebe 
I. D.
 
»Maratonci« trče po 
somborskim grobljima
 
SOMBOR – Javno komunalno poduzeće »Čistoća« priopćilo je prošlog tjedna kako je u posljednje vrijeme intezivirana krađa na grobljima u Somboru. Osim krađe cvijeća s grobova, primijećena je i pojava krađe metalne galanterije, kao i krađa vaza od mramora i umjetnog kamena. U cilju sprečavanja ovih krađa, pojačana je kontrola. Radnici JKP »Čistoća« pojačali su kontrolu, što je rezultiralo privođenjem jednog kradljivca. U tijeku je kriminalistička obrada, a po neslužbenim informacijama radi se o organiziranoj grupi koja prodaje ukradene stvari s groblja. JKP »Čistoća« je radi pojačane sigurnosti imovine građana Sombora angažirala službu sigurnosti na svim grobljima u gradu. Poduzeće »Čistoća« je reagiralo i javno pozvalo građane da, ukoliko prilikom posjeta groblju uoče pojavu krađe, odmah obavijeste službu ovog poduzeća, ili policiju.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika